Štúdia: Účinnosť tretej dávky zásadne padá už po desiatich týždňoch

Borids Johnson poèas návštevy oèkovacieho centra Britský premiér Boris Johnson počas návštevy očkovacieho centra v Londýne v pondelok 13. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Z novej analýzy zo Spojeného kráľovstva vyplynulo, že koronavírusový variant omikron je o 70 percent menej nebezpečný ako delta, minimálne pokiaľ ide o riziko hospitalizácie. Štúdia zároveň potvrdila, že účinnosť tretej dávky vakcíny padá na menej ako polovicu, respektíve tretinu, už po desiatich týždňoch.

Viaceré štáty naprieč celým svetom v obavách pred nástupom novej vlny koronavírusového variantu omikron posilňujú svoje očkovacie kampane. Výnimkou nie je ani Slovensko, ktoré počas vianočného obdobia odštartovalo novú kampaň zahŕňajúcu aj kontroverzné TV spoty.

To, do akej miery zaberajú, presne nevedno. No faktom je, že v krajine pod Tatrami stúpa počet prvoočkovancov, ale predovšetkým záujemcov o tretiu dávku vakcíny. Takzvaný booster u nás obdržalo do ramena už takmer 900-tisíc ľudí.

Nielen oni, ale aj striktní propagátori očkovania ako takí, sa však pravdepodobne budú musieť zmieriť s faktom, že ich ochrana zďaleka nie je taká silná, ako by si priali. Platí to hneď po aplikovaní dodatočnej dávky, ale predovšetkým niekoľko týždňov po nej.

Ani rok, ani pol rok, ale ešte menej

Vypovedá o tom analýza Agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva, podľa ktorej ľudia, ktorí dostali dve dávky vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a navyše posilňovaciu dávku od spoločnosti Pfizer alebo Moderna, majú iba šesťdesiatpercentnú ochranu proti omikronu počas dvoch až troch týždňov po treťom očkovaní.

Už po dva a pol mesiaci, teda po desiatich týždňoch, však táto ochrana zásadne klesá. Pri boostri od spoločnosti Pfizer na 35 percent a pri posilňovacej dávke od Moderny na o niečo vyššiu hodnotu – 45 percent. Informuje o tom český web Lidovky.

Úrady však po zmene paradigmy zatiaľ nesiahajú a ako náplasť volajú len rok po začiatku očkovania rovno po štvrtej dávke vakcíny. Booster číslo dva sa preto stáva témou nielen na Britských ostrovoch, ale napríklad aj v Nemecku alebo v Izraeli, ktorý je v tejto oblasti priekopníkom.

„A po nej bude najskôr piata a potom ďalšia, ak by sa súčasná situácia okolo omikronu nezmenila. To by znamenalo prechod na kolobeh štyroch vakcín ročne, ak by sa nevynašla nová, účinnejšia vakcína. Spoločnosť môže stáť aj pred otázkou, či ešte očkovací kolotoč kvôli čoraz kratšej účinnosti dáva zmysel,“ pýtajú sa rečnícky Lidovky.

O dve tretiny menšie riziko?

Otázku o udržateľnosti očkovacieho kolotoča môže pomôcť zodpovedať aj nasledovné: Z rovnakej britskej analýzy zároveň vyplynul optimistický údaj, že pri variante omikron existuje až o 70 percent nižšia pravdepodobnosť hospitalizácie ako pri mutácii delta, ktorá pri sekvenovaní dominovala niekoľko mesiacov predtým.


Ďalšie články