Druhé miesto
Druhé miesto v národnom kole najdôležitejšej medzinárodnej súťaže vo varení Bocuse d’Or získal košický tím v zložení Jozef Hromják, Sebastián Tóth a Carolina Garcia. Porota v zostave 16 členov s hviezdnymi šéfkuchármi ocenila ich gastronomické umenie. Víťazstvo Košičanom uniklo v historicky najtesnejšom bodovom rozdiele. Od víťazstva ich delilo len 8 z celkového počtu 1 820 udelených bodov. Na treťom mieste sa umiestnil tím Tomáša Ševčíka z Hotela Lomnica. Zvíťazil tím šéfkuchára Mareka Minariča, ktorý aktuálne pôsobí v Dánsku.
Niekoľkotýždňová príprava
Súťažné zadanie témy bolo pripraviť teplé servírované jedlo z ryby a jesenný tanier s teplým vegetariánskym jedlom pre 14 osôb. Jedlo muselo byť spracované, pripravené a vydané do 5 hodín a 35 minút. Rozhodoval každý detail.
Košický tím sa na súťaž pripravoval niekoľko týždňov, absolvoval 7 tréningov a nič nenechal na náhodu. Originalita, inovatívne techniky, vizuálna prezentácia a myšlienka, aby výsledok bol spätý s regiónom Slovenska. Tak bolo súťažné menu tímu Jozefa Hromjáka pripravené.
Košičania pripravili filet zo zubáča s paternom z mladej cukety doplnený o mocnú rybaciu a lahodnú žĺtkovú omáčku, pyré z cvikly v chrumkavom košíčku s konfitovaným žĺtkom, zemiaková trubička so sušenými paradajkami a domáci Creéme fraiche, kaleráb v kombinácii s reďkvičkou a jablkom. Na jesennom tanieri porotu nadchli tartaletka s variáciami tekvice, čerstvá pasta s pečeným cesnakom, pena z čerstvého kozieho syra s hruškou a výrazná maslová omáčka s výraznou chuťou paradajkovej šťavy.
Súťažiť neprestanú
„Užili sme si celú prípravu. Od vymýšľania textúr a chutí cez vyriešenie niekoľkých logistických uzlov až po záverečné sekundy súťaže. Dostalo sa nám dôvery a podpory od našej domovskej scény a všetkých kolegov. Ďakujem im za nasadenie a vôľu byť súčasťou. Sebastián predviedol parádny výkon. Caroline so svojou precíznosťou Pastry chef prirodzene rešpektujeme. Napriek výsledku ma napĺňa pocit spokojnosti. Samovzdelávaním a zdravým rozumom dokážeme prirodzene napredovať a hrať vyrovnanú partiu s víťazmi dvoch ročníkov Bocuse d’Or Slovensko,“ povedal šéfkuchár Jozef Hromják.
Celosvetovo uznávanú súťaž prezývanú gastronomický Oscar založil francúzsky kuchár Paul Bocuse. Patril medzi ikony svojho remesla a v roku 1989 získal ocenenie Šéfkuchár storočia. Dnes sa v súťaži, ktorá nesie jeho meno, stretávajú účastníci zo 67 krajín a 5 kontinentov so snahou propagovať gastronómiu ich krajín. Slovensko na takomto podujatí vždy má čo ponúknuť.
Eva Mikulová
Foto: Villa Sandy