Za všetkým hľadaj rasizmus: fakulta antiky v Cambridgi chce vysvetľovať, prečo sú antické sochy biele

Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Prečo sú belosi bieli? Potrebuje niečo také vysvetlenie? Očividne áno v Británii, ukazujú plány Fakulty antiky Univerzity v Cambridgi. Fakulta chce poukazovať na diverzitu starovekých sôch či bojovať s rasizmom, ktorý vraj vyučovanie starovekých dejín Grécka či Ríma prináša.

Fakulta antiky na Univerzite v Cambridgi zverejnila plán na boj s rasizmom. Cieľom sú tentokrát antické sochy, respektíve ich sadrové kópie, ktoré sa nachádzajú v tamojšom archeologickom múzeu či v študovniach.

Antikou inšpirované sochy sú totižto biele (pôvodné antické diela však boli často pestro maľované), čo podľa ustanovizne vytvára „falošné predstavy o nedostatku diverzity“ v starovekom svete.

Fakulta chce preto umelecké diela doplniť tabuľkami s dodatočnými informáciami. Napríklad, aby vysvetlila belošstvo sôch, ale tiež aby upozornila „na diverzitu v rámci odliatkov“ a na rolu „antického sochárstva v dejinách rasizmu“.

Detaily svojich snáh opisuje v akčnom pláne zverejnenom na internete, ktorý vznikol ako odpoveď na otvorený list. Podpísalo ho asi dvesto študentov vrátane niektorých učiteľov či zamestnancov univerzity.

Všetko je rasizmus

List obsahoval výzvu, aby inštitúcie verejne priznali „problémy rasizmu“ v rámci odboru antiky, ako aj „spolupáchateľstvo v rasizme a predstavách belošskej nadradenosti“. Na starovekom odbore vraj vyučujú, že rímska a grécka civilizácia sú základom pre „údajne nadradenú západnú civilizáciu“.

Fakulta, ako je na Západe zvykom, cúvla. V rámci svojho akčného vyhlásenia napríklad uviedla, že „idealizácia Grécka a Ríma, aj v rámci vzdelávania, sa výrazne pričinila vo vzniku moderného západného rasizmu“.

Tieto činy však vyvolali kritiku od triezvejšej časti akademikov. Podľa nich je predstavený akčný plán jednoducho bizarný či dokonca šialený. „Dá sa pochopiť, že takýto nápad príde od študenta, ale že niečo také schváli fakulta, je rovnako hrôzostrašné i vtipné,“ uviedol nemenovaný akademik pre denník Telegraph.

Svetový vtip

Ďalší zo zamestnancov univerzity podotkol, že snaha o zdôraznenie takzvanej diverzity v tamojších antických sochách sa zrejme minie účinku – keďže valná väčšina zobrazuje Grékov alebo Rimanov.

Podobný sentiment bolo badať aj na sociálnych sieťach, keď sa problém medializoval. Mnohí užívatelia na Twitteri obvinili inštitúciu z nehanebného poddávania sa a zakladateľ britskej politickej strany UKIP Alan Sked označil konanie fakulty za „vtip svetového formátu“.

Akčný plán sa však netýka len sôch a antiky. Obsahuje napríklad aj snahy o zvýšenie počtu nebelošských študentov, či už ide o žiadosti o štúdium, alebo prijatie daných študentov na školu. Fakulta chce pritom zvyšovať počet nebelochov aj nad rámec súčasnej etnickej skladby krajiny. Rovnako sa má „diverzita“ podporovať aj medzi zamestnancami a hosťami na prednáškach.


Ďalšie články