Analytik Visingr: O týždeň, dva na Ukrajine uvidíme, ako sa ruská armáda rozloží. Vojnu už strategicky prehrala

Začiatok vojenskej invázie sa Rusom nepodaril. Podľa vojenských expertov to Rusi už vedia a od minulého týždňa zmenili taktiku. Používajú delostreleckú prípravu aj bez ohľadu na civilistov. Aj keby padol Kyjev a zvyšok krajiny, Ukrajinci ďalej povedú partizánsku vojnu. A rozhodne nemožno čakať, že sa boje skončia rýchlo. Ako sa ruská invázia na Ukrajinu dosiaľ vyvíjala vojensky? Odpovedajú bývalý náčelník generálneho štábu českej armády, generál Jiří Šedivý, vojenský analytik Dušan Rovenský (na generálnom štábe českej armády pôsobil do roku 2013) a vojenský analytik a odborník na ruskú armádu Lukáš Visingr.

boje Brovary Ilustračné foto: TASR/AP

Ako by ste z vojenského hľadiska hodnotili doterajší priebeh invázie ruských vojsk na Ukrajinu?

Šedivý: Myslím si, že Rusi si už chybne analyzovali bojisko. Nemali správne vyhodnotenú ukrajinskú armádu, jej arzenál a bojaschopnosť. A podcenili ochotu obyvateľstva k obrane vlasti, ten silný morálny aspekt Ukrajincov.

Úvodná fáza vpádu na Ukrajinu prezrádzala snahu po rýchlom riešení, najmä zo severu, smerom na Kyjev. Typický príklad je pokus o prebratie letiska Hostomeľ. Rusi v Hostomeli vykonali výsadok, ale zle ho načasovali, výsadok mal zlú súčinnosť s ďalšími ľahkými silami, ktoré síce na letisko za výsadkármi prenikli, ale neboli dostatočne silné a prišli z ruského pohľadu neskoro. Takto padol zámer veľmi rýchlo prisunúť na letisko ťažkými transportnými lietadlami ľahkú bojovú techniku a väčší kontingent vojakov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.