Sme rodina: Nechceme diskriminovať. Podniky budú môcť pravidlá vstupu meniť aj viackrát za deň

Zákazníci vo vnútorných priestoroch nákupného centra Ilustračná fotka. Zdroj: TASR / Henrich Mišovič

Určovanie pravidiel vstupu bude na majiteľovi prevádzky. Koaličná strana Sme rodina tvrdí, že podniky budú mať právo počas dňa meniť pravidlá, koho vpustia dovnútra. Covid automat vďaka tomu podľa strany nebude diskriminovať nezaočkovaných.

V utorok večer schválila vláda nový covid automat. Platiť bude od 16. augusta a bude mať po novom päť farieb. Namiesto národného prístupu bude preferovať okresný, ktorý zohľadní aj mieru zaočkovanosti rizikových skupín nad 50 rokov v regióne.

Najprísnejšie pravidlá budú platiť v čiernych okresoch. Ak však bude v okrese viac ako 75 percent obyvateľov nad 50 rokov plne zaočkovaných, okres si zlepší farbu aj pravidlá až o dva stupne. Pri 65-percentnej zaočkovanosti päťdesiatnikov a starších si polepší o jeden stupeň.

Podniky môžu pravidlá meniť počas dňa

Covid automat zároveň prenáša veľkú mieru zodpovednosti na prevádzkarov podnikov. Budú sa riadiť pravidlami podľa toho, komu poskytnú svoje služby.

Ak dovnútra pustia len zaočkované osoby, nebude ich počet nijako limitovaný, akurát od istého momentu pribudne povinný zoznam účastníkov. Ak sa rozhodnú majitelia prevádzok obslúžiť aj ľudí, ktorí majú platný negatívny covid test alebo prekonali ochorenia COVID-19, povolený počet účastníkov sa zníži. Najprísnejšie pravidlá budú platiť pre prevádzky, ktoré sa rozhodnú obslúžiť každého, teda aj nezaočkované osoby.

Plne zaočkovaní by mohli v interiéri sedieť aj v bordovej fáze covid automatu, akurát v nižšom počte. Otestovaní a tí, čo covid prekonali, by sa k nim mohli pridať len po červenú fázu. Nezaočkovaní smú v interiéri sedieť len v zelenej farbe automatu. V oranžovej farbe sa už musia presunúť na terasy a v červenej im ostáva len okienkový predaj.

Režim však budú môcť prevádzkovatelia meniť a to dokonca v rámci toho istého dňa. Podľa koaličného hnutia Sme rodina tak nedôjde k diskriminácii občanov.

„Do prevádzok budú mať možnosť prístupu ako očkovaní, tak aj nezaočkovaní, podľa toho, aký režim si zvolí majiteľ podniku a bude ho môcť meniť aj viackrát za deň, takže žiadna diskriminácia ani rozdeľovanie sa konať nebude,“ uviedla strana.

Príklad: V čase vydávania obedov by si reštaurácie mohli určiť, že obslúžia každého a v hodinách, keď je menší nápor zákazníkov, zas obmedziť služby len pre očkovaných.

Strana dodala, že jej ministri na utorňajšej vláde opäť presadzovali, aby covid automat nediskriminoval a nenútil ľudí do očkovania. Sme rodina zdôraznila, že tento krok ostáva na slobodnom rozhodnutí každého občana Slovenska. Na začiatku júla totiž predseda parlamentu Boris Kollár zablokoval hlasovanie o novele zákona, ktorá chcela dočasne podmieniť vstup do prevádzok a prístup k službám len pre zaočkovaných.

(tasr, est)


Ďalšie články