Žilinku obvinili z verejného klamstva. Prezidentka ho aj tak vymenovala

Poslanec Ondrej Dostál tvrdí, že Maroš Žilinka klamal počas verejného vypočúvania, pretože za jeho zvolenie lobovali u politikov a sám sa na základe toho stretol s Richardom Sulíkom.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo), ktorá vymenovala Maroša Žilinku za nového generálneho prokurátora v Prezidentskom paláci v Bratislave 10. decembra 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo), ktorá vymenovala Maroša Žilinku za nového generálneho prokurátora v Prezidentskom paláci v Bratislave 10. decembra 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslanci vo štvrtok 3. decembra vo verejnej voľbe rozhodli, že novým generálnym prokurátorom má byť Maroš Žilinka. Zvoleného kandidáta podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných, proti nemu hlasovali poslanci Za ľudí.

Predseda SaS Richard Sulík na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že mu v lete telefonoval podnikateľ Michal Gučík a dohodol mu stretnutie so Žilinkom. Gučík je známy ako mediálny poradca niektorých politikov a tentokrát mal lobovať za Žilinku.

Predmetom ich stretnutia mala byť podľa poslanca Ondreja Dostála komunikácia o tom, či je Sulík ochotný podporiť ho ako generálneho prokurátora. Sulík svoje stretnutie so Žilinkom nepovažuje za lobing, lebo by sa s ním vraj stretol aj bez ohľadu na Gučíka.

Žilinka pritom na verejnom vypočúvaní na otázky poslancov z SaS a Za ľudí odpovedal, že u nikoho osobne neloboval, nikoho ani neposielal lobovať za seba a s Gučíkom, ktorý je jeho dobrý kamarát, neriešia pracovné záležitosti. „Spoločnosť ma pozná, nepotrebujem, aby za mňa ktokoľvek loboval alebo orodoval. Nemám takú potrebu,“ tvrdil Žilinka.

Dostál vo svojom blogu napísal, že Žilinka musel vedieť, že zaňho Gučík loboval, a preto na vypočúvaní klamal.

„Vzhľadom na osoby, od ktorých som sa to dozvedel, a okolnosti, za ktorých som sa to dozvedel, nemám najmenší dôvod pochybovať, že to bolo naozaj tak a že Žilinka v týchto dvoch dôležitých veciach nehovoril pred ústavnoprávnym výborom pravdu,“ napísal.

Dostál ďalej uviedol, že ani tieto klamstvá neznamenajú, že Žilinka sa nemôže stať dobrým generálnym prokurátorom, akurát mu skutočnosť, že o nich vedel, zabránila hlasovať zaňho.

Odložte menovanie

Rovnako sa vyjadril aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Podľa neho Žilinka klamal, že za neho Gučík neloboval a klamal aj pri otázke, či sa osobne nestretol v tejto veci s niekým z koalície, keďže Sulík potvrdil, že sa stretli a rozprávali sa.

Šeliga vyzval prezidentku, aby Žilinkovo menovanie odložila. „Vyzývam pani prezidentku Čaputovú, aby odložila menovanie pána Žilinku až do momentu, kým sa všetky tieto nejasnosti nevysvetlia. Bolo by ideálne, ak by aspoň pani prezidentka poznala pravdivé odpovede na otázky, ktoré sú legitímne,“ napísal na sociálnej sieti.

Napriek tomu bol Žilinka vo štvrtok o 13. hodine prezidentkou počas ústavného aktu vymenovaný. „Ja som svoje pochybnosti vyjadril, pani prezidentka to vníma inak a jej rozhodnutie plne rešpektujem,“ odkázal Šeliga.

Dodal tiež, že jeho dôvera voči Žilinkovi je naštrbená, ale dúfa, že ho počas svojho sedemročného mandátu presvedčí o tom, že generálna prokuratúra je v správnych rukách.

O vyjadrenie sme požiadali aj Prezidentský palác. Správu budeme aktualizovať po prijatí odpovede.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok