Šport v USA: Transrodová plavkyňa porazila transrodového plavca v ženskej súťaži

Plavec, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Plavec, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Zmätok či jednoducho realita športu v Spojených štátoch amerických. Žena, ktorá sa považuje za muža, porazila v ženskom univerzitnom plávaní muža, ktorý sa považuje za ženu. Niektorí rodičia to však vidia kriticky, že vlastne muž porazil ženu v dámskej disciplíne.

Kuriózne športové zápasenie za Atlantikom. Favorizovaného transrodového plavca Pensylvánskej univerzity Lia Thomasa, ktorý sa narodil ako muž, ale v súčasnosti sa považuje za ženu, nečakane porazil „plavec“ či skôr plavkyňa Yalovej univerzity Iszac Henigová.

Tá sa narodila ako žena, avšak mení si pohlavie na mužské. Dokonca už podstúpila operáciu na odstránenie prsníkov, avšak nemá za sebou hormonálnu terapiu. Henigová ju odložila práve preto, aby ešte mohla zotrvať v ženskom plaveckom družstve.

Lia Thomas vo voľnom štýle na dvesto (182,88 metrov) a päťsto yardov (457,2 metrov) rozdrvil svoje protivníčky. Prekvapenie prišlo až v disciplíne na sto (91,44 metrov) yardov voľným štýlom, kde skončil až piaty. Víťazný stupienok obsadila Henigová.

Podobne Thomasa porazila aj vo voľnej štafete na štyristo yardov (365,76 metrov) či vo voľnom štýle na päťdesiat yardov (45,72 metrov).

V praxi tak (biologická) žena porazila (biologického) muža v ženských súťažiach. Kurióznu situáciu ešte vystupňovali reakcie niektorých rodičov, podľa ktorých bolo víťazstvo Henigovej triumfom mužov nad ženami.

„Nebol som na to pripravený. Všetko je to na hlavu. Nedokážem to pochopiť… Musia začať využívať vedu v rozhodovacom procese a v diskusii,“ reagoval jeden z rodičov pre britský bulvárny portál Daily Mail. Iný rodič sa vyjadril, že „muž práve deklasoval ženské družstvo“.

Henigová prišla s tým, že je vlastne muž, v apríli minulého roku. „Ako študentskú športovkyňu ma priznanie transrodovosti postavilo do zvláštnej pozície. Mohla som začať hormonálnu terapiu, aby som bola viac sama sebou, alebo počkať, spoločensky sa zmeniť a súťažiť v ženskom družstve. Vybrala som si druhú voľbu,“ uviedla plavkyňa.


Ďalšie články