Pápež: Správa o vojne na Ukrajine bola v novinách až na strane deväť

Pápež v modlitbe vyslovil podporu ¾udu Ukrajiny, Srí Lanky a Líbye Pápež František. Foto: TASR/AP

Ja a celá cirkev sme vám nablízku v bolesti, povedal pápež ukrajinským rehoľníkom. V prejave pre tri rehoľné rády sa pontifik zvlášť prihovoril Ukrajincom. Sťažoval sa, že o prebiehajúcej vojne sa nepíše na prvých stranách .

„Nerád by som v tejto chvíli skončil bez (vyjadrenia) blízkosti k vám, drahí bratia, ukrajinskí baziliáni, v tomto okamihu bolesti, v tejto chvíli mučeníctva vašej otčiny. Chcel by som vám povedať, že som vám nablízku, celá cirkev je nablízku, celá. Sprevádzame vás vo vašej bolesti, ako môžeme. Často myslím na jedno z terajších najväčších nebezpečenstiev, (a to) je zabúdanie na drámu Ukrajiny. Človek si zvykne, zvykne si a potom to už nie je dôležité a (ne)hovorí sa (o tom).“

Takto sa katolícky líder prihovoril na audiencii vo Vatikáne rehoľníkom z troch náboženských rádov, ktorí sa zúčastnili na takzvanej generálnej kapitule v Ríme. Je to plenárne zhromaždenie, kde sa diskutuje o dôležitých veciach a volí sa nové vedenie.

Vojna na Ukrajine nás nezaujíma

Na audiencii boli aj spomínaní ukrajinskí rehoľníci z takzvaného rádu baziliánov – známy ako Rád baziliánov svätého Jozafáta. Práve na prítomných účastníkov zo slovanskej krajiny sa osobitne obrátil pápež František vlastnými slovami, ktoré neboli súčasťou pripraveného textu. Lamentoval nad tým, že správa o vojne na Ukrajine je problém, ktorý nás nezaujíma:

„V týchto dňoch som videl v (jednom) denníku, že správa o vojne bola na strane deväť! Nie je to problém, ktorý (nás) zaujíma, toto je zlé, zlé. Preto sme vám nablízku a my všetci sa musíme pozerať na nich (na vás), pretože sú (ste) v tomto okamihu v mučeníctve. Vy ste v mučeníctve. A prajem si, aby mal Pán s vami zľutovanie a aby vám bol nablízku iným spôsobom s pokojom a s darom pokoja.“

https://standard.sk/226725/papez-sa-smeje-obvineniam-z-rusofilstva-ludska-schopnost-vyjadrit-svoj-nazor-nema-hranic/

Pápež František v dlhom príhovore taktiež varoval, že „ničomu neslúži zotrvávať v abstraktných teóriách, ale je lepšie učiť sa od svätých“.

Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio opäť potvrdil nulovú toleranciu voči sexuálnemu zneužívaniu v cirkvi, ktorá sa podľa neho nevyrieši „presunom“ kňazov či rehoľníkov na iné pôsobisko na inom kontinente:

„Sme rehoľníci, sme kňazi, aby sme privádzali ľudí k Ježišovi, a nie, aby sme „zjedli“ ľudí našou žiadostivosťou. A zneužívateľ ničí, takpovediac „je“ zneužívaného svojou žiadostivosťou. Nulová tolerancia. Nehanbite sa odsúdiť… Toto sa nevyrieši presunom.“

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi na záver účastníkov ako obvykle poprosil, aby sa zaňho modlili, no dodal:

„Lebo táto práca (byť pápežom, pozn. red.) nie je jednoduchá.“


Ďalšie články