Šašovské autá proti nenávisti: Britská polícia čelí výsmechu za vozidlá v dúhových farbách

Dúhové vozidlo britskej polície. Foto: Reprofoto/Twitter - Peter Whittle Dúhové vozidlo britskej polície. Foto: Reprofoto/Twitter - Peter Whittle

Polícia v Spojenom kráľovstve zaradila do svojho vozového parku takzvané dúhové autá. Tie majú vraj bojovať proti zločinom z nenávisti. Krok sa však nestretol s veľkým pochopením a vyslúžil si značnú kritiku od občanov i politikov.

Výsmech i kritiku si vyslúžila britská polícia. Tá prišla s nápadom zaradiť do vozového parku služobné autá pomaľované farbami dúhy. Vraj tak budú bojovať proti takzvaným internetovým zločinom z nenávisti, ktoré sa za posledné roky viac ako zdvojnásobili.

Podľa vedenia polície bola cena takéhoto výstrelku minimálna, ale efekt by mal byť „značný“ na tamojšiu spoločnosť. Veria, že tieto dúhové autá budú motivovať občanov, aby nahlasovali nenávistné incidenty, napríklad komentáre na sociálnych sieťach.

„Počas bežných obhliadok sú autá medzi komunitami, aby im ukázali, že chceme, aby predstúpili… [nahlasovali zločiny, pozn.red.]. Sú tam preto, aby dali odvahu našej LGBT komunite, ale tiež ďalším málo reprezentovaným skupinám,“ uviedla zástupkyňa šéfa strážnikov Julie Cookeová, ktorá zároveň vedie policajnú radu pre LGBT otázky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Police.UK (@yourpolice.uk)

Kritika z mnohých strán

Kritici však k nápadu neboli zhovievaví. Viacerí poukazujú na to, že polícia by sa mala zameriavať na skutočné problémy, a nie vymýšľať hlúposti. Problémom je vraj aj fakt, že sa britskí muži zákona vo veľkom orientujú na obvinenia, ktoré vychádzajú napríklad z príspevkov na sociálnych sieťach.

A teda, aj keď nebol spáchaný žiadny zločin, polícia obvinenie zapisuje ako „nenávistný incident“. Pritom krajina má skutočné problémy, ktoré treba riešiť. Ide napríklad útoky nožom či znásilnenia – zločiny, ktoré nemajú veľkú úspešnosť vyriešenia.

V tomto duchu sa vyjadril napríklad politik Peter Whittle, ktorý slúžil ako vodca Aliancie brexitu v mestskej rade Veľkého Londýna. Sám je pritom homosexuál.

Aká hlúposť

„Vraj to má dodať odvahu LGBT komunite. Aká hlúposť. V skutočnosti títo idioti s infantilnými autami len urýchľujú kolaps dôvery v ich schopnosť bojovať s rastúcou zločinnosťou a násilím,“ napísal na sociálnej sieti Twitter.

Bývalý dôstojník a zakladateľ kampane Spravodlivý policajt Harry Miller uviedol pre britský denník Telegraph, že muži zákona takto dávajú najavo svoje politické razenie. „Problém je, že v momente ako uvidíte dúhové auto, tak viete, že polícia si vybrala stranu v niektorých kontroverzných otázkach,“ dodal Miller.

Zároveň dodal, že týmto spôsobom dávajú policajní príslušníci najavo, že už tu nie sú pre všetkých občanov rovnako. „Doslova si nalepili svoje farby na stožiar a namaľovali autá svojou politickou ideológiou,“ dodal bývalý policajt.

Šašovské vozidlá

Mnohí užívatelia sociálnych sietí vyjadrili podobné obavy. „Neviem, čo týmto chcú dosiahnuť, policajti nemajú byť vaši kamaráti ani by nemali propagovať najnovšie politické trendy, majú zatknúť tých, ktorí porušujú zákon,“ znel jeden z komentárov.

Britský politický komentátor Darren Grimes vo svojej relácii uviedol, že policajné zložky v Británii sú stále viac považované za „šašovské sily”. Odkazoval napríklad na spomínané dúhové autá, ktoré niektorí nazývajú šašovské autá.

„Vžite sa do kože ostrieľaného zločinca, násilníka. Teraz si predstavte, že toto dúhové, takzvané auto proti zločinom z nenávisti, pri vás zastaví a vyjde z neho policajt v dúhovej polokošeli. Nevyvolá vo vás zrovna strach boží, no nie?“ ironicky podotkol Grimes.


Ďalšie články