Exminister zdravotníctva ČR: Očkovanie detí od päť rokov na Slovensku je experiment

Farmaceutický koncern Pfizer zvýšil kvartálny zisk takmer o 60 % Foto: TASR/AP

Bývalý český minister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula sa tak vyjadril vo štvrtkovej relácii verejnoprávnej Českej televízie Máte Slovo.

„Podporujem očkovanie od dvanástich rokov a vyššie, pretože tam si myslím, že imunita je už vyzretá, pod dvanásť rokov nie, a to čo sa deje na Slovensku, tak to je skutočne experiment, pretože v tomto momente sa testovali rôzne dávky,“ povedal ohľadom očkovania detí od piatich rokov.

„A v podstate Slováci vychádzajú z nejakej štúdie Pfizeru, ktorý išiel na hodnotu 10 mikrogramov, a keď máte 10 mikrogramov nariediť z toho, čo je k dispozícii, tak oni musia v podstate z toho 0,5 odstriekať jednu tretinu, ktorú aplikujú. To je technicky veľmi zložité. Takže ja to nepovažujem za šťastnú vec a kým to nebude schválené, tak to určite (v Česku) neprichádza do úvahy,“ pokračoval.

O očkovaní detí, u ktorých hrozí riziko vážneho priebehu ochorenia COVID-19, čerstvo rozhodol šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský, nominant koaličnej OĽaNO. Minister podpísal žiadosť o povolenie na používanie neregistrovaného lieku.

„Očkovanie bude môcť byť realizované po schválení ošetrujúcim lekárom,“ dodala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Podľa slov expertov v zmienenej relácii Českej televízie je Slovensko jedinou krajinou na svete, ktorá k očkovaniu detí v tejto vekovej skupine pristúpila. Európska lieková agentúra (EMA) ho ešte nepovolila. Konzorcium Pfizer/BioNTech podklady pre schválenie takisto nedodalo.

Foto: TASR/AP


Ďalšie články