Ekonómka Christenová: Plyn bude dvakrát drahší, Nord Stream 2 je mŕtvy

Nord Stream 2 už do prevádzky nebude uvedený nikdy. Aj keď sa časom zrušia sankcie voči Rusku a nejako sa obnovia vzájomné vzťahy a obchod, pomery v plynárstve sa medzitým zmenia tak, že Nord Stream 2 sa už nezapne, myslí si Elisabeth Christenová.

Nature Reserves along the Nord Stream route Foto: archív redakcie

Ruský vpád na Ukrajinu má a hlavne bude mať aj mohutné ekonomické dôsledky. Nie sú to len priame hospodárske škody pre Ukrajinu, ale aj sankcie uvalené západnou Európou a USA na Rusko (bývalý tretí svet sa nepridal). Aspoň teraz vyzerá úplne reálne budúcnosť, v ktorej niekde medzi Ruskom a EÚ povedie železná opona, tentoraz hospodárska. EÚ sa od Ruska ekonomicky odpútava, zatiaľ čo Rusi uzatvárajú ad hoc zmluvy na odber svojho plynu a ďalších surovín s Indiou, Pakistanom, Čínou a ďalšími. Ekonómka Elisabeth Christenová je špecialistkou na medzinárodný obchod v Rakúskom inštitúte pre ekonomický výskum WIFO vo Viedni. S riaditeľom ústavu Gabrielom Felbermayrom a ďalšími ekonómami, predovšetkým z nemeckého Inštitútu pre svetové hospodárstvo (IFW) v Kieli, sa zaoberá dopadom sankcií na hospodársky vývoj Ruska a Európy.

Čo vojna na Ukrajine znamená pre svetovú a špeciálne európsku ekonomiku?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.