Arcibiskup Cyril Vasiľ: Nenávistný mediálny tlak na Záborskú je dehonestujúci

Anna Záborská dostala úlohu chrániť náboženské presvedčenie a slobodu. Po pár dňoch vo funkcii sa zdá, že najviac práce bude mať v tejto oblasti na Slovensku.

arcibiskup a sekretár Kongregácie pre východné cirkvi Mons Cyril Vasi¾ SJ Arcibiskup Cyril Vasiľ. Foto: Martin Baumann

Vláda SR v programovom vyhlásení vlády uviedla, že si uvedomuje rastúcu závažnosť problému porušovania slobody myslenia, svedomia a náboženstva vo svete. Zaviazala sa preto vytvoriť post vládneho splnomocnenca na
ochranu slobody náboženstva alebo viery.

Záväzok vláda splnila v stredu. Na post vymenovala poslankyňu a predsedníčku strany Kresťanská únia (KÚ) Annu Záborskú. Zdalo by sa, že dlhoročná vrcholová politička bude dobrou voľbou. Konkrétnejšie sa o jej životných úspechoch a kvalifikácii čitateľ dočíta v nedávnom článku od Lukáša Krivošíka.

Ten poodhaľuje, že za staršou dámou s vždy upraveným účesom sa skrýva vyštudovaná lekárka s niekoľkoročnou praxou v Alžírsku, úspešná europoslankyňa so skvelou jazykovou výbavou, kultúrne vzdelaná žena a bojovníčka za to najdôležitejšie právo – právo na život.

Záborská má však podľa liberálov jednu zásadnú chybu – je praktizujúcou kresťankou. Aktívne vystupuje za ochranu rodiny, manželstva, ako ho definuje naša ústava a robí všetko pre to, aby možnosť narodiť sa dostalo každé dieťa.

Na satirických stránkach sa voči nej okamžite spustila vlna nenávisti a zosmiešňovania. Paradoxne sa preto splnomocnenkyňa krátko po vymenovaní musí zamýšľať nad tým, či nebude mať so slobodou vierovyznania viac práce doma než v zahraničí.

„Keď si pozriem včerajšie a dnešné reakcie na moje vymenovanie do funkcie, tak sa obávam, či je sloboda vierovyznania rešpektovaná ako ľudské právo aj na Slovensku. V zahraničí sa to nezačalo tak, že začali kresťanov podrezávať a vyhadzovať im kostoly do vzduchu. Začali ich najskôr zosmiešňovať a ponižovať,“ povedala v rozhovore pre Postoj.

Svedkovia Liehovovi: Chceme vlastnú cirkev, nech nám Záborská pomôže

Podporu niekoľko tisíc lajkov získal príspevok stránky Svedkovia Liehovovi. Tá vo svojich príspevkoch najčastejšie využíva zvyky a texty katolíckej Cirkvi, ktoré nahrádza či skomolí tak, aby zapadali do alkoholickej tematiky.

Pred pár dňami vydalo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) štatistiku. Tá uvádza, že viac ako 20-tisíc Slovákom vlani diagnostikovali syndróm závislosti od alkoholu. Tiež z nej vyplýva, že alkohol zvyšuje riziko samovražedného správania. V minulom roku spáchalo na Slovensku samovraždu 489 osôb, z toho v 33,1 percenta prípadoch išlo o samovraždu za prítomnosti alkoholu alebo návykovej (psychotropnej) látky.

Či takáto stránka a obsah nezľahčujú situáciu, ponecháme na čitateľovi. Zakladateľ stránky Gabriel Žifčák však ide ešte ďalej. Usiluje sa založiť cirkev s rovnomenným názvom Svedkovia Liehovovi. Záborskú preto vyzval, aby jeho sledovateľom k registrácii cirkvi pomohla.

Podľa Záborskej ide o pohoršujúci status, ktorý ďaleko prekročil hranice kultúrnosti.

„Normálne by som na to nereagovala, ale už nemožno zostať ticho. Zosmiešňovanie základných ľudských práv, kam nepochybne sloboda vierovyznania a presvedčenia patria, je jedným z prvých krokov k popretiu základných ľudských práv ako celku, a teda k zničeniu demokratického a právneho štátu. Možno to vyzerá na prvý pohľad zábavne, ale história nás učí, že aj pogromy sa začínali zosmiešňovaním,“ reagovala pre Štandard poslankyňa.

SaS proti Záborskej: Je symbolom inkvizície a bigotnosti

K výsmechu voči Záborskej sa pridali aj politici. Poslanec Miroslav Žiak (SaS) podporil Žifčákovu snahu zaregistrovať Svedkov Liehovových ako cirkev.

„Veríme, že pani ZÁBORSKÁ ako splnomocnenkyňa pre náboženské slobody nám bude nápomocná pri následnej registrácii na ministerstve kultúry. Ak sa nám Svedkov Liehovových podarí zaregistrovať s potrebným počtom čestných prehlásení, tak sa stanú 4. najväčšou cirkvou na Slovensku,“ napísal Žiak.

Ministri z SaS sa pri nominovaní Záborskej do funkcie údajne zdržali hlasovania. Najráznejšie sa proti splnomocnenkyni ohradil bratislavský župan Juraj Droba (SaS).

„Osoba, ktorá konzistentne bojuje proti právam žien, právam sexuálnych menšín a v očiach nekatolíkov je symbolom inkvizície a bigotnosti, nemôže zastávať takúto pozíciu. Je to úder pod pás všetkým slušným veriacim i neveriacim,“ napísal Droba na Facebooku.

Podľa europoslankyne a niekdajšej členky SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej je Záborskej vymenovanie do funkcie jedno z najsmutnejších víťazstiev súčasnej vlády, ktorá je plná „pätolízačov katolíckej cirkvi“.

„Nenájde sa v tej vláde niekto, kto by presadil post splnomocnenca pre ochranu Slovenska pred silnejúcou katolíckou cirkvou? Alebo rovno splnomocnenca pre odluku cirkvi od štátu? Alebo splnomocnenca žien pre ochranu pred A. Záborskou?“ pýta sa Nicholsonová. Svoj názor podporila fotografiou vulgárneho gesta, ktoré má slúžiť ako odkaz.

Záborská: Slušná spoločnosť sa vytráca

Dôrazné odsúdenie zo strany ostatných politikov neprišlo. Pritom to nie je tak dávno, čo „figa borová“ od expremiéra Igora Matoviča pobúrila celú slovenskú verejnosť. Nebolo človeka, ktorý by nesúhlasil s tým, že takéto gestá či výroky do politiky nepatria.

Isteže, s názormi Záborskej môžete nesúhlasiť. No je podstatné, že medzi jej politickými oponentami sa nenájde jediný slušný človek, ktorý by sa proti nenávistným prejavom z liberálneho spektra ozval. Vykazovať veriacich mimo verejný život sa zrejme stalo normou.

„Slovenská politika sa vulgarizuje. Príkladom je aj tento status pána Drobu. Kedysi človeka v slušnej spoločnosti diskvalifikovalo takéto opľutie ženy, tobôž staršej. Nečakám ospravedlnenie, ale dúfam, že pán Droba si uvedomí svoju chybu a nabudúce si premyslí to, čo chce napísať,“ vyjadrila sa Záborská pre Štandard.

Arcibiskup: Záborská spĺňa na vykonávanie funkcie v úrade všetky predpoklady

Viaceré registrované cirkvi sme oslovili s otázkou, čo si myslia o nominácii Anny Záborskej na tento post.

Arcibiskup Cyril Vasiľ. Foto: Martin Baumann

„Pani Anna Záborská spĺňa všetky odborné i ľudské predpoklady na vykonávanie tohto úradu. Súčasne ale, žiaľ, možno očakávať – a to práve vzhľadom na dlhotrvajúci nenávistný a dehonestujúci mediálny tlak voči jej osobe kvôli hodnotám, ktoré reprezentuje – že zo strany tých, ktorým akákoľvek zmienka o náboženstve vo verejnom živote vyvoláva negatívne reakcie, že si tieto reakcie budú aj verejne ventilovať. Kiež by som sa ale mýlil,“ skonštatoval pre Štandard Cyril Vasiľ, gréckokatolícky arcibiskup a eparcha Košickej eparchie.

„Vytvorenie funkcie splnomocnenca vnímame ako vládnu záležitosť a z tohto titulu aj menovanie niektorého člena vlády za splnomocnenca ako kompetenciu vlády SR. Pani Anne Záborskej vyprosujeme v tejto dôležitej funkcii veľa Božieho požehnania,“ komentovala Jana Nunvářová, tlačová tajomníčka Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV).

Konferencia biskupov Slovenska do uzávierky článku neodpovedala.


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok