Djokovičov test

Na snímke nástenná maľba srbského tenistu Novaka Djokoviča na múre 6. januára 2022 v Belehrade. Foto: TASR/AP Na snímke nástenná maľba srbského tenistu Novaka Djokoviča na múre 6. januára 2022 v Belehrade. Foto: TASR/AP

S Novakom Djokovičom sa naozaj zaobchádza špeciálne, ale tak, aby ho poškodili. Nie je za tým veda ani austrálske pravidlá. Dôvod môže byť len politický.

Pamätáte si ešte na dobu, keď sa hovorilo o podpore kritického myslenia? Deti mali čítať s porozumením, tak teraz je tu test pre zvyšok spoločnosti. Testujeme sa skoro na dennej báze.

Najnovšie za to treba poďakovať Novakovi Djokovičovi, svetovej jednotke v tenisovej dvojhre. Pricestoval na Australian Open a bol zadržaný pri vstupe do krajiny, podal sťažnosť a čaká na rozhodnutie sudcu v pondelok. Pravidlá sú pravidlá, hovorí austrálsky premiér Scott Morrison, a časť publika aplauduje.

U nás napríklad Andrej Bán píše:

„Novak Djoković útrpne čaká na rozhodnutie kdesi v imigračnom hoteli. Čím väčší pajzel, tým lepšie pre jeho mýtus. […] Novak sa zrejme stane symbolom odporu všetkých nezaočkovaných na všetkých kontinentoch, aj tých, čo slová gem, set či mečbal nikdy nepočuli. […] Ide o ukážkový príklad svojhlavého, a teda zbytočného šponovania atmosféry. Jeho súper Rafael Nadal správne poznamenal, že mu stačilo dať sa zaočkovať.“

Andrej sa vie mýliť, pri Srboch zvlášť.

Celé je to presne naopak.

Pri Djokovičovi sa naozaj porušujú austrálske pravidlá a urobila sa kvôli nemu výnimka. Práve preto ho nezmyselne zadržali a poslali do záchytného centra pre utečencov.

Djokovič mal platný pas, víza, má za sebou prekonaný covid aj riadne udelenú a schválenú výnimku z očkovania. Tú mu vopred uznali štátne úrady v austrálskom štáte Viktória, kde sa turnaj hrá. Jeho doklady preverovali dve riadne ustanovené komisie, postupovali anonymne, nevedeli, že ide o Djokoviča. Výnimku udelili, jeden z tých panelov bol tím zložený z expertov ministerstva zdravotníctva štátu Viktória.

Djokovičove papiere boli preverené podrobne a detailne, ako potvrdili zástupcovia týchto komisií, bez papalášskeho alebo akokoľvek špeciálneho VIP prístupu. Napokon, celé to bolo anonymné.

S výsledkom sa tenista tento týždeň pochválil na svojom Facebooku:

Kto tu teda porušil pravidlá?

Práve preto jeho otec povedal, že takúto výnimku má na turnaji 25 hráčov, nielen Novak, ale iba on je zadržaný.

Prečo?

V tom sa Andrej Bán a Rafael Nadal nemýlia. Spor je, samozrejme, po celý čas motivovaný tým, že Djokovič nie je zaočkovaný.

Je to ešte horšie, on totiž zhrešil proti novej dogme. Je proti povinnému očkovaniu pre všetkých: „Nezáleží na tom, či ide o vakcináciu alebo niečo iné v živote. Mali by ste mať slobodu vybrať si a rozhodnúť sa, čo chcete robiť. V tomto prípade, čo si chcete pichnúť do svojho tela,“ povedal pred časom.

Nebojuje, nedemonštruje, nevedie žiadnu kampaň, iba má iný názor.

Austrálsky premiér Morrison, ktorý je v téme očkovania bigotný zástanca, sa teda v tomto spore chová horšie ako politik z Číny, nie slobodnej krajiny.

A cíti sa, vybral si totiž vysoký cieľ. Globálna publicita bola zaručená.

Djokovič splnil všetky podmienky stanovené organizátormi, má za sebou prekonaný covid, na turnajoch nosí rúško, je zjavne zdravý a v dobrej kondícii. Pred pár rokmi radikálne zmenil životosprávu, strava a zdravie sú podľa jeho trénera základom jeho kondície a výkonov. Pochybovať o tom, že vrcholový športovec niečo podcenil, nemá veľký význam. O tom, aký vplyv majú vakcíny na omikron, tiež už vieme svoje.

Tu nejde o vedu ani právny štát, ale o politiku. A austrálsky premiér kvôli tomu porušil aj pravidlá, ktoré vopred Austrálčania sami stanovili.

A naše médiá o tom píšu, akoby mali kolektívnu imunitu. V podobe, ako tento termín zaviedol Dag Daniš, teda imunitu stáda, bez pochybností a preverenia reality.

Novak Djokovič cestoval na turnaj do Melbourne s cieľom získať desiaty titul. Dosiahol ale viac. Keď ho v pondelok na turnaj pustia, aj keď ho nepustia.


Ďalšie články