Vojnu proti Putinovi Západ nemôže vyhrať. Skončí sa to katastrofou

Harald Welzer sa médií nikdy nebál. Ale rozhorčená reakcia na podpis Otvoreného listu, v ktorom spolu s dvadsiatimi siedmimi intelektuálmi a umelcami vyzval kancelára Scholza na prehodnotenie dodávok zbraní na Ukrajinu, ho zaskočila. Uplynuli dva mesiace a útoky na signatárov neustali. Až Haraldovi Welzerovi prišlo na myseľ, či sa nebojíme si priznať, že sme sa dopustili obrovskej chyby.

Harald Welzer Harald Welzer. Foto: Wikimedia/Martin Kraft

Otvorený list kancelárovi Scholzovi bol zverejnený koncom apríla [pred niekoľkými dňami zverejnili signatári už druhú výzvu, pozn. red.]. Ako hodnotíte situáciu dnes, s odstupom dvoch mesiacov?

Zatiaľ sme v zvláštnej situácii. Podľa prieskumov je veľká časť obyvateľov k dodávkam zbraní skeptická. Situácia sa však od zverejnenia listu nezmenila. Celá mediálna scéna prevzala stanovisko vlády, ktoré bez výhrad podporuje dodávky zbraní a pokračovanie vojny. Opozícia je tiež pre dodávky zbraní, takže v politicko-mediálnej sfére neexistuje opozícia. Pozvoľna sa tu a tam objavujú výhrady, ale to sú výnimky. Vzhľadom na to, že žijeme v demokracii, je to skutočne zvláštne.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.