Zdravotníci vláde: 350 eur na hlavu vítame, ale systémové riešenia vyzerajú inak

TK Odmeny zdravotníkom v Bratislave Vláda včera predstavila jednorazovú odmenu zdravotníkom. Foto: Martin Baumann/TASR

Ak nemajú zdravotníci utekať zo svojich profesií, nevyhnutné sú systémové riešenia. Jedným z nich je skoré zvýšenie miezd. O pár mesiacov už môže byť neskoro.

Vláda včera oznámila, že sociálni pracovníci a zdravotníci vrátane záchranárov dostanú jednorazovú odmenu 350 eur.

Počin vlády oceňuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. „Možno sme vláde a politikom pomohli, ako na to,“ uviedli predstavitelia komory na Facebooku. Jedným dychom však dodali, že jednorazová odmena nie je systémové riešenie a stabilizačný stimul pre zdravotné sestry. „Veríme, že nápadov bude viac a v konečnom dôsledku naša snaha prinesie aj reálne riešenia a vyššie mzdy,“ uviedli v stanovisku.  

Podobne reagovala na Facebooku Slovenská komora zdravotníckych záchranárov, ktorá jednorazové odmeny víta. Informáciu o nich mali už minulý týždeň a „vysoko pravdepodobne nie sú reakciou na dianie uplynulých dní“. Mierili tým na nedávne verejné protesty záchranárov.

V komore záchranárov veria, že už budúci týždeň sa dostanú za rokovací stôl a budú s predstaviteľmi štátu hovoriť o systémových riešeniach, ktoré zabránia odlivu záchranárov zo Záchrannej zdravotnej služby a zo Slovenska. Za jedno zo systémových riešení považujú „konkurencieschopné mzdy, ktoré ale treba prijať bezodkladne, nie o pár mesiacov či rokov, keď už bude neskoro“.

Systémové riešenie žiada aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Jeho predseda Anton Szalay pre RTVS povedal, že s cieľom stabilizovať zdravotnícky personál v slovenských nemocniciach očakávali zvýšenie koeficientov v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. „Ministerstvo zdravotníctva na tom pracovalo celé leto, doteraz to nie je známe, prostriedky na to nie sú vyčlenené,“ upozornil Szalay. To, s čím prišla vláda, označil za nesystémový krok.

Peniaze až v januári

O jednorazovej odmene 350 eur pre sociálnych pracovníkov a zdravotníkov vrátane záchranárov informoval po piatkovom rokovaní vlády premiér Eduard Heger. Vláda schválila jednorazovú finančnú odmenu zamestnancom v sociálnej oblasti a zdravotníctve s tým, že ju majú dostať v januári budúceho roka.

Minister financií Igor Matovič informoval, že jednorazová pomoc bude štát stáť v prípade zdravotníkov približne 51 miliónov eur a pri zamestnancoch sociálnych služieb 15 miliónov eur. „Peniaze, ktoré vieme ušetriť, sme sa rozhodli podať ako pomocnú ruku pracovníkom a zamestnancom v zdravotníctve a sociálnych službách,“ uviedol minister financií.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský povedal, že na odmenu v rezorte budú mať nárok všetci zdravotnícki pracovníci aj študenti medicíny pracujúci u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na území Slovenska. „Zber dát začne 20. decembra, zamestnávatelia budú nahlasovať do 22. decembra mená a počty svojich zdravotníckych pracovníkov, ktorí budú mať na túto odmenu nárok. Zamestnávatelia môžu byť nemocnice štátne, súkromné, ambulancie a všetci, ktorí spĺňajú podmienky,“ informoval minister.

Po vyhodnotení budú všetkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí prejavia záujem a nahlásia svojich pracovníkov, vyplatené zodpovedajúce sumy finančných prostriedkov a tie budú poukázané na výplatu zdravotníckym pracovníkom za december v januári budúceho roka.

Zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb, ale aj vo vybraných subjektoch, ktoré poskytujú sociálnu kuratelu a sociálno-právnu ochranu detí, takisto dostanú odmenu 350 eur. „Celkovo sa to bude týkať našim odhadom 32 222 zamestnancov a na túto jednorazovú odmenu pre nich je vyčlenených 15,247 miliónov eur,“ priblížil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Počet zariadení, ktoré museli byť v karanténe, sa podľa neho podarilo znížiť približne na tretinu v porovnaní s jarou, počet zamestnancov alebo klientov, ktorí boli nakazení COVID-19, alebo pozitívni, klesol na štvrtinu.


Ďalšie články