Biochemik Hostomský: Dajte si vakcínu a vystavte sa vírusu

Riaditeľ Ústavu organickej chémie a biochémie českej Akadémie vied Zdeněk Hostomský patrí počas pandémie čínskeho koronavírusu medzi hlavných predstaviteľov disidentského prúdu vo vede, ktorý spochybňuje zmysel nosenia rúšok, lockdownov či obmedzovania výučby. Po takmer už dvoch rokoch je možno na čase trochu poodstúpiť a zamyslieť sa nad chodom vedy a jej súhry s politikou. Začať ale musíme aktuálne – vývojom infekcie a avizovaným príchodom varianty omikron.

Oèkovacie centrum pre deti a mládež vo veku od 12 rokov v DfN Košice Ilustračný obrázok: TASR/František Iván

V akej fáze pandémie teraz sme?

Musím povedať, že by bolo trochu zradné zameriavať sa len na Českú republiku. Keď idú čísla hore tak ako doteraz, máme ľudskú tendenciu niekoho viniť: vláda niečo skazila. Ale s odstupom vidíme, že túto jeseň je koronavírus silno stredoeurópsky fenomén. Zo zatiaľ neznámych dôvodov sa variant delta rozhodol zvoliť si strednú Európu. V poslednej dobe sa to síce trochu začína meniť, čísla rastú napríklad v Holandsku, ale aj naďalej máme veľké časti Európy, kde sa akoby takmer nič nedialo, hoci tam v porovnaní s kontinentálnou Európou fakticky žiadne opatrenia nie sú – Škandinávia, Pyrenejský polostrov. Stredná Európa je epicentrum a hranice epicentra takmer priezračne sledujú hranice bývalého Rakúska-Uhorska, s presahmi do Bavorska a Saska: Maďarsko, Slovensko, Česko, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko. Začína sa to aj v Rumunsku, predovšetkým v Transylvánii, ktorá tiež bola súčasťou habsburského súštátia. Inými slovami: nemajme zlé svedomie, že my sme národ švejkov, ktorý nejako unikátne nedodržiava opatrenia, ako sa často hovorí. Jednoducho, teraz sú aj v Spojených štátoch čísla nižšie ako u nás v strednej Európe. Avšak celosvetovo platí, že to, čo ide rýchlo hore, má tendenciu ísť potom rýchlo dole. Ja stále verím, že hnacou silou je skôr biológia než politická akcia tej či onej vlády.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.