Česi uvoľňujú opatrenia. Otvorili reštaurácie aj fitnescentrá, u nás platia tvrdšie obmedzenia

Uvo¾nenie epidemiologických opatrení v ÈR Uvoľňovanie opatrení v Českej republike. Foto: TASR/AP

Slováci s Čechmi zvolili v boji proti pandémii ochorenia Covid-19 rozdielne prístupy, ktoré sa prejavujú aj v uvoľňovaní opatrení.

Napriek oveľa vyšším počtom nakazených aj obetí z minulých mesiacov začal počet prípadov u našich susedov vďaka prísnemu lockdownu klesať a vláda rozhodla o postupnom uvoľňovaní niektorých opatrení.

Reštaurácie, bary a všetky prevádzky verejného stravovania sú na Slovensku až do odvolania obmedzené len na výdajové okienka, vonkajšie terasy a rozvoz jedla. Podľa nariadení schválených Úradom verejného zdravotníctva nesmú v interiéroch stravovacích zariadení sedieť žiadni hostia. Kedy sa to zmení, nie je jasné.

Podobne to bolo doposiaľ s reštauráciami a podnikmi aj v susednom Česku až na to, že tam prevádzkari presne vedia, čo môžu čakať, keď sa situácia vyvinie jedným alebo druhým smerom. Momentálne je situácia priaznivá a opatrenia sa pomaly uvoľňujú.

Rozhoduje PES

U našich najbližších západných susedov sa opatrenia od polovice novembra riadia protiepidemickým systémom (PES), ktorý je založený na 5-stupňovom semaforovom rozdelení opatrení. Je podľa neho jasné, za akých podmienok sa budú uvoľňovať, prípadne znova sprísňovať.

PES funguje tak, že podľa stavu epidémie sa každý deň zhodnotí rizikové skóre na škále nula až sto, čo celú krajinu alebo región zaradí do jedného z piatich pásiem prísnosti opatrenia. Pre zmiernenie alebo sprísnenie pásma bude musieť zmena trvať niekoľko dní. Skóre bude vychádzať zo štyroch faktorov, a to z podielu pozitívnych testov, počtu nakazených na 100-tisíc obyvateľov, počtu nakazených seniorov a takzvaného reprodukčného čísla.

Uvoľňovanie opatrení v ČR

V Česku stále pribúda niekoľko tisíc nakazených denne, ale v porovnaní s koncom októbra, keď to bolo vyše 15-tisíc prípadov za 24 hodín, je prírastok 4 600 nových pozitívne testovaných za 3. decembra viditeľným zlepšením.

Vzhľadom na vyššie uvedené čísla sa česká vláda pod vedením slovenského rodáka Andreja Babiša (ANO) pre priaznivý vývoj pandemickej situácie rozhodla prejsť zo štvrtého na tretí stupeň protiepidemického systému (PES). Od štvrtka (3.12.) sa tak u našich susedov otvorili aj reštaurácie, i keď s obmedzeniami.

Reštaurácie, bary a stravovacie zariadenia v Českej republike môžu byť najnovšie otvorené od 5 ráno do 22 večer, ale môžu svoje priestory naplniť len na 50 percent celkovej kapacity. Navyše musia dodržať viacero ďalších obmedzení. Zákazníci môžu byť usadení len tak, že medzi nimi je odstup aspoň 1,5 metra, ak nie sú pri jednom stole, pri ktorom môžu sedieť maximálne štyria ľudia, výnimku majú rodinní príslušníci.

Na Slovensku sa prevádzkovatelia barov a reštaurácií otvorenia tak skoro nedočkajú. Napriek opakovanému celoplošnému testovaniu a platným reštrikčným opatreniam počet nakazených stále výrazne rastie. V niektorých dňoch dokonca rýchlejšie ako pred plošným testovaním. V uplynulom týždni pribúdalo 2-tisíc nových pozitívne testovaných denne a vláda Igora Matoviča (OĽaNO) prevádzkovateľom stravovacích zariadení už odkázala, že tento rok v interiéroch určite neotvoria.

Malé, veľké rozdiely

Na rozdiel od Slovenska boli v Česku od nárastu prípadov druhej vlny pandémie zatvorené všetky obchody. Výnimky mali až doposiaľ iba potraviny, drogérie, lekárne, domáce potreby a obchody pre domáce zvieratá. Samozrejmosťou sú zakryté ústa aj nos vo všetkých interiéroch, ktoré mohli teraz otvoriť aj ostatné obchody. Platí, že na predajnej ploche prevádzky určenej pre zákazníkov môže byť v jednom okamihu maximálne jeden človek na 15 metrov štvorcových.

V Česku zostávajú zatvorené aj divadlá, kiná či prevádzky hudobných a iných umeleckých predstavení.

Fitnescentrá v Česku majú od prvého decembrového štvrtka otvorené za rovnakých podmienok ako ostatné prevádzky. Vo vnútorných priestoroch musia byť dodržané rozostupy 2 metre medzi osobami, ak nejde o trénera a cvičiaceho. Prítomná môže byť len 1 osoba na 15 metrov štvorcových a skupinové aktivity sú obmedzené na 10 osôb.

Česi otvorili aj galérie a múzeá, ktoré mali od začiatku druhej vlny pandémie zatvorené. Návštevy a prehliadky výstavných priestorov otvorili tak, že v jednom momente môže byť naplnená najviac štvrtina kapacity z maximálneho možného počtu návštevníkov.

Na Slovensku sú otvorené divadlá, kiná a kostoly s maximálnou kapacitou 50 percent a fitnescentrá či plavárne s maximálnou kapacitou 6 osôb.

Deti postupne do škôl

Od 7. do 12. decembra platia v Česku aj nové pravidlá pre školy. Vysoké školy majú naďalej zakázanú osobnú prítomnosť študentov na prednáškach. Výnimku na klinickú prax majú napríklad lekári, zdravotníci, pedagógovia či doktorandi.

Stredné školy majú Česi zatvorené len čiastočne. Existuje tu viacero výnimiek. Za dodržania protipandemických opatrení chodia do škôl napríklad tí, ktorí majú praktické vyučovanie či študenti posledných ročníkov. Ostatné ročníky navštevujú teoretické vyučovanie tak, že v nepárnom týždni do školy nechodí prvá polovica tried a v párnom týždni druhá polovica tried. Výuka teda stále prebieha aj dištančnou formou.

Podobne je situácia u susedov riešená aj so základnými školami, ktorých žiaci zostávajú doma, ale opäť sú tu výnimky. Tie sa vzťahujú na deti v prípravných triedach, žiakoch prvých a deviatych ročníkov. Žiaci 6. až 8. ročníkov základných škôl chodia do školy rovnakým spôsobom ako stredoškoláci, teda prvá polovica tried nechodí do školy v nepárnom a druhá polovica tried v párnom týždni.

Na Slovensku sa na téme návratu detí do škôl strhla ďalšia hádka v koalícii a premiér Igor Matovič odkázal ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi, že preberá veci do vlastných rúk, pretože podľa jeho slov by sa deti inak nevrátili do škôl ani v apríli.

V piatok po rokovaní vlády Matovič a Gröhling oznámili, že niektoré školy v pondelok (7. 12.) otvoria. Pôjde o pilotný projekt, otvoreniu bude predchádzať testovanie žiakov, ich rodičov i zamestnancov škôl. Gröhling spresnil, že v decembri budú nastavovať a dolaďovať podmienky, aby už boli na januárové otvorenie škôl pripravení.

Až čas ukáže, ako uvoľnenie opatrení u nás a v Česku vývoj pandémie ovplyvní.


Ďalšie články