Americká univerzita dala zo svojho areálu odstrániť balvan. Bol vraj rasistický

Odstránený Chamberlinov kameň. Foto: reprofoto/Twitter Odstránený Chamberlinov kameň. Foto: reprofoto/Twitter

Neústupnej kultúre rušenia neušiel ani kameň, ktorý ležal na pôde Wisconsinskej univerzity. Tamojší černošskí študenti ho dali odstrániť, pretože bol podľa nich rasistickým pamätníkom. Takmer pred sto rokmi ho totiž miestne noviny nazvali prezývkou, ktorá je dnes považovaná za urážlivú.

Wisconsinská univerzita dala z univerzitného areálu v meste Madison odstrániť 70-tonový kameň. Spravila tak na sťažnosť Černošskej študentskej únie. Tá argumentovala, že skalu v miestnych novinách takmer pred 100 rokmi nazvali nevhodným názvom.

Takzvaný Chamberlinov kameň bol oficiálne pomenovaný po geológovi Thomasovi Crowderovi Chamberlinovi, ktorý slúžil aj ako vedúci školy. V roku 1925 balvan osadili na pôdu univerzity. Ide o vzácny kus, starý asi dve miliardy rokov. Vedci predpokladajú, že skalu doniesli do Wisconsinu ľadovce až z Kanady.

Kde bol teda problém? V 20. rokoch minulého storočia existoval v Amerike nespisovný výraz pre tmavé kamene – tzv. Niggerrock. Tento slang použili aj miestne noviny Winsconsin State Journal pre dotknutý balvan v čase, keď ho osadili.

Chceli preč aj Lincolna

Chamberlinov kameň takto denník nazval len raz. Podľa rovnakého zdroja však bolo na univerzite aktívne hnutie Ku Klux Klan, a to zrovna v čase, keď bola skala osadená. Či s tým má nejakú súvislosť, známe nie je.

Tak či onak, skala išla preč. Meno je totiž považované za rasistické. Jej odstránenie stálo približne 50-tisíc dolárov (zhruba 42 515 eur), pričom tieto peniaze mali pochádzať zo súkromných darov.

Zástupkyňa univerzity v mestskej rade mesta Madison Juliana Bennettová označila odstránenie kameňa za malý krok k viac inkluzívnej škole. „Táto chvíľa je o budúcich aj minulých študentoch, ktorí sústavne bojovali za odstránenie tohto rasistického pamätníka,“ uviedla Bennettová.

Vedenie univerzity súhlasilo s odstránením skaly, avšak černošskí študenti mali ešte viac požiadaviek. Chceli napríklad z areálu školy odstrániť aj sochu prezidenta Abraháma Linclona, to však už univerzita odmietla spraviť.

Odvaha dať preč kameň?

Namiesto kameňa dostane Chamberlin pamätnú tabuľu na jednej z budov školy, ktorá taktiež nesie jeho meno. Balvan dostal nové miesto na vzdialených pozemkoch školy neďaleko jazera Kegonsa.

„Presunutie skaly do tejto vzdialenej oblasti zabráni ďalšiemu poškodeniu našej komunity, zatiaľ čo sa zachová vzdelávacia a výskumná hodnota kameňa pre súčasných aj budúcich učencov,“ vyjadril sa k premiestneniu riaditeľ plánovania Gary Brown.

„Chcelo to odvahu a odhodlanie, aby Wisconsinská Černošská študentská únia poukázala na problém a ovplyvnila zmenu…“ myslí si Lori Reesorová, podpredsedníčka pre študentské záležitosti. Podľa nej bol motivátorom pre študentov aj prípad Georgea Floyda.


Ďalšie články