Profesor Cyril Höschl: Pandémia nás nezvratne zmenila

Znevýhodnenie nezaočkovaných vo verejnom živote sa doposiaľ neodvolalo ani nezmiernilo. Tento týždeň vrcholila v Austrálii anabáza okolo zadržaného a nezaočkovaného tenistu Novaka Djokovića. Pre niekoho príbeh o tom, že pravidlá platia pre všetkých, pre iného dôkaz o strate rozumu. Pandémia a boj proti infekcii nás sužujú už dva roky. Čo to robí s našou kolektívnou psychikou? Otázka pre českého psychiatra Cyrila Höschla.

Hoschl Profesor Cyril Höschl. Foto: Cyril Höschl/FB

Začnem ľahko hypoteticky: Predpokladajme, že omikron prejde rýchlo a do mesiaca sa skončí akútna fáza nákazy. Budeme potom môcť bilancovať presne po dvoch rokoch. Myslíte si, že bude vidieť nejaké trvalé zmeny v spoločnosti?

Určite. Vidím zlom, ktorý v spoločnosti zanechá nezvratné dôsledky. Napadajú mi tri hlavné. Ten prvý už dnes môžeme preukázať: narástol absolútny výskyt duševných porúch v populácii, a to celosvetovo. Máme na to štúdiu pre Českú republiku. Tá dokazuje, že depresívne poruchy vzrástli trojnásobne, úzkostné poruchy dvojnásobne, samovražedné myšlienky trojnásobne, výrazne zosilnelo domáce pitie a domáce násilie. Hodnoty takto vystúpili už v prvom roku pandémie a odvtedy sa držia prinajmenšom na rovnakej úrovni.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.