Spísňujú sa proticovidové opatrenia, testy v práci sa ešte od pondelka kontrolovať nebudú

V ¼ubovnianskej nemocnici otvorili nové priestory v hodnote 7 miliónov eur Vladimír Lengvarský. Foto: Kristína Mayerová/TASR

Dosahy počtu infikovaných uvidíme v nemocniciach až o dva týždne. V zahraničí sú pripravení pomôcť Slovensku zvládnuť nápor pacientov s ochorením COVID-19, hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Súčasných šesť- až sedemtisíc koronavírusových infekcií, ktoré denne odhalia PCR testy, uvidíme podľa Lengvarského v nemocniciach o dva týždne. Povedal to v piatok v rozhlasovej relácii Braňo Závodský Naživo. Počet hospitalizovaných pacientov s covidom je aktuálne 2 945. Za uplynulý deň pribudlo 56 obetí ochorenia COVID-19. Zaočkovať sa nechalo 4 794 ľudí.

Lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou je podľa Lengvarského (nominanta OĽaNO) v nemocniciach stále dosť, ale robia bielu medicínu – plánované výkony. Všetky pľúcne ventilácie nemožno nechať pre pacientov s COVID-19, pretože sa musia liečiť aj iné ochorenia a riešiť urgentné prípady.

Minister zdôraznil, že situácia v nemocniciach sa zhoršuje veľmi rýchlo. Nový COVID automat, a teda sprísnené opatrenia, majú pomôcť krivku nárastu prípadov koronavírusovej infekcie sploštiť. Ak sa tak nestane, minister varuje pred humanitárnou krízou.

Prevádzky a podujatia sa v najhoršom uzavrú aj pre očkovaných

V piatok vydal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vyhlášky, ktoré nadväzujú na dočasnú verziu COVID automatu. Opatrenia budú účinné od pondelka 22. novembra 2021 a upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí.

Medzi najhlavnejšie zmeny, ktoré nastanú oproti doterajšiemu stavu, patrí nová definícia pojmu „kompletne zaočkovaní”. Po novom do tejto kategórie nazývanej tiež OP (očkovaní, prekonaní) patria aj osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami. Tieto osoby budú mať rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby. Okrem režimu OP ostáva v platnosti aj režim OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní) a režim Základ.

Od pondelka platí pre nezaočkovaných lockdown. Znamená to obmedzenie vychádzania z domu okrem nevyhnutných prípadov ako cesta do zamestnania, cesta do obchodov s nevyhnutným tovarom či k lekárovi.

Sprísňujú sa tiež maximálne povolené počty na hromadných podujatiach a bohoslužbách. V režime OTP na nich môže byť od červených okresov maximálne šesť ľudí. V režime OP môže byť na podujatí a omši v červenom okrese dvesto ľudí, v bordovom okrese sto ľudí a v čiernom okrese 50 ľudí.

Organizátor je zároveň povinný na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) podujatie ohlásiť najneskôr 48 hodín pred začiatkom, pričom je potrebné uviesť presný čas a miesto.

Múzeá a galérie, hotely, reštaurácie, nákupné centrá, bazény, aquaparky, fitnescentrá a oslavy bude možné organizovať výlučne v režime OP. Od červených okresov nahor už negatívny test pre tento typ podujatí nestačí. Hoci sa dnu dostanú len imunizovaní, organizátori budú musieť dodržať stanovené kapacitné limity návštevníkov. Testovaní sa od červenej farby nahor nedostanú ani do nákupných centier.

V oranžových, červených a bordových okresoch môžu sedieť v taxíku najviac dve osoby v jednom rade vrátane vodiča. V čiernom okrese môžu byť vo vozidle maximálne dvaja klienti, sedieť musia na zadných sedadlách. Od červeného okresu musia taxikári po každom zákazníkovi vydezinfikovať priestory vozidla.

Prijaté opatrenia sú miernejšie ako tie, ktoré mala na stole vláda v utorok. Rozhodovalo sa vtedy o úplnom lockdowne pre všetkých.

Čo platí v červených okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na hromadných podujatiach na vzdialenosť menšiu než dva metre
  • pre nezaočkovaných platí lockdown (obmedzenie vychádzania z domu okrem nevyhnutných prípadov, ako cesta do zamestnania, cesta do obchodov s nevyhnutným tovarom či k lekárovi)
  • esenciálne obchody a služby maximálne 1 zákazník na 15 štvorcových metrov (v režime OTP či bez potvrdenia 1 zákazník na 25 štvorcových metrov) predajnej plochy obchodu
  • nákupné centrá: len pre očkovaných a prekonaných
  • bohoslužby: OP najviac dvesto ľudí + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP maximálne šesť osôb
  • reštaurácie: OP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Iba negatívny test viac do reštaurácie nestačí
  • svadby, kary, oslavy: OP (maximálne 20 osôb a povinný zoznam účastníkov)
  • vstup do zamestnania len v režime OTP (ešte nebude od pondelka 22. 11.)

Čo platí v bordových okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na vzdialenosť pod dva metra
  • esenciálne obchody, služby: maximálne 1 zákazník na 25 štvorcových metrov predajnej plochy obchodu
  • nákupné centrá: očkovaní a prekonaní
  • bohoslužby: OP maximálne sto osôb + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje šesť osôb
  • reštaurácie: OP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi dvojmetrové rozostupy
  • svadby, kary, oslavy: OP maximálne do 20 osôb a povinný zoznam účastníkov
  • vstup do zamestnania len v režime OTP (ešte nebude od pondelka 22. 11.)

Čo platí v čiernych okresoch:

  • povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri
  • služby a obchody so základnými potrebami ako potraviny, drogérie či lekárne budú otvorené pre všetkých, maximálne jeden nakupujúci na 25 štvorcových metrov predajnej plochy obchodu
  • nákupné centrá prístupné iba pre OP
  • bohoslužby: OP 50 osôb + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP len šesť osôb
  • reštaurácie: funguje len okienkový predaj
  • svadby, kary, oslavy: pre všetkých zakázané
  • aquaparky, wellness centrá, hotely, reštaurácie, fitnescentrá a oslavy pre všetkých zakázané
  • vstup do zamestnania len v režime OTP (ešte nebude od pondelka 22. 11.)

Režim OTP v práci je v nedohľadne

Motivovať na očkovanie chcela vláda aj povinnými covidpasmi v zamestnaní. Novela zákona z minulého týždňa stanovila, že neimunizovaní sa budú musieť v červených, bordových a čiernych okresoch (aktuálne na celom Slovensku) dvakrát do týždňa testovať. Za testy nebudú platiť nič, zabezpečí im ich zamestnávateľ.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal, že v novembri pomôže zamestnávateľom s testami vláda, ale od 1. decembra si budú musieť pomôcť sami.

Povinné testy v práci mali platiť od pondelka, ale Úrad verejného zdravotníctva v piatok oznámil, že vyhlášku dovtedy nestihne vydať. V súčasnosti sa stále realizujú medzirezortné rokovania k povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách.

„Rieši sa zabezpečovanie logistiky a ďalšie potrebné procesy na úrovni príslušných rezortov,“ vysvetlila dôvod odkladu hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Zároveň uistila, že o ďalších krokoch bude verejnosť včas informovaná.  

TV Markíza s odvolaním na zdroj z prostredia vlády uvádza, že toto opatrenia sa spustí o týždeň neskôr, ako sa plánovalo, teda 29. novembra. Minister zdravotníctva v relácii Ráda Express uviedol, že nastávajúci týždeň majú zamestnávatelia využiť na to, aby zistili, ktorí zamestnanci sú zaočkovaní a koľko testov budú potrebovať pre zvyšok neočkovaného personálu.

Testovanie vo väčších firmách dvakrát týždenne nie je reálne

Testovať zamestnancov vo firmách s tisíckami zamestnancov a nepretržitou prevádzkou dvakrát týždenne nie je reálne vzhľadom na mieru zaočkovanosti na Slovensku. Upozorňuje na to zamestnávateľské združenie Klub 500.

Združenie kritizuje, že odborníci tvoriaci opatrenia nekomunikujú so zástupcami súkromnej sféry a nepreverujú realizovateľnosť navrhovaných opatrení v praxi.

„Klub 500 navrhuje, aby sa podobne ako to bolo v druhej vlne, prípadne tak ako je to stále v susednom Rakúsku, urýchlene vytvorila sieť bezplatných testovacích centier,“ poznamenalo združenie.

Veľkí zamestnávatelia takisto volajú po vytvorení podmienok na zvýšenie počtu zaočkovaných občanov starších než 15 rokov a všetkých tých, ktorí chcú byť zaočkovaní. „Zastávame názor, že vláda má všetky predpoklady na to, aby vytvorila mobilné tímy, ktoré dokážu navštíviť oblasti a občanov Slovenska, ktorí majú sťažený prístup do očkovacích centier,“ poznamenalo združenie.

(sita, est)


Ďalšie články