Rusi sa odpoja od globálneho internetu, tvrdí bieloruský kanál

Vladimír Putin. Foto: TASR/AP Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Informačná vojna medzi Ruskom a Západom by mohla už čoskoro nadobudnúť svoj finálny rozmer. Moskva sa totiž podľa medializovaných informácií chystá odstrihnúť od globálneho internetu. Udiať sa tak má už tento piatok, odkedy budú všetky služby prevedené na ruské servery a doménu .ru.

O pripravovanom kroku Ruska informovalo bieloruské médium Nexta (čítaj Nechta), ktoré sa odvoláva na údajné dokumenty z ruského ministerstva pre digitalizáciu a médiá, ktoré tento krok nariaďujú. Ich obsah televízia zverejnila aj na svojom twitterovom účte.

V dokumentoch sa píše, že táto akcia sa týka vlastníkov a prevádzkovateľov internetovej infraštruktúry. Prepnuté má byť aj používanie DNS serverov, ktoré sa nachádzajú na ruskom území, a použitie zahraničného hostingu sa má presmerovať na ruský hosting.

Hoci zatiaľ informáciu nie je možné potvrdiť, odpojenie Ruska od globálnej siete vzhľadom na vyhrotenosť situácie a informácie zverejnené už pred vyše dvomi rokmi môže nadobudnúť reálne kontúry.

Už v roku 2019 sa totiž písalo, že Moskva pripravuje zavedenie vlastného segmentu internetu, ktorý by bol nezávislý od celosvetovej siete. Jeho testovanie malo svojho času prebiehať úspešne.

Ruská poslankyňa Ljudmila Bokovová, jedna z autoriek návrhu zákona o autonómnom internete, v roku 2019 uviedla, že Rusko sa musí pripraviť na prípad, že by ho „odrezali“ od celosvetového internetu, čo mali mať v záujme napríklad Spojené štáty americké.

Ruský prezident Vladimír Putin sa vtedy vyjadril, že „tento krok je zameraný výhradne na zabránenie dôsledkov globálneho odpojenia od internetu, ktorý je ovládaný zväčša zo zahraničia“.

„Efektívne by to prinútilo poskytovateľov internetových služieb a telekomunikačné spoločnosti nakonfigurovať internet v rámci svojich hraníc ako gigantický intranet, rovnako ako to robí veľká korporácia,“ vysvetlil v minulosti pre BBC Alan Woodward, informatik z University of Surrey.

Rusko na svojom území nedávno zablokovalo aj sociálne siete Facebook a Twitter. Západ ešte predtým zneprístupnil mnohé provládne ruské spravodajské weby a hackerská skupiny Anonymous režimu Vladimíra Putina vyhlásila vojnu.


Ďalšie články