Poľskí gorali v Tatrách sa búria proti lockdownu. Volajú prezidenta

Gorali (Horali) v poľskom Zakopanom protestujú proti lockdownu a otvárajú svoje obchody v rozpore s vládnymi protiepidemickými obmedzeniami.

prtsc gorali Sebastian Pitoń, líder a hovorca hnutia Goralské veto. Foto: Twitter

Lockdown a zatvorené obchody si vyberajú svoju daň v podobe krachujúcich podnikov. Inak tomu nie je ani u nášho severného suseda. Poľské mesto Zakopane, centrum turistického ruchu, napriek štedrej snehovej nádielke ostalo tentokrát zatvorené.

Obyvatelia Zakopaného sa na svoje ekonomické problémy rozhodli poukázať naozaj netradične. Založili hnutie Goralské veto, ktoré združuje približne 200 podnikov. Hnutie usporadúva tlačové konferencie, na ktorých gorali oblečení v tradičných krojoch oznamujú, že bez ohľadu na vládne obmedzenia zamerané na zastavenie šírenia ochorenia COVID-19 plánujú opätovné otvorenie podnikov.

Poľsko predĺžilo lockdown hotelov, reštaurácií a lyžiarskych svahov do konca januára. Malí a strední podnikatelia s dodržiavaním opatrení strácajú trpezlivosť a tvrdia, že štátna pomoc nestačí ani na vyrovnanie ich strát. Hnutie chce podniky otvoriť po 17. januári bez ohľadu na ďalšie obmedzenia.

„Ukončíme toto šialenstvo, ktoré chce zničiť Poľsko a poľskosť, zničiť strednú triedu, malé a stredné podniky a zabiť niekoľko stoviek ľudí denne,“ uviedol hovorca Sebastian Pitoń, ktorý hnutie Goralské veto založil. Na lyžovačku vyzval aj úradujúceho poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

Výzva pre strednú Európu

Poľská vláda v pondelok uviedla, že lyžiarskym strediskám postihnutým v dôsledku lockdownu na pomoc vyčlení približne miliardu zlotých (270 miliónov dolárov). Hovorca Pitoń to označil za „zvyšky“ a Goralov vyzval, aby toto vládne rozhodnutie vetovali.

Goralské veto a jeho otváranie podnikov má ambíciu stať sa v rámci štátov V4 precedensom. „Dúfam, že naša akcia prinúti celú strednú Európu vystúpiť z tohto šialeného vlaku, ktorý smeruje do záhuby,“ vyjadril Pitoń svoj nesúhlas s lockdownom, ktorý zaviedli aj zvyšné štáty.

Poľská vláda vyjadrila pochopenie pre bojkot lockdownu, ale svoje rozhodnutie odmietla zmeniť. „Rozumiem emóciám, situácia v tomto sektore je zložitá,“ uviedol v utorok hovorca poľskej vlády Piotr Muller pre verejnoprávne médium Polskie Radio Program 1. „Ale otvorenie teraz by radikálne zvýšilo počet prípadov a bohužiaľ aj úmrtí,“ vysvetlil.

V Poľsku od vypuknutia epidémie zomrelo takmer 33-tisíc ľudí a od 28. decembra 2020 tam platí celonárodná karanténa. Z tohto dôvodu Poľsko na európske pomery očkuje pomerne rýchlo a zavádza prísne pravidlá s cieľom zabezpečiť sociálny dištanc a zamedziť šíreniu koronavírusu.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok