Pozor, na obľúbenej sociálnej sieti sa šíri nový podvod. Ak naletíte, okamžite si zmeňte heslo

4084878f-3101-4551-ad3c-8ea1ec3ddda1_phpimdepm Na sociálnej sieti sa šíri ďalší podvod. Ilustračný obrázok. Zdroj: Magazín.sk

ŽILINA Iba jediný moment nepozornosti môže viesť k tomu, že sa stanete terčom podvodníkov, ktorí neustále prichádzajú s novými trikmi. Tomu aktuálnemu naletelo už množstvo ľudí.

Bude sa vás totiž snažiť presvedčiť, že dokáže identifikovať osoby, ktoré sledovali váš profil na sociálnej sieti. Táto informácia zaujíma mnoho používateľov z čistej zvedavosti, avšak Facebook skutočne neumožňuje takéto sledovanie a neexistuje ani spôsob, ako túto informáciu získať.

Ako to funguje? Môže sa stať, že niekto z vašich priateľov bude na sociálnej sieti zdieľať odkaz na stránku, kde údajne zistíte, kto si prezeral váš profil. To sa môže zdať dôveryhodné, a tak budete mať pokušenie na odkaz kliknúť. „Objaví sa pred vami jednoduchý formulár, ktorý bude vyzerať, ako by ste sa prihlasovali do svojho účtu. Keď však zadáte svoj e-mail alebo telefónne číslo a heslo, svoje prihlasovacie údaje odovzdáte podvodníkovi,“ informoval portál zoznam.sk.

Následne dostanete výzvu, aby ste zdieľali príspevok, ak chcete vidieť výsledok ohľadom sledovania vášho profilu. Týmto spôsobom podvodníci svoj podvod šíria ďalej. Takmer vždy sa totiž nájde niekto, kto na odkaz klikne a pritom si nevšimne, že ide o podozrivú činnosť, ktorá nemá s Facebookom nič spoločné.

„Keď už niekto získa vaše prihlasovacie údaje, ľahko ich môže zneužiť a vy tak môžete prísť o celý svoj účet. Ak v ňom máte uložené aj iné citlivé údaje či fotografie, ľahko môžu byť tiež zneužité. Preto si dávajte pozor, na čo klikáte a upozornite radšej aj svojich známych. A keď ste na takýto odkaz náhodou klikli, čo najskôr si zmeňte heslo, kým sa k vášmu účtu nedostanú podvodníci,“ doplnil portál zoznam.sk.


Ďalšie články