Lipšic a prokurátori UŠP kritizujú zásahy Žilinku a jeho podriadených. Ten hovorí o zákernom útoku

D. Lipšic: Video z po¾ovníckej chaty môže vyhodnoti len dozorový prokurátor Daniel Lipšic. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Skupina prokurátorov okolo Daniela Lipšica vydala rozsiahle stanovisko, v ktorom viní vedenie generálnej prokuratúry z neštandardného správania, predovšetkým vo vzťahu k prípadu bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Šéf prokuratúry Maroš Žilinka kontruje slovami, že ide o zákerný a nepodložený útok.

Siedmi prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry namietajú voči zásahom generálnej prokuratúry do ich práce. Skupina na čele s Danielom Lipšicom svoje obavy z konania Maroša Žilinku a jeho blízkych podriadených ozrejmila v rozsiahlom stanovisku.

Vyjadrenie sformulovala predovšetkým v reakcii na podanie návrhu na väzbu kajúcnikov Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa za to, čo vypovedali o bývalom riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskom.

V stanovisku opakujú, že postup Generálnej prokuratúry v súvislosti s paragrafom 363 Trestného poriadku sa vo viacerých ohľadoch radikálne vymyká jej samotnej doterajšej dlhodobej praxi.

Hovoria napríklad o nedodržaní 6-mesačnej lehoty medzi vydaním uznesenia o začatí trestného stíhania a jeho zrušením či súvisiacom nedodržaní lehoty na predloženie spisov, ktoré si Žilinkova podriadená vyžiadala expresne rýchlo.

„Nie je nám z našej praxe známy iný prípad, keď v neväzobnej trestnej veci generálna prokuratúra žiadala predloženie spisov takpovediac zo dňa na deň, ani racionálny dôvod, prečo sa to práve v tejto veci deje, ak odmietneme jediný logicky sa natískajúci záver,“ píšu prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry.

Problémov má byť viac

Reakcia prokurátorov na činnosť Generálnej prokuratúry je však širšia a netýka sa len Pčolinského. Píšu aj o odnímaní spisov v kauze Fatima, nesprávnej interpretácii judikatúry Najvyššieho súdu alebo osobnej telefonickej intervencii Žilinku smerujúcej k ovplyvneniu postupu dozorového prokurátora o zadržanej osobe.

https://standard.sk/190214/pan-premier-kolkokrat-musime-vstupit-do-tej-istej-rieky/

Prokurátori rovnako odsudzujú útoky zo strany obvinených/podozrivých a od verejne činných osôb, obvinenia z manipulácie konaní označujú za absurdné, poukazujú na to, že súdy viackrát rozhodli v ich prospech, a sťažujú sa tiež na existenciu takzvaného antitímu, ktorý údajne ide po vyšetrovateľoch NAKA.

Článok vyšiel včera na Denníku N, o 24 hodín sa konala tlačovka, kde na Lipšica a jeho kolegov reagoval dotknutý Žilinka.

Žilinka: Ide o zákerný útok

Žilinka v reakcii na to zvolal tlačovú besedu, počas ktorej v utorok pred obedom stanovisko prokurátorov označil za „zákerný, nepodložený“ útok. Žilinka povedal, že Lipšic je vylúčený z konania v prípade Pčolinského rovnako ako on sám.

„Je až absurdné, že Úrad špeciálnej prokuratúry reaguje na rôzne tvrdenia a útoky obvinených, podozrivých, obhajcov, verejne činných osôb práve tým, že útočí na generálnu prokuratúru a jej vedúcich predstaviteľov,“ doplnil Žilinka.

Kandera sa vraj obával verdiktu ÚS a ESĽP

Prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera však medzitým priznal, že urgoval spis Pčolinského, aby bol predložený na generálnu prokuratúru. Priznal aj to, že dvakrát telefonoval špeciálnemu prokurátorovi aj jeho zástupcom.

„Som toho názoru, a nikto ma nepresvedčí o opaku, že ak obvinený využije svoje právo a v zákonných lehotách podá návrh na to, aby generálny prokurátor využil svoje oprávnenie a posúdil vec a rozhodol, tak obvinený má právo, aby o takomto mimoriadnom opravnom prostriedku bolo rozhodnuté,“ cituje Kanderu Denník N.

Kandera to odôvodňuje aj tým, že Pčolinský sa obrátil na Ústavný súd a na Európsky súd pre ľudské práva. „Ja by som naozaj nechcel, aby ktorýkoľvek z týchto orgánov skonštatoval, že generálna prokuratúra neurobila všetko pre to, aby zabezpečila práva obvineného,“ dodal. Spis má byť preštudovaný v piatok.


Ďalšie články