Aktuálny režim na hraniciach: Zaočkovaní prvou dávkou musia ísť do karantény. Kto nepotrebuje test?

Prinášame prehľad pravidiel aktuálneho režimu na hraniciach.

Ilustračná foto. Foto: Miroslav Košírer/TASR Ilustračná foto. Foto: Miroslav Košírer/TASR

Plne zaočkovaná osoba:

– osoba najmenej 14 dní, ale nie viac než rok po aplikácii druhej dávky očkovacej látky s dvojdávkovou schémou (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik);
– osoba najmenej 21 dní, ale nie viac než rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou (Johnson & Johnson);
– osoba najmenej 14 dní a nie viac než rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak sa tá podala v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19;

Pri prekročení hraníc: každá osoba nad 12 rokov vstupujúca na územie Slovenskej republiky sa musí registrovať v systéme eHranica (urobiť tak možno už 30 dní pred príchodom). Každý (aj plne zaočkovaný), kto prichádza na Slovensko letecky, sa musí preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín a vyplniť aj formulár na webstránke ministerstva dopravy, ktorý umožňuje lepšie trasovanie kontaktov.

Plne zaočkovaní: test nepotrebujú s výnimkou leteckej prepravy, musia sa po prechode hraníc zaregistrovať v eHranici a registrácia im platí pol roka. Na hranici sa musia preukázať potvrdením o zaočkovaní: GreenPass, prípadne očkovací certifikát s QR kódom v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Zaočkovaní prvou dávkou: musia sa zakaždým registrovať v eHranici a ísť do karantény. Najskôr na piaty deň smú podstúpiť PCR test. Ak je výsledok testu negatívny, karanténa sa im končí.

Pendleri: potrebujú potvrdenie o pracovnoprávnom vzťahu v zahraničí. Ak sú plne zaočkovaní, majú podmienky ako plne zaočkované osoby – nepotrebujú test a registrácia v eHranici im platí pol roka. Ak injekciu nedostali, registrácia v eHranici im platí do 1. septembra a pri prechode hranicami sa musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako týždeň.

Deti do 12 rokov: nemusia sa registrovať v eHranici, ak prídu letecky, nepotrebujú ani vlastný PCR test. Ak sú rodičia zaočkovaní, nemusia dodržiavať karanténu. Keď niekto z rodiny pri prechode hranicami nebol plne zaočkovaný, vzťahuje sa na nich aj zvyšok ľudí v spoločnej domácnosti 14-dňová karanténa. Ukončiť ju smú na 5. deň, ak sú bez príznakov a stačí, aby sa otestovali rodičia.

Tí, čo sa nesmú očkovať: ak sa niekto zo zdravotných dôvodov nemôže očkovať, potrebuje, aby mu lekár vyplnil Potvrdenie o kontraindikácii očkovania proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa nachádza na 14. strane vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Nevzťahuje sa na nich karanténa, musia sa však preukázať PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Deti od 12 do 18 rokov: registrácia v eHranici im platí do 9. augusta. Dovtedy nemusia ísť do izolácie, ak sa na žiadnu osobu žijúcu s nimi v spoločnej domácnosti nevzťahuje karanténa. Keďže majú možnosť očkovať sa, po 9. auguste sa budú riadiť pravidlami podľa toho, či vakcínu dostali alebo nie.

Občania Slovenskej republiky s trvalým alebo prechodným pobytom v prihraničných oblastiach susedného štátu do 100 km od otvoreného hraničného priechodu: registrácia v eHranici im platí do 1. septembra, a ak nie sú zaočkovaní, potrebujú negatívny PCR test nie starší ako týždeň.

Výnimky z karantény sú v paragrafe tri až osem platnej vyhlášky. Patria sem napríklad:

– vodiči nákladnej dopravy, autobusovej dopravy, členovia leteckého personálu, posádka v lodnej doprave, rušňovodiči, vlakové čaty a obslužní pracovníci v železničnej doprave

– vodiči a posádky zdravotnej služby, zamestnanci pohrebných služieb, ktorí vykonávajú medzinárodnú prepravu ľudských pozostatkov

– osoby zabezpečujúce prepravu iných osôb z a na medzinárodné letiská na území Českej republiky, Poľskej republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky. Osoby zabezpečujúce prepravu sú povinné sa najneskôr pred prechodom štátnej hranice zo Slovenskej republiky zaregistrovať na webe naletisko.mzv.sk.

Plne zaočkovaní Slováci nemusia ísť v Británii do karantény

Plne zaočkovaní cestujúci z oranžových krajín vrátane Slovenska sa pri ceste do Spojeného kráľovstva vyhnú karanténe. Musia byť plne očkovaní vakcínou, ktorú schválila EMA alebo FDA, pričom od podania druhej dávky uplynulo aspoň 14 dní. Musia vyplniť formulár (passenger locator form), pričom táto registrácia je možná 48 hodín pred plánovaným príchodom do krajiny.

Musia sa tiež preukázať negatívnym PCR alebo antigénovým testom. Otestovať sa môžu najskôr tri dni pred plánovanou cestou. Je potrebné preukázať originál testu s výsledkom v anglickom, francúzskom alebo španielskom jazyku. Preklad nebude akceptovaný. Na druhý deň po príchode do Británie sa musia opäť otestovať na ochorenie COVID-19.

Nové nariadenie sa nevzťahuje na cestujúcich prichádzajúcich z Francúzska. Tam zostávajú pravidlá nezmenené: povinná desaťdňová karanténa a test na druhý a ôsmy deň. Rovnaké pravidlá platia pre neočkované osoby prichádzajúce zo zoznamu oranžových krajín.

Deti mladšie ako 18 rokov cestujúce z európskych krajín, ktoré sú na oranžovom zozname, tiež nemusia nastúpiť do karantény a podstúpiť PCR test na ôsmy deň. Negatívny test potrebujú aj maloleté deti od 11 rokov do 17 rokov. Výnimku majú len deti do desať rokov.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok