King Richard: Film o cene, akú musia deti zaplatiť za vrcholový šport

will Will Smitth vo filme King Richard. Foto: reprofoto/youtube

Ešte pred vyhlásením lockdownu som stihla navštíviť kino. Bola som na životopisnom a športovom filme King Richard. Je to film o odvahe, o dosiahnutí na pohľad nedosiahnuteľného a veľkej vytrvalosti.

Richard Williams je dnes 79-ročný muž, ktorému slávne a úspešné tenisky Serena a Venus Williamsové vďačia za to, že ich doviedol k tenisu. Vo filme sa to trošku javí až fatalisticky. Richard pri sledovaní televízie videl, ako istý tenista dostal vysoký šek. Vtedy svojej už druhej manželke povedal, že budú mať dve dievčatá, z ktorých spravia úspešné tenistky a budú zarábať veľa peňazí.

Nuž a jeho žena porodila najprv Venus a o rok neskôr Serenu. Ešte pred narodením ich otec spísal 78-stranový plán, v ktorom predpovedal, že Venus a Serena budú najlepšími tenistkami súčasnosti.

Trénoval ich veľmi tvrdo, za čo boli v susedstve odsudzovaní. Dokonca k nim prišli raz aj policajti, pretože ich nahlásila susedka, že svoje deti týrajú, pretože ich v noci v daždi nútia hrať tenis. Niečo v duchu, že vrcholový šport musí bolieť. Polícia našťastie nezatýkala ani neobviňovala.

Scény, ktoré sa do filmu nedostali

Producentkami filmu boli Serena a Venus Williamsové, ktoré držali kontrolnú ruku nad natáčaním (a tiež kontrolu nad šekmi pri kasírovaní ziskov). Možno aj preto sa tam niektoré skutočnosti nedostali. V skutočnosti ich otec vraj nenútil hrať v daždi, aj keď bol pri tréningu a disciplíne veľmi tvrdý. Na ich tréningy si najal ľudí z geta, ktorí na nich kričali a vysmievali sa z ich hry. Malo ich to motivovať k lepším výkonom a naučiť ich, že aj vo svete to nebude vždy tak, že všetci budú fandiť im, ale aj ich súperkám. Vo filme takúto scénu nevidíme. No máme možnosť nahliadnuť na kurty, pri ktorých sa pohybovali nebezpeční muži.

Vo filme vidíme, že rodina žije v meste Compton v Kalifornii. Tam je Richard veľmi ochranársky, zdá sa, že sa o svoje dcéry bojí, keďže žijú, ako keby boli v gete. No dôvod, prečo žili na tom mieste, nebola zlá finančná situácia rodiny. To sa vo filme nedozviete, ale Richard sa rozhodol, keď mala Venus tri roky, odsťahovať do Comptonu preto, aby im prostredie dodalo mentalitu bojovníka. Manželka s tým zo začiatku nesúhlasila, ale nakoniec sa presťahovali.

V jednom rozhovore pre CNN povedal: „Na svete nebolo miesto, ktoré by bolo drsnejšie ako Compton. Geto ťa urobí drsným, urobí ťa tvrdým, urobí ťa silným.“ Bol presvedčený, že najväčší víťazi pochádzajú práve z geta.

Tenistky vďaka otcovi neprišli o detstvo

Richard bol iný, ako boli ostatní tréneri, veď bol ich otcom. Venus a Serena boli od detstva nadané a šikovné, no otec im nedovolil hrať juniorské zápasy. Sťažovalo sa na to veľa trénerov, ktorí tvrdili, že potom dievčatá nebudú mať šancu vyhrávať. Richard vedel, čo robí. Nechcel im vziať detstvo a postaviť ich život len na tréningoch. Motivoval ich aj v učení a tenis mohli hrať, len ak mali v škole dobré známky.

Otec Venus a Sereny Williamsových mal veľmi rád slogany, ktoré boli súčasťou ich tréningov. Napríklad: „Ak zlyháš v plánovaní, plánuješ zlyhať.“ Zároveň im stále pripomínal, nech sa neprestanú na kurte baviť, pretože ide o hru.

Hlavného hrdinu si zahral jeden z najúspešnejších hercov v Amerike Will Smith. Za výkon sa dostal do užšej nominácie na Oscara, ktorý sa bude konať nasledujúci rok. Jeho manželku Oracene si zahrala Aunjanue Ellisová, tiež nominovaná v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Ich manželstvo však nie je také ideálne, ako sa môže zdať. Oracene však vo filme výraznejšie oponuje svojmu manželovi iba dvakrát. Druhýkrát vytiahne na povrch skutočnosť, že Richard má ešte iné deti. V roku 2002 sa po 22 rokoch rozviedli. Richard sa v roku 2010 oženil tretíkrát, má ženu, ktorá je od Venus staršia iba o jeden rok. Ani toto manželstvo nevydržalo, rozviedli sa v roku 2017.

Serena a Venus neboli prvé

Richard vystupuje ako človek, ktorý si veľmi ťažko uznáva chybu a v podstate v celom filme neukázal, že by sa v niečom mohol mýliť. Prítomný je aj rasový motív, svoje dcéry vidí ako prvé, ktoré hrajú tento „šport pre bielych“. Samozrejme, že to nie je celkom tak. Prvou Afroameričankou, ktorá nastúpila na tenisový kurt, bola Althea Gibsonová. V roku 1956 vyhrala aj grandslamový turnaj. Nič to, dve slávne sestry neoberá o to, že boli inšpiráciou pre ďalšie, aj čierne dievčatá.

Vo filme chýbal hlbší portrét Sereny, ktorá bola vo filme v tieni svojej sestry. Film sa tak ochudobnil o jednu psychologickú rovinu. Iné pasáže boli zas navyše. Napríklad scéna, v ktorej ide Will Smith so zbraňou zabiť jedného člena gangu, ktorý si robil posmešky z jeho nevlastnej dcéry. Napokon je chlap zastrelený niekým iným a Smith iba odchádza z miesta činu. Scéna nijako neovplyvnila dej, asi mala pripomenúť realitu černošského geta.

Film sa končí v roku 1994, keď má Serena štrnásť rokov a chystá sa na svoj prvý veľký zápas proti temperamentnej Španielke a svetovej jednotke Arantxe Sánchezovej Vicariovej. Fanúšikovia Venus vedia, ako zápas skončí, no napriek tomu ho určite budú sledovať so zatajeným dychom.


Ďalšie články