Štát vybuduje Centrum boja proti hybridným hrozbám. Pôjdu naň európske peniaze z Plánu obnovy

úèastníci podujatia open talk Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, minister obrany SR Jaroslav Naď a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová počas kongresu Itapa 2021. Foto: Martin Baumann/TASR

Slovensko vybuduje v rámci rezortu vnútra Centrum boja proti hybridným hrozbám. Na chystaný projekt pôjdu európske peniaze a komunikujeme o ňom aj s Britmi a Američanmi. Obdobu tohto centra, na ktorého tvorbe sa dnes podieľajú viaceré ministerstvá, mala vo svojom volebnom programe aj koalícia PS/Spolu.

Slovensko od budúceho roka spustí takzvané Centrum boja proti hybridným hrozbám (CBHH). Tento útvar sa stane súčasťou Inštitútu správnych a bezpečnostných analýz rezortu vnútra, ktorému šéfuje Roman Mikulec (OĽaNO). Ten novinku potvrdil na medzinárodnom kongrese ITAPA 2021.

„Absencia takéhoto centrálneho pracoviska na úrovni MV SR vzhľadom na šírku kompetencií, ktoré pod nás spadajú, značne limitovala vnútornú koordináciu a prepojenosť aktivít v danej oblasti,“ uvádza rezort.

Projekt, ktorý sa bude financovať z európskych peňazí z Plánu obnovy, sa má podľa portálu Euractiv stať hlavným pilierom odolnosti našej krajiny proti hybridným hrozbám.

Konzultácie s Britmi a Američanmi

„Vďaka nemu príde do štátnych inštitúcií 50 expertov, ktorí budú zapojení do úsilia čeliť nenávistnému a škodlivému obsahu,“ vysvetlil Mikulec a pochválil sa tým, že jeho ministerstvo je v boji proti dezinformáciám zo všetkých rezortov najaktívnejšie.

Odhaľovanie a posudzovanie takzvaných hoaxov sa má zabezpečiť aj prostredníctvom umelej inteligencie. O technické riešenia sa má v tomto smere postarať ministerstvo pre informatizáciu Veroniky Remišovej (Za ľudí).

„Ministerstvo vnútra tiež pripomína medzinárodnú spoluprácu, ktorá bude základom aj pre nové Centrum. Aktívnejšie už komunikuje s Európskym centrom excelentnosti pre boj proti hybridným hrozbám v Helsinkách, ale aj s predstaviteľmi Veľkej Británie a Spojených štátov,“ píše Euractiv.

Snáh je viacero

Popri vybudovaní CBHH sa pracuje aj na ďalších dvoch iniciatívach s podobným zameraním. Pripravuje sa dokument s názvom „Koordinovaný mechanizmus odolnosti SR voči informačným operáciám,“ a druhú záležitosť má na stole rezort obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO). Má ísť o „akčný plán koordinácie boja proti hybridným hrozbám“.

Naď sa nechal počuť, že aktívne sú v tejto oblasti aj ďalšie rezorty. „Samozrejme, prijímame aj ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú napríklad vzdelávania a výučby princípov mediálnej gramotnosti či kritického myslenia,“ uviedol.

Hovorilo sa o ňom aj pred voľbami

Sfunkčnenie úradu zameraného na boj proti hoaxom nie je úplnou novinkou. S touto ideou sa uchádzal o priazeň v minuloročných parlamentných voľbách aj tandem Progresívne Slovensko a Spolu, ktorý ho vpasoval do svojho volebného programu známeho ako Bod zlomu.

Centrum pre hybridné hrozby a dezinformácie, ako sa malo nazývať, malo fungovať v rámci nového rezortu. Strana Ireny Bihariovej (v tom čase Michala Trubana) totiž chcela vybudovať Ministerstvo pre ľudské práva, občiansku spoločnosť a obranu demokracie SR.

Autormi spomínanej kapitoly boli Jakub Goda a Daniel Milo. Goda sa po voľbách dostal na ministerstvo zdravotníctva, kde sa venuje agende zápasu proti dezinformáciám. Milo je známy spoluprácou s transatlantickou organizáciou GLOBSEC či pôsobením v štátnom sektore na poli boja proti diskriminácii.


Ďalšie články