NAKA zadržala policajného exprezidenta Lučanského

Zasadnutie krízového štábu SR Milan Lučanský. Foto: Jakub Kotian/TASR

Národná kriminálna agentúra vo štvrtok zadržala bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Lučanský sa ráno o 6:00 dostavil na políciu po dohode s vyšetrovateľom. Na výsluch pricestoval z Chorvátska.

„V tejto chvíli nebudeme poskytovať žiadne informácie, keďže sú vykonávané procesné úkony,“ reagoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Lučanský má byť podľa televízie JoJ obvinený z prijímania úplatku. Úplatky mal prijať za krytie podnikateľských aktivít bývalého príslušníka SIS Františka Böhma. Ten mal mať blízko aj ku skupine Takáčovcov.

Judáš

Lučanského obvinili v rámci akcie Judáš. NAKA zatiaľ obvinila osem osôb. Trestná činnosť sa má týkať najmä korupcie, jedna osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

V putách skončil napríklad niekdajší šéf Úradu zvláštnych policajných činností rezortu vnútra Jozef Rehák. Ten bol priamym nadriadeným Norberta Paksiho, ktorého polícia zadržala a obvinila spolu so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a následne umiestnila do vyšetrovacej väzby.

Beňu zastupuje Lipšic

Ďalším zadržaným je námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa, ktorý bol v minulosti predmetom záujmu sledovacieho komanda. To pracovalo pre mafiána Mariana Kočnera a riadil ho Peter Tóth. Na Beňu komando narazilo v snahe sledovať Daniela Lipšica.

Práve exminister vnútra Daniel Lipšic je advokátom Beňu. Lipšic pracuje pre advokátsku kanceláriu Dentons, ktorá je známa tým, že často zastupuje obvinených, ktorí sa priznajú a spolupracujú s políciou. 

Žatva NAKA

Výpočet identifikovaných ľudí v rámci akcie Judáš pokračuje exprezidentom Finančnej správy SR Danielom Čechom a Mariánom Kučerkom, ktorý mal mať blízko k niekdajšiemu funkcionárovi Národnej kriminálnej agentúry Bernardovi Slobodníkovi.

Kučerka vyšetroval Filipa Rybaniča, ktorý bol asistentom vtedajšieho poslanca SaS Jozefa Rajtára. Rybaniča odsúdili pre nazeranie do účtov exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

(TASR, Peter Števkov)


Ďalšie články