Zasadne krízový štáb. Zrejme bude mať na stole tvrdý lockdown

57. rokovanie vlády SR Marek Krajčí Foto: Jaroslav Novák/TASR

Opatrenia musia byť prísnejšie, znie z pandemickej komisie, ako aj z rezortu zdravotníctva. Po dnešnom zasadnutí Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) preto pravdepodobne dôjde k odporúčaniu, aby sa zaviedli tvrdšie opatrenia. Tie by následne musela odobriť vláda, ktorej stretnutie je avizované na stredu 16. decembra. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sa kabinet možno zíde už dnes.

V pondelok 14. decembra zasadne Ústredný krízový štáb (ÚKŠ), ktorý bude zrejme rokovať aj o možnom sprísnení pandemických opatrení. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík, pričom ÚKŠ sa má zaoberať návrhom Pandemickej komisie na sprísnenie lockdownu.

Ešte v piatok 11. decembra prehodnocovala komisia svoje stanovisko z predošlého týždňa, keďže sa situácia na Slovensku vážne zhoršila. V hre je teraz po novom aj zákaz vychádzania, ktorý by mohol vyzerať ako počas obdobia celoplošného testovania.

O nových opatreniach ale bude definitívne rozhodovať vláda, ktorej riadne zasadnutie je naplánované na stredu 16. decembra. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sa však možno zíde už skôr. „Vláda bude podľa mňa rozhodovať skôr ako v stredu,“ podotkol s tým, že potenciálne sa ministri zídu už dnes.

Zákaz s výnimkami

Krajčí tiež uviedol, že v prípadnom tvrdom lockdowne by mohli existovať určité výnimky pre osoby, ktoré sa dajú otestovať. Zdôraznil, že by bol rád za prísnejšie opatrenia, ktoré by zároveň platili skôr ako od 21. decembra.

O výhodách plošného testovania písal včera na sociálnej sieti aj predseda vlády. „Tí, čo ma mesiac lynčovali za de-facto povinné plošné testovanie, dnes volajú po výnimkách z lockdownu pre tých, čo budú mať test,“ píše Matovič.

Hovorí, že rovnaký systém by bol počas plošného testovania a rád by sa k nemu vrátil. „Niekto“ však podľa premiéra zlyhal s nákupom testovacích súprav, takže na Slovensku chýbajú potrebné milióny testov. Očividne tak narážal na ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Kritika na súčasné dianie znela aj z opozície. „Nie som si istý, či tu pravá ruka vie, čo robí ľavá. Pretože, ak v stredu bolo ešte všetko fajn a v piatok je už zrazu kríza, tak som si nie istý, kto tu má vlastne dáta a na základe akých sa rozhoduje,“ kritizoval bývalý premiér a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.


Ďalšie články