Kongresmani z USA píšu Zuckerbergovi. Trápia ich proruské dezinformácie na slovenskom Facebooku

Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Päticu členov výboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby hnevá masová prítomnosť proruských dezinformácií na slovenskom Facebooku. Listom sa preto obrátili na šéfa jeho materskej spoločnosti Meta, Marka Zuckerberga, a predstavili svoje požiadavky na nápravu. Členovia tohto výboru nedávno navštívili Bratislavu a komunikovali aj s našou vládou.

Šírenie facebookových „proruských dezinformácií“ na Slovensku je témou, ktorá po novom široko presiahla hranice našej krajiny. V liste adresovanom Markovi Zuckerbergovi sa jej totiž venujú členovia výboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby. Tí okrem iného žiadajú, aby sa im Facebook starostlivejšie venoval.

Šéfa spoločnosti Meta, ktorá najznámejšiu sociálnu sieť prevádzkuje, listom kontaktoval predseda zmieneného výboru Adam Schiff a ďalší štyria zákonodarcovia z Demokratickej strany Mike Quigley, Peter Welch, Sean Maloney a Jason Crow.

„Výbor je hlboko znepokojený pokračujúcou prítomnosťou škodlivých dezinformácií a ruskej propagandy na slovenskom Facebooku a nalieha na Facebook, aby okamžite zabezpečil, že všetky proruské dezinformácie sú rýchlo vyhodnotené, po faktografickej stránke overené, označené a že bude obmedzené ich šírenie alebo budú odstránené v súlade s verejnými prísľubmi a prezentovanými zásadami Facebooku,“ píše sa v texte.

Adam Schiff. Foto: Facebook

Čo výbor požaduje?

Výbor od Facebooku žiada, aby bol informovaný o stave obsahu, ktorý dala slovenská vláda do pozornosti sociálnej sieti. Tiež o akomkoľvek vyšetrovaní, ktoré podnikol ohľadom aktérov identifikovaných ako šíritelia proruských dezinformácií. Rovnako o plánoch do budúcna na proaktívne identifikovanie škodlivých dezinformácií vo východnej Európe. A napokon o konkrétnych číslach fact-checkerov, personálu a iných prostriedkov, ktoré Facebook venuje na identifikáciu škodlivých dezinformácií o vojne na Ukrajine vo východnej Európe.

Členovia výboru pre spravodajské služby, ktorí v apríli Slovensko osobne navštívili, zdôrazňujú, že Facebook je v našom štáte vplyvný a vraj ide o najrozšírenejšiu sociálnu platformu v krajine s približne 2,7 milióna aktívnymi členmi, teda približne 49 percentami slovenskej populácie.

„Slovenská vláda je oprávnene znepokojená týmto vývojom. Jeden z vysokopostavených predstaviteľov slovenských obranných zložiek opísal Facebook ako ‚hlavnú arénu kremeľskej propagandy‘. No napriek povedomiu Facebooku o tomto probléme sa zdá, že prenikavý a falošný obsah ostáva na platforme Facebooku,“ sťažujú sa.

Na list kongresmanov reagoval aj náš Policajný zbor. „Na vytvorenie tlaku smerom k spoločnosti Meta sa podieľali aj slovenské inštitúcie vrátane Policajného zboru. To, že obsah slovenského Facebooku je mimoriadne nebezpečný a ohrozuje bezpečnosť Slovenskej republiky je faktom, ktorého následky môžete sledovať na našej špecializovanej stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR,“ napísal. Uvedená stránka pritom v minulosti sama šírila dezinformácie a zrejme naráža aj na etický kódex policajta, čomu sa Štandard už venoval.

Heger ocenil list kongresmanov

Premiér Eduard Heger ocenil list amerických zákonodarcov, v ktorom požiadali spoločnosť Meta, aby riešila proruské dezinformácie na Slovensku. Na sociálnej sieti im poďakoval za pomoc.

„Sme síce malá krajina, malý trh. Ale sme členom Severoatlantickej aliancie, Európskej únie a susedíme s Ukrajinou. Je v našom národnom záujme, aby čo najviac ľudí malo jasno v hodnotách a vedelo sa správne pohybovať v zložitostiach sveta,“ vyhlásil Heger.

Ocenil, že členovia výboru Snemovne reprezentantov pre tajné služby sa osobne zasadzujú, aby sociálna sieť Facebook „okamžite zabezpečila, že všetky proruské dezinformácie budú rýchlo vyhodnotené, overené faktami a označené, zaradené alebo odstránené v súlade s verejnými prísľubmi a deklarovanými politikami Facebooku“. List je podľa neho výsledkom spoločného úsilia mnohých ľudí, ktorí sa zasadzujú u nás i vo svete za pravdu.

Predseda vlády upozornil na zneužívanie slobody slova a prejavu. „Dezinformácie tu boli od nepamäti, ale ešte nikdy v histórii v takom masovom meradle a s takým ničivým dosahom nebola sloboda slova a prejavu zneužívaná v prospech vraždenia a ničenia,“ komentoval. Heger pritom poukázal na ruskú propagandu a jej nosičov dezinformačnej scény, ktoré podľa neho rozleptávajú súdržnosť spoločnosti, navádzajú ľudí k nesprávnym záverom, falošným hodnotám, vzbudzujú nenávisť, ale aj zbavujú schopnosti rozoznávať spojencov od nepriateľov.

Nedostatok fact-checkerov trápi aj Remišovú

Rovnakú vec, ktorú sociálnej sieti vyčítajú americkí politici, a teda, že má málo overovateľov faktov pre Slovensko, v marci na digitálnom samite EÚ vo francúzskom meste Nevers zdôrazňovala aj ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

„…Nie je predsa možné, aby mal túto úlohu na slovenskom Facebooku na starosti iba jediný človek,“ podčiarkla vicepremiérka, ktorá tým apelovala na prítomných zástupcov veľkých komunikačných platforiem, ako Google, Meta, Twitter a YouTube.

Blaha zvažuje vstup na Twitter

Najsledovanejší politik na slovenskom Facebooku, podpredseda Smeru Ľuboš Blaha, ktorý sa netají sympatiami k Rusku, tento týždeň avizoval, že zvažuje príchod na Twitter. Uviedol to po viacerých zablokovaniach na Facebooku a po tom, ako záujem o kúpu tejto mikroblogovaciej siete prejavil najbohatší človek sveta Elon Musk, ktorý je tiež zástancom široko chápanej slobody prejavu.

Od začiatku ruskej agresie voči Ukrajine zablokoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) štyri spravodajské weby, ktoré podľa neho šírili „škodlivý obsah“. Krok zdôvodnil napríklad tvrdením, že spochybňovať NATO nie je žiaduce. Facebookové stránky týchto webov stále fungujú.

Podľa prieskumu agentúry AKO z konca marca sa takmer 60 percent respondentov v našej krajine domnieva, že Slováci nedokážu rozoznať dezinformácie od pravdivej informácie. O opaku – teda, že Slováci sú schopní odlíšiť pravdu od klamstiev – je presvedčených len 35 percent respondentov.


Ďalšie články