Londýnske divadlo zrušilo muzikál Terryho Gilliama, hviezdu Monty Pythona. Nemá správne politické názory

Terry Gilliam v scénke Španielska inkvizícia. Foto: Wikipedia/Eduardo Undo-Sanzana Terry Gilliam v scénke Španielska inkvizícia. Foto: Wikipedia/Eduardo Undo-Sanzana

Progresívna inkvizícia si posvieti na každého? Ďalšou obeťou kultúry rušenia je britský komik Terry Gilliam, súčasť legendárnej humoristickej skupiny Monty Python. Dovolil si vyjadriť podporu americkému komikovi menom Dave Chappelle, ktorý je sám terčom progresívneho davu.

Hviezda legendárnej britskej skupiny Monty Python, režisér a komik Terry Gilliam sa dostal na čiernu listinu. Londýnske divadlo Old Vic zrušilo jeho pripravovaný muzikál Do lesa (Into the Woods), pretože vyjadril podporu americkému černošskému komikovi Daveovi Chappellovi.

„Všetkým vám odporúčam, aby ste si pozreli novú reláciu Davea Chappella The Closer na Netflixe. Podľa mňa je to najlepší súčasný pódiový komik: veľmi inteligentný, spoločensky uvedomelý, nebezpečne provokatívny a vtipný, až z neho bolí brucho. Vzniká tu napätie ohľadom podpory Netflixu pre jeho šou. Rád by som počul vaše názory,“ napísal Gilliam na sociálnej sieti Facebook v polovici októbra.

Okolo Chappella sa vtedy skutočne rozvírila silná kritika z progresívnych radov. Nestalo sa tak prvýkrát. „Uvedomelé“ sily komika obviňujú z transfóbie či nenávistných prejavov. Na mušku svojho humoru si totiž vzal aj LGBT aktivistov, pričom v dotknutej relácii ich napríklad zosmiešňoval za okliešťovanie slobody prejavu.

Som čierna lesba

Gilliamove vyjadrenia očividne nepotešili zamestnancov divadla. Presvedčili preto vedenie divadla, aby s ním ukončilo spoluprácu. „Old Vic a spolutvorca Scenario Two sa vzájomne dohodli, že produkcia Do lesa naplánovaná na leto roku 2022 sa neodohrá v divadle Old Vic,“ vyjadrilo sa divadlo.

Problémom nebola len podpora Chappella, ale aj jeho ďalšie vyjadrenia, napríklad o hnutí MeToo. Komik z Monty Pythonu ho totiž v minulosti kritizoval, že sa mení na „hon na čarodejnice“. Inokedy zasa progresívci obviňovali dielo Lietajúci cirkus z nedostatku „diverzity“ – komik preto vyhlásil, že sa považuje za černošskú lesbu.

Minulý rok sa Gilliam pre denník Independent vyjadril, že už ho unavuje neustále hádzanie viny na belochov. „Už ma unavuje, ako za všetko zlé vo svete môžu bieli muži,“ povedal režisér.

„Zamestnanci divadla Old Vic žiadali, aby zrušili podujatie, pretože nesúhlasia s názormi režiséra. Nakoniec divadlo kapitulovalo. Tento priemysel, ako mnohé iné, si úplne podmanila táto netolerantná ideológia,“ skonštatoval britský komik Andrew Doyle v reakcii na zrušenie Gilliama.


Ďalšie články