Biologické laboratóriá na Ukrajine: Veľa otázok a málo odpovedí

Závod Biontechu na výrobu vakcín proti ochoreniu Covid-19 v nemeckom Marburgu Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Rusko obviňuje Spojené štáty z vyvíjania biologických zbraní na Ukrajine. Západní predstavitelia sa obávajú, že tieto obvinenia poslúžia ako zámienka na chemický alebo biologický útok Moskvy. WHO medzitým odporučila Ukrajine, aby zničila vysoko nebezpečné patogény umiestnené v tamojších laboratóriách.

Rovnako ako mnohé iné štáty má aj Ukrajina laboratóriá verejného zdravotníctva. V nich sa skúma, ako zmierniť hrozby nebezpečných chorôb postihujúcich ľudí aj zvieratá. Robí sa v nich výskum ochorenia COVID-19.

Experti na biologickú bezpečnosť tvrdia, že ak ruské bombardovanie zasiahne a poškodí niektoré z týchto zariadení, zvýši sa riziko úniku patogénov a toxínov. Patogén je vírus alebo mikroorganizmus schopný vyvolať ochorenie iného organizmu. Toxín je jedovatá látka rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

WHO preto vo štvrtok odporučila Ukrajine, aby zničila vysoko nebezpečné patogény umiestnené v tamojších laboratóriách verejného zdravotníctva. Cieľom je predísť „akýmkoľvek potenciálnym únikom“, ktoré by šírili choroby medzi obyvateľstvom, uvádza agentúra Reuters.

Zdravotnícka agentúra ďalej vyzýva všetky strany, aby spolupracovali pri bezpečnej likvidácii akýchkoľvek patogénov a toxínov, s ktorými prídu do kontaktu, a aby v prípade potreby požiadali o jej technickú pomoc.

Či Ukrajina dodržala odporúčania, zatiaľ nevedno

WHO spolupracuje s ukrajinskými laboratóriami verejného zdravotníctva už niekoľko rokov – teda aj pred vypuknutím aktuálnej ruskej invázie.

Presadzuje tak bezpečnostné praktiky, ktoré pomáhajú predchádzať „náhodnému alebo úmyselnému uvoľneniu patogénov“.

„V rámci tejto práce WHO dôrazne odporučila ministerstvu zdravotníctva na Ukrajine a ďalším zodpovedným orgánom, aby zničili vysoko nebezpečné patogény, čím by sa predišlo akémukoľvek potenciálnemu úniku,“ spresnila WHO.

Organizácia neuviedla, kedy odporúčanie vydala. Neposkytla ani podrobnosti o druhoch patogénov alebo toxínov uložených v ukrajinských laboratóriách.

Vyhla sa aj odpovedi na otázku, či ukrajinská strana jej odporúčania dodržala. Ukrajinskí predstavitelia v Kyjeve ani na veľvyslanectve vo Washingtone dosiaľ nereagovali na žiadosti o stanovisko.

Rusko: Spojené štáty prevádzkujú na Ukrajine biologické laboratórium

Rusko vidí v ukrajinských biologických laboratóriách vojenskú hrozbu inej jadrovej veľmoci. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v stredu novinárom povedala, že Spojené štáty vyrábajú na Ukrajine biologické zbrane.

„Dospeli sme k záveru, že v ukrajinských laboratóriách blízko našich hraníc sa vyvíjali komponenty biologických zbraní. Nariadilo sa naliehavé zničenie týchto dokumentov, aby sa nezverejnili materiály a programy, ktoré sa tam vyrábali,“ tvrdí Zacharovová.

Podľa ruských informácií sa mali v týchto laboratóriách vyvíjať vzorky moru, cholery či antraxu.

„Je zrejmé, že po špeciálnej vojenskej operácii [ruská invázia, pozn. red.] začal mať Pentagón vážne obavy z tajných biologických experimentov odhalených na ukrajinskom území,“ konštatuje hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Washington a Kyjev tieto obvinenia opakovane odmietli a obvinili Rusko z hľadania spätných zámienok na vojnu. Hovorca Pentagonu John Kirby označil ruské obvinenia za „absurdné“, „smiešne“ a „hromadu nezmyslov“.

„Nie je na tom nič pravdy. Je to klasická ruská propaganda,“ povedal Kirby novinárom.

Zelenskyj Rusom: Chcete ‚dechemizáciu‘ Ukrajiny?

Podľa stanice BBC ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým vo videopríhovore uviedol:

„Údajne pripravujeme chemický útok… To ma naozaj znepokojuje, pretože sme sa opakovane presvedčili o tom, že ak chcete poznať plány Ruska, pozrite sa, z čoho Rusko obviňuje ostatných… Rozhodli ste sa uskutočniť ‚dechemizáciu‘ Ukrajiny? Pomocou čpavku? Pomocou fosforu? Čo ste pre nás ešte pripravili? V mojej krajine neboli vyvinuté žiadne chemické ani žiadne iné zbrane hromadného ničenia.“

Americké veľvyslanectvo na Ukrajine uviedlo, že Spojené štáty pomohli zlepšiť niektoré ukrajinské laboratóriá na úroveň biologickej bezpečnosti 2 (BSL-2). Laboratóriá s touto úrovňou zvyčajne spracovávajú vzorky chorôb, ktoré nie sú obzvlášť nebezpečné – napríklad HIV a baktérie, ktoré spôsobujú stafylokokové infekcie.

Americké zdravotnícke agentúry tvrdia, že Ukrajina nemá žiadne laboratóriá BSL-4. Tie skúmajú najinfekčnejšie a najnebezpečnejšie patogény, ako napríklad vírus Ebola.

Washington v minulosti poskytol Ukrajine pomoc v oblasti biologickej bezpečnosti. Prevádzkuje asi tucet laboratórií, ktoré sa podľa Američanov zameriavajú na bioobranu a reakcie verejného zdravotníctva. Ide teda o mierové účely, a nie výrobu útočných zbraní.

USA vraj plne dodržiavajú Dohovor o chemických zbraniach a Dohovor o biologických zbraniach „a nikde takéto zbrane nevyvíjajú ani nevlastnia“. Tieň podozrenia vrhá na celú záležitosť to, že Američania sa napriek tomu usilujú všetky materiály ukryť.

Nulandová: Ak dôjde k biologickému útoku, budú za tým Rusi

Na utorňajšom vypočutí pred americkými zákonodarcami Victoria Nulandová, námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti, povedala, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským silám zhabať tento biologický výskumný materiál.

„Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a skutočne nás teraz dosť znepokojuje, že ruské jednotky – ruské sily – sa nad nimi môžu snažiť získať kontrolu. Pracujeme s Ukrajincami na tom, ako môžu zabrániť tomu, aby sa ktorýkoľvek z týchto výskumných materiálov dostal do rúk ruských síl, ak by sa priblížili,“ uviedla Nulandová na otázku, či má Ukrajina biologické zbrane.

Ak by na Ukrajine došlo k útoku biologickými alebo chemickými zbraňami, boli by za tým vraj Rusi. „Nemám o tom žiadne pochybnosti. Je to klasická ruská technika viniť toho druhého z toho, čo plánujú sami urobiť,“ myslí si americká námestníčka.

Lavrov: Spojené štáty nerobili mierové experimenty

Aj podľa predstaviteľov Severoatlantickej aliancie môže Rusko použiť svoje tvrdenia ako zámienku na nasadenie vlastných jadrových, chemických alebo biologických zbraní. Invázia na Ukrajine totiž nepostupuje podľa ruských plánov. Agresor stráca významnú časť techniky a má vysoké straty na životoch.

Moskva naďalej trvá na svojich obvineniach. Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že Washington podporuje výskum, ktorý by mohol umožniť šírenie chorôb prostredníctvom voľne žijúcich vtákov migrujúcich medzi Ruskom a Ukrajinou. Rezort dodal, že „biolaboratóriá zriadené a financované na Ukrajine experimentovali aj so vzorkami netopierieho koronavírusu“, informuje denník The Wall Street Journal.

USA tam vraj plánujú v roku 2022 pracovať na patogénoch ovplyvňujúcich vtáky, plazy a netopiere, ako aj na možnom výskume súvisiacom s africkým morom ošípaných a antraxom.

„Poslali sme oficiálnu otázku, ako to možno vysvetliť, a budeme žiadať odpoveď,“ povedal Lavrov pri rozhovoroch so svojimi ukrajinskými a tureckými partnermi v tureckej Antalyi. „Nemám informácie o používaní týchto zbraní, ale neboli to mierové experimenty.“

Vysvetlenie amerických biologických vojenských aktivít žiada aj Čína

Americkí predstavitelia tiež obvinili Čínu z „preberania“ moskovských „konšpiračných teórií“.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok uviedlo, že „USA kontrolujú 336 laboratórií v 30 krajinách, z toho 26 len na Ukrajine“. Vyzvali USA, aby „poskytli úplný prehľad o svojich biologických vojenských aktivitách doma aj v zahraničí a podrobili sa mnohostrannému overeniu“.

Bezpečnostná rada OSN sa v piatok na žiadosť Ruska urýchlene zíde v súvislosti s údajným vývojom biologických zbraní na Ukrajine, informovala agentúra TASR na základe správy agentúry AFP.


Ďalšie články