Futbalový chán z Felcsútu

79435191_10157656059046093_1089938145673216_o Foto: Viktor Orbán/FB

Felcsút je meno maďarskej dediny, ktoré by ste za bežných okolností nemali prečo poznať. Nachádza sa v malebnej pahorkatine medzi Budapešťou a Balatonom neďaleko historického Székesfehérváru. Tam vyrastal Viktor Orbán, aktuálny a dlhoročný predseda maďarskej vlády a strany Fidesz.

Vtedy vo Felcsúte

Korona nekorona, spomínať treba. Keď mal malý Viktor desať rokov, presťahovali sa jeho rodičia práve do obce Felcsút, ktorá má dnes okolo 1 800 obyvateľov. Vtedy niekedy zrejme začal počúvať a vnímať príbehy o maďarských futbalových hrdinoch, finalistoch z majstrovstiev sveta z rokov 1938 a 1954 a rozvíjala sa v ňom fascinácia najväčším maďarským futbalistom všetkých čias Ferencom Puskásom.

Ospalosťou a provinčnosťou sa Felcsút neodlišuje od iných maďarských dedín v širokom okolí. Napriek tomu je dnes na vzostupe a na športovej mape Maďarska mu patrí dôležité miesto. Všetko sa zmenilo, keď sa Viktor Orbán v tejto dedine rozhodol postaviť futbalovú akadémiu, ktorej dominantou je na dedinské pomery megalomanský futbalový štadión pomenovaný po hviezde Realu Madrid Ferencovi Puskásovi, v Španielsku prezývaným „Pancho“. Ten mimochodom v Maďarsku hrával len za Honvéd Budapešť a podľa všetkého vo Felcsúte ani nikdy nebol.

Pôsobivý hlavný vchod do komplexu futbalovej akadémie vo Felcsúte. Foto: Kamil Homoľa
Pancho Aréna

Chánova Aréna

O štadióne už roky idú veľkolepé chýry, takže očakávania sú vysoké, no aj napriek tomu ostane človek pri prvom stretnutí ohromený. Nie je to aréna, ktorá by konkurovala tým z Londýna, Barcelony či Mníchova, ale stavba je to v skutku unikátna. Vysoká konštrukcia štadióna sa vypína výrazne nad okolité domčeky, je dominantou obce, ktorej nestíha nič ďalšie konkurovať. Asi aj odborne zdatnejší človek by mal problém toto originálne poňatie štadióna zaradiť do nejakého štýlu. Najviac to ale z diaľky pripomína kráľovský palác a nádvorie nejakého stredovekého ázijského chána. Vo vnútri na tribúne pod mohutnými drevenými stĺpmi vás zas skôr prepadne pocit, že ste v kostole, nie na futbalovom štadióne. Mimochodom, idea pochádza od významného maďarského architekta Imreho Makovecza, ktorý pôsobil aj ako prezident Maďarskej akadémie umení. Navrhol napríklad maďarský pavilón na Expe v Seville v roku 1992 alebo aj Mestský dom v Dunajskej Strede. 

Taký „obyčajný“ dedinský štadión. Foto: Kamil Homoľa

Štadión nebol postavený priamo z verejných zdrojov. Združené boli financie viacerých firiem a fondov, ktoré Orbánom nastavená legislatíva štedro „odmeňovala“. Formálne za podporu výstavby verejnej športovej infraštruktúry. Združil sa teda obrovský balík peňazí, ktorý sa zhmotnil do megalomanskej akadémie, ktorá vyrástla nie v Budapešti či inom väčšom meste s futbalovou históriou, ale cez cestu od „rodného“ domu futbalom nadšeného premiéra v dvojtisícovom Felcsúte.

Domček čupiaci hneď vedľa štadióna. Podľa domácich je to „rodný“ dom súčasného maďarského premiéra. Foto: Kamil Homoľa

Svetová dedina

Ktovie či Vladimírovi Mečiarovi niekedy napadla myšlienka postaviť megaštadión v Ladomerskej Vieske. S Rezešom to dotiahli len po maškarádu so Spartou Praha a planými vyhrážkami, že v Košiciach postavia štyridsaťtisícový štadión so zaťahovacou strechou. Závisťou musí blednúť asi aj Robert Fico, ktorý vsadil na stovky multifunkčných ihrísk do každého mestečka i väčšej dediny. Ihriská dostávali najmä vyvolení zo Smeru a na mnohé z nich sa viazal menší či väčší finančný škandál, ale aspoň sa už deti nemôžu vyhovárať, že si nemajú kde zahrať futbal.

Plány vo Felcsúte však boli od začiatku veľkolepejšie. Výsledkom je štadión s cenovkou 10 miliónov eur, ktorého kapacita je 3 800 divákov, čo je dvojnásobok počtu obyvateľov obce. Iste svetový unikát. Štadión i areál akadémie sú pozorne strážené početnou ochrankou. Ak nemáte vopred dohodnutú organizovanú exkurziu, dnu sa nedostanete.

Asi nikde nenájdete štadión, ktorého kapacita je dvojnásobkom počtu obyvaťelov.
Foto: Instagram/puskasakademia

Rovnako veľkolepé sú aj priľahlé tréningové plochy. Romanticky povedané: siahajú, kam až oko dohliadne. Ihriská so starostlivo pestovanou trávou striedajú ďalšie s trávou umelou, viaceré s umelým osvetlením, nechýba krytá plocha a ďalšia športová infraštruktúra.

Keď pomôžu kamaráti

Mimochodom, pozemky pod dnešnou akadémiou skupoval premiérov priateľ z detstva Lőrinc Mészáros spolu s Orbánovou manželkou Anikó. Mészáros sa za vlády Orbána podľa časopisu Forbes vypracoval na najbohatšieho Maďara. Forbes jeho majetok v roku 2019 odhadol na 1,2 miliardy amerických dolárov.

V rokoch 2011-2018 bol starostom vo Felcsúte. Vlastní tiež flotilu provládnych a Fideszu naklonených médií a popritom jeho firma podnikajúca v plynárenstve sem-tam dostala nejakú štátnu zákazku od Orbánovej vlády. Aktuálne ho už ale vo veľkosti majetku predbehol bankár Sándor Csányi. Asi len zhodou okolností ďalší Orbánov blízky kamarát.

Treningové ihriská v tieni Pancho Arény, kam len oko dovidí.
Foto: Instagram/puskasakademia

Čo by to bol za štadión bez klubu

Poriadnemu štadiónu však patrí aj poriadny klub. Z vôle chána Viktora tak šiestym rokom pôsobí v Pancho Aréne síce dedinská, ale prvoligová Puskás Akadémia FC. Klub bol pôvodne založený ako akadémia pre neďaleký Fehérvár FC. Dnes je platformou pre výber maďarských talentov, doplnený o ďalších mladých hráčov najmä z východnej Európy. Na súpiske ale nájdete aj Nemca, Brazílčana či Portugalca. Klub druhým rokom vedie slovenský tréner Zsolt Hornyák a pôsobí tu aj 24-ročný stredopoliar Jozef Urblík. 

Mužstvo Puskás Akadémia FC pre sezónu 2020/21. Foto: Instagram/puskasakademia

Štátom bohato podporovaný klub už nazrel aj do európskych súťaží. V auguste ale stroskotal v európskej lige na švédskom Hammarby. Napriek tomuto impozantnému progresu si klub zatiaľ nezískal širšiu fanúšikovskú podporu, čo je aj vzhľadom na parametre Felcsútu vcelku pochopiteľné. Ešte v sezónach pred koronavírusom chodilo na jeho zápasy v priemere okolo 1300 divákoch, čo boli druhé najnižšie návštevy v celej lige. Nepomáha ani ďalší skvost Felcsútu – nová potemkinovská železnička do vedľajšej dediny. Aj keď lepšie by sedelo odnikiaľ nikam. Na nič nenapojená trať s celkovou dĺžkou 5 km bola postavená z veľkej časti (2 milióny eur) za peniaze Orbánom toľko kritizovanej Európskej únie. Vláčik denne využije len pár desiatok ľudí, v projektoch bolo deklarovaných dvetisícpäťsto prepravených osôb denne. Klub nemá ani fanúšikovské jadro, ktoré by s ním cestovalo na vonkajšie zápasy, preto je aj často terčom výsmechu tvrdých jadier tradičných maďarských klubov.

Potemkinovská železnička za 2 milióny eur z eurofondov nemá veľmi koho voziť.
Foto: Wikipédia

O čo menej fanúšikov, o to viac celebrít, bankárov, politikov a oligarchov môžete na štadióne stretnúť, pravda, v normálnych časoch, bez korony. Podľa britského denníka The Guardian majú maďarskí oligarchovia najlepšiu príležitosť na stretnutie so samotným Orbánom práve na futbalovom štadióne v malej obci, kde vyrastal. Jedno miesto je tu vyčlenené pre už spomínaného bankára Sándora Csányiho, ktorý je aj šéfom Maďarského futbalového zväzu. Ďalšie miesto patrí majiteľovi futbalového klubu Videoton FC Istvánovi Garancsimu a jeho spriaznenému stavbárskemu oligarchovi Lászlóovi Szíjjovi. A samozrejme, aj pre Lőrinca Mészárosa a samotného Viktora Orbána, ktorý v poloprofesionálnej lige hrával za Felcsút aj v čase, keď bol koncom deväťdesiatych rokov prvýkrát predsedom vlády. Proste okázalosť, ktorú si aktuálne mimo Ruska a Bieloruska ťažko inde v Európe predstaviť.  

V epicentre – ešte na starom štadióne Dunejskej Stredy. Foto: Twitter/@DAC_1904

Futbalový“ export na Slovensko

Podobné výjavy ale dokáže Orbán exportovať aj mimo Maďarska. Jeho vláda je štedrým donorom aj napríklad MOL Akadémie v Dunajskej Strede, na výstavbu ktorej podľa denníka Pravda prispela sumou 6,5 milióna eur, zatiaľ čo Slovenský futbalový zväz len 2,5 milióna eur. Príspevok 1 milión eur zas prišiel z Nadácie Gábora Bethlena, ktorá je nástrojom maďarskej vlády na financovanie škôl s vyučovacím jazykom maďarským na Slovensku a v ďalších krajinách bývalého Uhorska. Investigatívny maďarský portál átlátszó.hu informoval, že na juh Slovenska, do Sedmohradska či Vojvodiny pritieklo z Maďarského futbalového zväzu a cez Nadáciu Gábora Bethlena až 16 miliárd forintov štátnych dotácií. Podporu u nás nedostal len DAC.

Ušlo sa aj klubom hrajúcim len druhú ligu, ako sú Komárno a Šamorín. Prísľub 6 miliónov eur na rekonštrukciu štadióna v Komárne opäť ilustruje, že na futbal Orbán nerozdáva drobné. Nevadí, že na futbal v tomto meste chodilo aj po postupe do druhej ligy len pár stoviek divákov. Asi aj preto na otvorení štadióna v Dunajskej Strede za účasti Orbána bola okrem Világiho, Póora či Kmotríka prítomná skoro celá maďarská menšinová politická a ekonomická špička. Vplyv jednotlivcom sa meral vzdialenosťou sedadla od samotného Orbána. Viacerí z nich boli na futbale asi prvýkrát a možno aj naposledy.

Viktor Orbán s majiteľom DAC Dunajská Streda Oszkárom Világim Foto: www.dac1904.sk

Maďarsko, zem štadiónom zasnúbená

Maďarské, vládou manažované investície do futbalu sa doma zďaleka neobmedzili len na Felcsút. Ukrivdená nezostala ani futbalová komunita v Orbánovom rodnom Székesfehérvári. Rekonštrukcie štadióna sa dočkal aj Fehérvár FC, u nás známejší pod menom Videoton, ktorý dnes štedro dotuje štátna rafinéria MOL. Rekonštrukcia štrnásťtisícovej MOL Aréna Sostó stála približne 38 miliónov eur. Modernizácie štadióna sa dočkal aj najslávnejší maďarský klub Ferencváros Budapesť. Kapacita 22-tisíc divákov stála približne 50 miliónov eur. Klubu len náhodou šéfuje dlhoročný poslanec Fideszu Gábor Kubatov. 

Rekonštrukcia domovského stánku budapeštianského Ferencvárosu stála 50 miliónov eur.
Foto: Instagram/ftcofficial

Na tomto štadióne sa konal aj kvalifikačný duel medzi Maďarskom a Slovenskom, v ktorom v septembri 2019 naši reprezentanti vyhrali po góloch Maka a Boženíka 1:2. Viac ako výsledok zostane v pamäti vybičovaná atmosféra s vypískanou slovenskou hymnou, strhávaním a pálením slovenských šálov a vlajok či nacionalistická choreografia domácich v čiernych tričkách. Na incidenty počas zápasu reagovala aj slovenská diplomacia a niektoré činy (fanúšikov z juhu Slovenska) vyšetruje aj NAKA. 

V hľadisku počas kvalifikačného duelu ME Maďarsko – Slovensko to riadne vrelo.
Foto: Martin Baumann/TASR

Puskás Aréna

Vrcholom maďarského futbalového megalomanstva v ére Viktora Orbána a pomníkom hodným chána je ale výstavba Puskás Arény v Budapešti. Štadión bol postavený na mieste bývalého štadióna Ferenca Puskása a jeho výstavba trvala dva roky od 2017 do 2019. Kapacitu má 68-tisíc miest a cenovku 620 miliónov eur. Pre ilustráciu: za túto sumu by sme si na Slovensku mohli postaviť 8 národných futbalových štadiónov v parametroch toho, ktorý aktuálne stojí na Tehelnom poli. Samozrejme, štadióny je kapacitne a technologicky ťažko porovnávať, ale výstavba toho slovenského bola kritizovaná ako predražená, keď sa Ivan Kmotrík snažil, aby štát akceptoval cenu 95 miliónov eur miesto pôvodných sedemdesiatich. 

Puskás Aréna. Foto: Wikipedia

Od toho budapeštianskeho si Viktor Orbán aj Maďari sľubujú veľa. Už teraz má priklepnuté skupinové zápasy Majstrovstiev Európy v roku 2021. Konalo sa na ňom už finále európskeho superpohára 2020 medzi Bayernom a Sevillou. Maďarsko sa netají ani najvyššími ambíciami. Chcú sa uchádzať o finále Ligy Majstrov a štadión má byť aj tromfom pri možnej maďarskej kandidatúre o dejisko letných olympijských hier. Aj keď atletická dráha a ďalšie prvky z pôvodného projektu museli ustúpiť futbalu. Prečo asi? Pre koronu si diváci nový chrám futbalu zatiaľ užili len obmedzene. 65-tisíc sa ich zúčastnilo otváracieho zápasu proti Uruguaju koncom roka 2019. Prehru Ferencvárosu v Lige majstrov s Juventusom Turín v roku 2020 videla len tretinová kapacita a zápas s Barcelonou sa hral bez divákov. 

O megalomanstve projektu svedčí aj letmé porovnanie s kapacitami štadiónov v strednej Európe. Národný štadión vo Varšave v štvornásobne väčšom Poľsku má kapacitu 56-tisíc. Staval sa pre už priklepnuté semifinále ME 2012, ktoré Poliaci usporiadali spolu s Ukrajinou. Štadión Ernsta Happela vo Viedni bol len pre zápas Eura 2008 dočasne „nafúknutý“ na 53-tisícovú kapacitu. Kapacity najväčších futbalových štadiónov v Českej republike a na Slovensku dnes neprekračujú 25 tisíc divákov. Toto všetko ukazuje, že šport a futbal zvlášť sú dôležitým pilierom politiky a propagandy, na ktorých je založená a stojí dlhoročná moc Viktora Orbána a jeho strany Fidesz.

Takmer 70-tisícová Puskás Aréna v Budapešti stála 620 miliónov eur. Foto: Wikipedia

Futbal ako doktrína

Spolu s deklarovaným bojom za kresťanskú Európu, odmietaním migrantov či reminiscenciami za veľkým Maďarskom to zatiaľ stačí na prekrytie všetkých korupčných a morálnych škandálov a politiky zneužívania moci. Celá podpora futbalu v Maďarsku totiž nemá parametre bežné v európskych štátoch, ale kopíruje skôr maniere rozmarných arabských šejkov alebo všemocných autokratov z postsovietskej Strednej Ázie. K ním sa koniec koncov Viktor Orbán pred časom mal potrebu prihlásiť aj účasťou na Svetových hrách kočovníkov v kirgizskej Čolpon-Ate. Tam deklaroval, že Maďari sa považujú za potomkov Attilu, ich korene stoja na hunsko-turkických základoch. Čudovali sa maďarskí historici, bokom ostalo aj deklarovanie kresťanskej Európy.

Po postupe Ferencvárosu do Ligy majstrov a opakovanom postupe reprezentácie na Majstrovstvá Európy sa začína hovoriť o rozmachu futbalu v Maďarsku, ktorý sa pripisuje práve Orbánovi. Podrobnejší pohľad však hovorí, že Ferencváros bol zatiaľ v Lige majstrov skôr len fackovacím panákom. V šiestich zápasoch získal len bod a inkasoval sedemnásť gólov. Neprekvapili prehry s veľkoklubmi, ale cez ukrajinský Dinamo Kijev sa nedostal ani do Európskej ligy. Podobne aj postup reprezentácie na ME bol viac než strastiplný. V kvalifikačnej skupine skončila až štvrtá za tretím Slovenskom, ktoré s Maďarskom vyhralo obidva kvalifikačné zápasy. Cesta na Euro tak viedla cez baráž Ligy národov, keď v záverečnom zápase Maďari vyhrali nad Islandom 2:1. Tam pri nich stálo obrovské šťastie, keďže ešte tesne pred koncom prehrávali 0:1. Mladá hviezda Dominik Szoboszlai strhol víťazstvo na stranu Maďarov až v nastavenom čase. 

Maďari oslavujúci postup z baráže na ME 2021. Foto: Twitter/MLSZhivatalos

Ako reálne je na tom maďarský futbal, a šport celkovo, ukáže až skúška časom. Keď trebárs už v čele štátu takýto futbalový fanatik nebude. V malom by o tom vedeli rozprávať napríklad v takom post-rezešovskom 1. FC Košice. V štátnom meradle však takéto nadšenie vládcu pre jeden šport zrejme nemá obdobu, ak opomenieme nadšenie Putina a čínskych komunistov pre olympiádu. A ešte asi arabských šejkov, niektorí si kúpili kluby v Paríži či Manchestri, v Katare rovno majstrovstvá sveta. Tam ale moc nepochádza z volieb, a tak sme zrejme svedkami zatiaľ len pilotného projektu, ktorý chce ohúriť, byť výkladnou skriňou a stelesnením moci. V Balatone ale nie je ropa, len voda. A zdroje na tento druh chánovej zábavy možno aj tak nebudú stačiť na to, aby Maďarsku priniesli patričný úspech a hrdosť. Potom niekto pomenuje, že futbal je finančne nastavený na neudržateľnej úrovni a že len nezmyselne požiera verejné peniaze, ktoré chýbajú v dôležitejších odvetviach ako šport. A kyvadlo sa pohne na opačnú stranu.


Ďalšie články