Týždeň, za ktorý uplynuli desaťročia

Je asi trochu chúlostivé citovať v súčasnej situácii ruského samovládcu menom Vladimir, ale azda to ešte nie je zakázané. Tak teda: Vladimir Iľjič Lenin kedysi povedal, že sú desiatky rokov, kedy sa nestane nič, a potom sú týždne, počas ktorých uplynú celé desaťročia. Lenin bol zločinec, ale tento postreh sa mu celkom podaril. Ak by jeho meno čitateľom príliš prekážalo, môžeme si predstavovať, že to povedal napríklad Winston Churchill. Ten mal na podobné bonmoty ešte väčší talent.

Protesty v Osle proti ruským útokom na Ukrajine Ilustračné foto: TASR/AP

Počas posledného týždňa uplynulo najmenej dvadsať rokov. Najskôr začala veľká pozemná vojna na európskom území – niečo, o čom si veľa ľudí myslelo, že sa to už nemôže stať nikdy, a mnoho ďalších (vrátane autora tohto príspevku) aspoň to, že sa to nestane práve teraz. Stalo sa a zrazu sa zase ruské tanky valia po cudzej pôde. Obraz, na ktorý si Európa musela za uplynulé desiatky rokov akosi zvyknúť, aj keď nikdy neprestane znova šokovať.

Hrozivý medveď nemôže Ukrajinu len tak prehltnúť


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.