Pápež: Keby mladí vládli svetu, nebolo by toľko vojen

pápež František Pápež na generálnej audiencii. Foto: AP/TASR

Mladí majú celý život pred sebou, nechcú ho zničiť a zahodiť vo vojne. Povedal to pápež František vo video prejave mladým ľudom v Prahe. Za príklad im dal Rakúšana, ktorý odmietol bojovať za Hitlera.

„Niekto povedal, že keby svetu vládli ženy, nebolo by toľko vojen, pretože tí, ktorí majú povolanie dávať život, nemôžu rozhodovať o smrti. Rovnako sa rád zamýšľam nad tým, že keby svetu vládli mladí ľudia, nebolo by veľa vojen: tí, ktorí majú celý život pred sebou, ho nechcú zničiť a zahodiť, ale chcú v ňom žiť v plnosti.“

Takto sa pápež František prihovoril vo svojom posolstve, ktoré zaslal na Európsku konferenciu mládeže v Prahe. Konala sa pri príležitosti českého predsedníctva v Rade Európskej únie. Argentínsky pontifik mládež vyzval, aby premenila „starý kontinent na nový kontinent“ a ukázala svetu „novú tvár Európy“.

„Milí mladí ľudia, počas vašej konferencie sa na Ukrajine – ktorá nie je v EÚ, ale je to Európa – vedie nezmyselná vojna. Popri mnohých konfliktoch, ktoré sa odohrávajú v rôznych regiónoch sveta, sa ukazuje potreba vzdelávacieho paktu, ktorý všetkých vychováva k bratstvu, ešte naliehavejšia.“

Rímsky biskup odkazoval na takzvaný „Global Compact on Education“. Je to jeho vlastná iniciatíva, ktorú spustil na posilnenie bratstva medzi národmi, na prekonanie rozdielov i konfliktov a na celosvetovú zmenu mentality prostredníctvom vzdelávania.

Mladým dal za príklad Rakúšana Franza Jägerstättera, ktorého blahorečil pápež Benedikt XVI. Katolícky mladík si počas druhej svetovej vojny uplatnil výhradu vo svedomí, odmietol prisahať vernosť Hitlerovi a ísť do vojny.

„Keď bol povolaný do armády, odmietol, pretože považoval za nespravodlivé zabíjať nevinných. Jeho rozhodnutie vyvolalo tvrdé reakcie z jeho komunity, od starostu a dokonca aj členov jeho rodiny. Kňaz sa ho snažil prehovoriť v záujme jeho rodiny. Boli proti nemu všetci okrem jeho manželky Franzisky, ktorá napriek tomu, že vedela, akú cenu za svoj postoj zaplatí, vždy stála pri svojom manželovi a podporovala ho až do konca. Napriek prehováraniu a mučeniu sa Franz radšej nechal zabiť, akoby mal zabiť. Vojnu považoval za úplne neospravedlniteľnú. Keby všetci mladíci povolaní do armády urobili tak ako on, Hitler by nemohol uskutočniť svoje diabolské plány,“ odkázal mládežníkom pápež.

Katolícky líder objasnil, že zlo potrebuje spolupáchateľov na to, aby zvíťazilo.

Pontifik Jorge Mario Bergoglio tiež účastníkov konferencie v Prahe vyzval, aby boli otvorení prijímaniu a inklúzii, aby dbali o ochranu životného prostredia a boli kreatívni.


Ďalšie články