Omikron môže zabíjať menej než sezónna chrípka, vyplýva zo zistení z USA

teplé a slneèné poèasie v Británii Na snímke ľudia si užívajú slnečné a teplé počasie v Parku sv. Jakuba v Londýne 1. júna 2021. FOTO TASR/AP

Štúdia washingtonských vedcov uvádza, že čoraz viac rozšírený covidový variant omikron je menej smrteľný ako bežná sezónna chrípka. Do karát však tomuto variantu stále hrá jeho extrémne rýchla schopnosť šíriť sa. Na definitívne závery o jeho rizikách si však podľa odborníkov budeme ešte musieť počkať.

To, že koronavírusová mutácia omikron je po infikovaní sa omnoho menej problematická ako donedávna dominantný variant delta, je už všeobecne známe. Vedci sa už sporia iba o to, do akej miery tomu tak je.

Najnovšie do tejto polemiky prispela skupina výskumníkov z Lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v Seattli. Tá vypracovala model ďalšej fázy pandémie na základe aktualizovaných informácií o omikrone. Predpovedajú v ňom, že tento juhoafrický variant zabije o 97 až 99 percent menej ľudí než delta.

Extrémne má poklesnúť aj miera smrtnosti, a to na úroveň 0,07 percenta, čo znamená, že ochoreniu vo výsledku podľahne iba jeden človek zo zhruba 1 430 nakazených. V úvode pandémie šlo podľa čiernych scenárov až o jedného človeka z tridsiatich.

Pre porovnanie, pri bežnej sezónnej chrípke je miera smrtnosti asi 0,1 percenta (jedno úmrtie na tisíc infekcií). O pozoruhodných zisteniach amerických vedcov referuje Daily Mail.

Pravdou však je, že hoci ide o dobré správy, omikron môže vo všeobecnosti spôsobiť viac problémov ako oná sezónna chrípka, nakoľko sa šíri podstatne rýchlejšie a zasahuje väčšie množstvo ľudí.

Právo zavádzať reštrikcie sa vytráca

„Niektorí odborníci vždy tvrdili, že koronavírus sa nakoniec zmení na sezónny vírus podobný prechladnutiu, keď si svet vytvorí imunitu prostredníctvom vakcín a prirodzenej infekcie. Zdá sa však, že objavenie sa vysoko zmutovaného variantu omikron tento proces urýchlilo,“ píše k téme Daily Mail.

„Mali by sme sa pýtať, či sme oprávnení prijať opatrenia, ktoré by sme neprijali pre silnú chrípkovú sezónu,“ komentoval posun v problematike Robert Dingwall, sociológ z Nottingham Trent University a niekdajší člen Spoločného výboru Spojeného kráľovstva pre očkovanie a imunizáciu (JCIV). Upozornil však, že na finálne hodnotenie si ešte bude treba niekoľko týždňov počkať.

CDC to tiež vidí pozitívne

Podobné údaje zverejnilo v stredu americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Podľa neho je omikron o 91 percent menej smrtiaci ako delta, vyžaduje oproti delte pobyt v nemocnici len v polovici prípadov a tí, ktorí sú hospitalizovaní, potrebujú prevezenie na JIS o 75 percent menej často.

CDC pri svojej práci vyhodnotila dáta od 70-tisíc koronavírusových pacientov z južnej Kalifornie, z toho 50-tisíc bolo nakazených mutáciou omikron, zvyšných 20-tisíc zase deltou.


Ďalšie články