Čo sme mali z toho, že Angela prišla z Východu?

Od stredy tohto týždňa po nepredstaviteľných šestnástich rokoch už Angela Merkelová nie je spolkovou kancelárkou. Najdôležitejšiu politickú stoličku Európy po dáme z východonemeckého Brandenburska preberá socialista Olaf Scholz z Hamburgu. Píše český komentátor Daniel Kaiser.

Druhý a závereèný deò summitu EÚ Foto: TASR/AP

Scholzova vláda sociálnych demokratov, Zelených a liberálov bude svojím zložením, ale hlavne programom, úplne západonemecká. O Merkelovej sa medzi našimi záujemcami o zahraničnú politiku vytvorila zhoda, že pre nás Stredo-východoeurópanov bola požehnaním, ako svojou znalosťou strednej Európy, tak aj schopnosťou sa do nás „postkomunistov“ vcítiť.

Angela Merkelová skutočne za mlada s ruksakom na chrbte precestovala východný blok vrátane Sovietskeho zväzu, dostala sa takto s priateľmi a napoly ilegálne aj do odľahlých oblastí Kaukazu. Dodnes hovorí lepšie po rusky ako po anglicky. Začiatkom 80. rokov strávila niekoľko mesiacov v Prahe na Akadémii vied, z tej doby jej uviazli v pamäti zlomky konverzačnej slovenčiny a obrázky z výletov na južnú Moravu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.