Na Vlhovú padá únava, cez víkend odjazdí dva obrovské slalomy

slovenská lyžiarka Petra Vlhová Petra Vlhová Foto: Martin Baumann/TASR

Čo víkend, to preteky. Petru Vlhovú čaká štvrté a piate zápolenie v priebehu desiatich dní. V sobotu aj v nedeľu sa predstaví na štartoch dvoch obrovských slalomov, v ktorých si bude upevňovať líderskú pozíciu v celkovom hodnotení Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

Lyžiarsky kolotoč Svetového pohára sa presúva z Rakúska do slovinskej Kranjskej Gory. Vlani vo februári absolvovala na tomto mieste Vlhová slalom a obrovský slalom. V oboch pretekoch sa umiestnila na pódiu, na prvom a druhom mieste. O rovnako dobré výsledky sa pokúsi zabojovať i tentokrát.

Jej tohtosezónnym najhorším umiestnením v technických disciplínach je štvrté miesto. V obrovskom slalome raz vypadla a dvakrát sa tešila z tretieho miesta. Útočila už aj na výhru koncom roka v rakúskom Semmeringu perfektným prvým kolom, ale nepriaznivý vietor prinútil organizátorov preteky zrušiť. Vlhovej tak odfúkol prvé sezónne víťazstvo v tejto disciplíne.

Byť najlepšou lyžiarkou sveta si vyberá svoju daň

Veľa rôznych tréningov, pomedzi to cestovanie a pravidelná porcia pretekov. Za prvenstvo vo Svetovom pohári sa platí nemalou sumou. Vlhová sa o tom už presvedčila, keď mierne vyčerpanie cítila ešte pred rakúskym slalomom vo Flachau.

„Cítim trošku únavu. Je to veľmi náročné. Teraz je dôležitý každý detail. Snažíme sa robiť všetko správne, aby bolo všetko tip-top. Samozrejme moje telo to už cíti, tento január bude naozaj veľmi ťažký,“ zhodnotila pre RTVS.

Medzi najväčšie favoritky víkendových obrákov budú patriť Talianky Federica Brignoneová a Marta Bassinová, ktoré zatiaľ zvádzajú tesný súboj o malý krištáľový glóbus. Na treťom mieste figuruje Američanka Mikaela Shiffrinová a na štvrtom Švajčiarka Michelle Gisinová. Vlhová sa nachádza až na šiestej pozícii za piatou Švédkou Sarou Hectorovou. Na prvú Brignoneovú stráca 85 bodov.

Cez víkend nepôjde Vlhovej len o vylepšenie si pozície v disciplíne obrovského slalomu, ale aj o zachovanie prvenstva, keďže favorizované súperky sa snažia stiahnuť bodové manko v celkovom hodnotení. Najbližšie má k prevzatiu líderskej priečky Gisinová, ktorá stráca 124 bodov. Je zároveň jedinou zjazdárkou, ktorej by sa to mohlo teoreticky podariť. Ak by napríklad tretia Shiffrinová vyhrala oba preteky, a Vlhová nebodovala, tak by Američanka na prvú Slovenku stále nestačila.


Ďalšie články