Potvrdilo sa, že Heger nie je riešenie, ale problém

Nebolo to tak dávno, čo niektorí slabšie zorientovaní novinári oslavovali Hegera ako štátnika. Bol to omyl. Koaličná kríza ukázala, že Heger je z plastelíny. Chvíľu si ho pripravovali a modelovali Sulík s médiami a prezidentkou ako nového lídra koalície, ktorý odstaví Matoviča. Potom v „ťahu Hegerom“ vyhral Matovič. No asi nie nadlho.

Eduard Heger Eduard Heger. Foto: Martin Baumann/TASR

Odchod Sulíka (Kolíkovej) z koalície nemusí nutne znamenať ani „povalenie vlády“, ani hrozbu „rýchleho návratu Fica“. Tak ďaleko ešte nie sme. Sulík napriek vojne s Matovičom naznačuje, že odmieta predčasné voľby a preferuje prežitie Hegerovej vlády do roku 2024.

Heger by to mohol uhrať aj s funkčnou menšinovou vládou. No možné by to bolo len v prípade, ak sa nebude báť médií. A prezidentky Čaputovej. Teda ak si obháji a presadí spoluprácu so skupinou nezávislých konzervatívnych poslancov okolo Tarabu. Aby nebol ďalej naplno závislý od súbojov a obchodov s opozičnou SaS.

Pri Hegerovi však môžeme mať silné pochybnosti, či by konflikt s médiami zvládol.

Totiž: sú to práve médiá, kto intenzívne torpéduje prípadnú spoluprácu menšinovej vlády a poslancami okolo Tarabu. Mediálna kampaň vyrába z Tarabu a Kuffovcov „fašistov“. Je to síce v rozpore s realitou (Taraba a Kuffovci neboli a nie sú fašisti ani neonacisti), no zaberá to. Mediálne senzitívne a labilné typy koaličných poslancov začítané do manuálov Denníka N znervózneli. A zľakli sa. Medzi prvými, ktorí sa roztriasli v kolenách, sú Šeliga (Za ľudí), Stančík (OĽaNO) či Krúpa (ten sa už stihol prezliecť do kimona s logom SaS).

V konečnom dôsledku veľa závisí nielen od Matoviča, ale hlavne od premiéra Hegera. Buď dokáže nervóznych koaličných kolegov upokojiť a presvedčiť ich, že menšinová vláda potrebuje krytie aj od nezávislých poslancov. Bez ohľadu na to, čo o tom píšu noviny. Alebo sa v mediálnej paľbe zloží. A prežitie jeho vlády bude celkom závislé od Sulíka s Kolíkovou, respektíve od politiky opozičnej SaS.

Prvé (letné) kolo v bitke o Hegera nevyhral Sulík, ale Matovič. Premiér odmietol požiadavky SaS, aby prevzal iniciatívu, odstránil Matoviča a chytil do rúk koaličné kormidlo. Predseda vlády nemal odvahu ani silu na to, aby riskoval konflikt a boj o moc vo vlastnej strane.

Rozhodnutie Hegera možno mnohých sklamalo, bolo však správne. V strane má dominantné postavenie Matovič. A ostalo by to tak aj po prípadnom konflikte s premiérom. Navyše, ak by Heger pod tlakom Sulíka, prezidentky a médií zarezal ministra financií, bolo by to nefér. Nech je Matovič akokoľvek agresívny a nezvládnuteľný, stále platí, že je víťaz volieb a líder Obyčajných. A zosadiť by ho mali voliči alebo snem strany, nie bočné intrigy kdesi v zákulisí. S notami, ktoré nevznikli v OĽaNO…

Heger odmietol ultimáta Sulíka (tie by aj tak nevyriešili jadro problému v koalícii). Krátko nato ministri SaS odišli z vlády.

Matovič však súboj o premiéra vyhral len spolovice.

V druhom kole sa to pravdepodobne pootočí. Ak chce Matovič preseknúť staré otravné konflikty so Sulíkom a udržať vládu, bude to musieť rozohrať na dve strany. Aj na SaS, ktorá avizuje, že nechce ústavnú krízu a predčasné voľby (v niečom môžu spolupracovať). Aj na skupinu nezávislých konzervatívnych poslancov, aby nemusel kolenačky chodiť za Sulíkom s každým zákonom, ktorý vláda potrebuje pretlačiť cez parlament.

Pre Matoviča s Kollárom by asi nebol nijaký problém robiť občasné dohody s Tarabom. Takisto by asi nemali problém vydržať krik médií alebo prezidentky.

O večne vyľakanom Hegerovi to však neplatí.

Plastelínová a bojazlivá povaha premiéra môže byť niekedy výhoda pre Matoviča, inokedy výhoda pre druhú stranu.

Počas sporov vnútri koalície sa premiér Heger bál Matoviča. A nechcel riskovať konflikt v strane.

Dnes, keď sa bude bojovať o mantinely pre menšinovú vládu, sa zrejme bude Heger báť médií. A nebude ochotný riskovať konflikt mimo strany.

Výsledkom bude v takom prípade prešľapovanie na mieste. Pokračovanie telenovely Matovič – Sulík. A bezmocné čakanie, kedy menšinová vláda narazí.

Druhou možnosťou je, že Matovič sa popri tom pokúsi o dohody s tarabovcami. Heger sa na to bude nehybne prizerať. A médiá za to budú „bývalého štátnika“ prefackávať dovtedy, kým nestratí vedomie (a ďalších koaličných poslancov).

V jednom aj druhom prípade bude asi časom Matovič ľutovať, že Heger nie je aspoň o malý kus odolnejší.

Záver: Heger bol prislabý na to, aby skrotil Matoviča so Sulíkom a vyriešil koaličnú krízu. Bez akéhokoľvek pokusu o vlastnú iniciatívu (či o hrozbu demisiou) to nechal vyhniť. V poriadku, asi to inak nešlo, jeden z dvojice Matovič – Sulík musel padnúť. No takisto je prislabý na to, aby uniesol následky, ohradil sa proti politike médií a vybojoval priestor pre funkčnú menšinovú vládu. A to už v poriadku nie je.

Aby sme sa vrátili k titulku: Heger nie je riešenie, ale prekážka akéhokoľvek riešenia. A jeho útek pred konfliktmi a kopancami bude kontraproduktívny. Onedlho si do neho s chuťou udrú všetci.

Nechceme predbiehať, ale skôr či neskôr sa asi nekonfliktný Heger pokloní, poďakuje za pozornosť. A odoberie sa do domáceho ošetrenia.


Ďalšie články