Čínske dušičky: Štátne úrady zatvárajú cintoríny aj biskupov

biskup Unesený biskup Shao Zhumin. Foto: archív

Unášanie biskupov pred veľkými sviatkami a zatváranie cintorínov pred dušičkami je v Čine bežnou praxou. Aj preto v utorok tohto týždňa čínske úrady znova uniesli katolíckeho biskupa Shao Zhumina (na obr.), ktorý pôsobí v meste Wen-čou. Oficiálna verzia štátnych orgánov znie, že biskup išiel na dovolenku.

Ako informuje portál Asia News, únos biskupa im oznámili miestni veriaci, ktorí vo svojom posolstve prosia o modlitby za uneseného biskupa. „Modlite sa, aby mu Pán dal dôveru a odvahu, aby nebol demoralizovaný tým, čo sa stalo; modlite sa tiež, aby zostal zdravý a aby sa pod ochranou Krista čo najskôr vrátil k nám pásť svoje stádo,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Biskup Shao Zhumin je v nemilosti úradov preto, lebo odmieta vstúpiť do Čínskeho katolíckeho vlasteneckého združenia, ktoré je pod kontrolou vlády. Z tohto dôvodu ho neuznáva ako biskupa ani Konferencia Čínskych biskupov. 58-ročný biskup je preto pravidelne vystavovaný ideologickým tlakom a prevýchovným procedúram, ktoré možno považovať za pokus o vymývaniu mozgu.

Od svojho menovania za biskupa v roku 2011 bol už mnohokrát unesený. Catholic news agency informuje, že sa tak stalo aj hneď po tom, ako bol v roku 2016 menovaný za biskupa v takmer desaťmiliónovom juhočínskom meste Wen-čou. Úrady ho vtedy zatkli preto, aby sa nemohol zúčastniť na pohrebe svojho predchodcu Vincenta Zhu Weifanga, ktorý bol väznený šestnásť rokov. V roku 2017 bol zas Shao Zhumin unesený dvakrát v priebehu dvoch mesiacov, pričom druhýkrát bol nezvestný sedem mesiacov.

Okrem nátlaku na biskupa, sa miestna vláda únosmi snaží zabrániť stretávaniu sa katolíkov, ktorí tvoria údajne až 10 percent miestnej populácie, pri hrobe Jamesa Lin Xili, ďalšieho bývalého miestneho biskupa podzemnej cirkvi, ktorý musel pre neochotu vstúpiť do organizácie vlasteneckých kňazov stráviť posledných desať rokov svojho života vo väzení.

Asia News ďalej dodáva, že aj iní štátom neuznávaní biskupi sú čínskou vládou pravidelne unášaní, vždy pred najväčšími katolíckymi sviatkami, akými sú Vianoce, Veľká noc, Nanebovzatie Panny Márie alebo teraz, pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých.

Miestne úrady tak konajú preto, lebo chcú zabrániť čínskym katolíkom v slávení sviatkov a zhromažďovaní sa vo väčšom počte, mimo iného aj preto, lebo katolícke sviatky majú iné termíny ako obdobné čínske sviatky. Pamiatku zosnulých si napríklad Číňania pripomínajú tradične na jar, na sviatok Qingming, inak nazývaného aj sviatok čistoty a jasu, či zametania hrobiek. Aj preto nie je ničím výnimočným, ak čínske úrady v čase dušičiek zabraňujú obyvateľom vo vstupe na cintorín alebo ho úplne, častokrát aj násilne, uzatvoria.   

Portál ďalej informuje, že okrem Shao Zhumina je v súčasnosti v Číne momentálne perzekvovaných viacero biskupov. Okrem klasického väzenia portál spomína aj domáce väzenie, ktorému je momentálne podrobený napríklad biskup Mons. Jia Zhiguo, alebo odpojenie domu od vody, elektriny aj plynu, ako sa to deje v prípade biskupa Mons. Guo Xijina.

Prenasledovanie čínskych katolíckych biskupov, najmä tých neoficiálnych, nezastavilo ani podpísanie čínsko-vatikánskej dohody o menovaní biskupov z roku 2018, ktorá bola obnovená v októbri 2020.


Ďalšie články