Svetoví ropní giganti tvoria masívne zisky. Šéf OSN hovorí o ich chamtivosti a rád by ich výrazne zdanil

Najväčšie ropné spoločnosti dosahujú rekordne vysoké zisky. Vysoké ceny ropy priniesli v druhom kvartáli len štyrom z nich zisk v hodnote takmer 50 miliárd eur. Rastúce ceny energií a pohonných hmôt však spôsobujú bežným domácnostiam ťažkosti a mnohí by radi videli tento nadmerný zisk zdanený. Šéf OSN preto v stredu vyzval k tomuto kroku vlády všetkých štátov.

èerpacia stanica ropný gigant BP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo mnoho európskych a amerických domácností bojuje s rastúcimi cenami potravín a energií, najväčšie ropné a plynárenské spoločnosti dosahujú rekordné zisky. Už za prvý kvartál tohto roka prenikli informácie o tom, že päť najväčších ropných gigantov (Shell, ExxonMobil, BP, Chevron, ConocoPhillips) dosiahlo o viac ako 200 percent vyšší zisk než v prvom štvrťroku roku 2021. Ich hospodársky výsledok predstavoval viac ako 35 miliárd dolárov (približne 34,2 miliardy eur).

Rast cien ropy však zvyšoval ropným firmám zisky aj v druhom štvrťroku. Spoločnosť BP oznámila, že jej zisky sa za obdobie od apríla do júna medziročne strojnásobili a dosiahli 9,3 miliardy dolárov (takmer 9,1 miliardy eur), čo je najvyšší štvrťročný zisk koncernu za posledných 14 rokov.

Energetický gigant Shell zasa vo svojej najnovšej správe odhalil, že jeho hospodársky výsledok za druhý kvartál dosiahol takmer 11,5 miliardy dolárov (11,2 miliardy eur), čo predstavuje viac ako dvojnásobok hodnoty z druhého štvrťroka 2021. Nárast čistých ziskov zaznamenali aj francúzska spoločnosť TotalEnergies či španielsky Repsol.

Najväčšími skokanmi však boli americké energetické spoločnosti Exxon a Chevron. V porovnaní s druhým štvrťrokom minulého roka sa zisk Exxonu prudko zvýšil zo 4,7 miliardy dolárov (4,6 miliardy eur) na 17,9 miliardy (17,48 miliardy eur), zatiaľ čo hospodársky výsledok Chevronu vzrástol z 3,1 miliardy dolárov (3 miliardy eur) na 11,6 miliardy (11,3 miliardy eur).

Zisky piatich veľkých ropných spoločností za jednotlivé štvrťroky od roku 2018 (v miliónoch dolárov). Zdroj: Reuters (screenshot)

Napriek rekordným ziskom ropných spoločností sa ceny benzínu v USA aj Európe držia na rekordne vysokých úrovniach. V USA si za liter benzínu priplatia spotrebitelia o takmer 45 percent viac, než tomu bolo pred rokom. Na Slovensku sa v auguste 2021 pohybovala cena 95-oktánového benzínu na úrovni mierne cez 1,4 eura za liter, pričom aktuálne sa pohybujú ceny nad 1,83 eura za liter, čo predstavuje nárast o viac ako 30 percent.

Peniaze idú do vreciek akcionárom a manažérom

Azda najkontroverznejšou skutočnosťou však podľa amerického think-tanku je, že namiesto toho, aby bol nadmerný zisk využitý na investovanie do inovácií, ktoré by z dlhodobého hľadiska mohli znížiť ceny ropy alebo na splnenie svojich klimatických záväzkov, firmy veľkú časť z nich vracajú svojim už aj tak bohatým akcionárom vo forme dividend či spätného odkúpenia akcií, alebo ich vyplácajú vo forme bonusov pre manažérov.

To je často kritizované ako menej žiaduce použitie finančných prostriedkov než podnikové investície. Podľa výpočtov agentúry Reuters spoločnosti ExxonMobil, Chevron, Shell a TotalEnergies vrátili v druhom štvrťroku akcionárom na dividendách a spätnom odkúpení akcií spolu už 23 miliárd dolárov (22,46 miliardy eur), pričom za dané obdobie dosiahli spoločný zisk 51 miliárd (49,8 miliardy eur).

Zdaňovanie nadmerného zisku

V súvislosti so správami sa preto čoraz viac ozývajú hlasy volajúce po zdanení nadmerného zisku veľkých ropných spoločností. Británia už schválila daň vo výške 25 percent na nadmerné zisky producentov ropy a plynu v Severnom mori. O podobnej dani diskutovali rovnako aj zákonodarcovia v USA.

Generálny tajomník OSN António Guterres preto v stredu vyzval vlády po celom svete, aby zdanili nadmerné zisky ropných a plynárenských koncernov. Sám ich pritom označil za chamtivé. „Je nemorálne, že ropné a plynárenské spoločnosti dosahujú rekordné zisky vďaka tejto energetickej kríze na úkor najchudobnejších ľudí a komunít a obrovských klimatických nákladov,“ vyhlásil Guterres.

„Vyzývam všetky vlády, aby zdanili tieto nadmerné zisky a použili takto získané prostriedky na podporu najzraniteľnejších ľudí v týchto ťažkých časoch,“ dodal šéf OSN.

Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Ďalšie články