Scholz žiada, aby sa malé štáty EÚ vzdali posledných záruk ochrany národných záujmov

Nemecký kancelár Olaf Scholz predniesol v Prahe znepokojujúci prejav. Mobilizoval na boj proti klimatickej zmene, ktorý nás doviedol do energetickej krízy, za progresivistické poňatie ľudských práv, ktoré je opakom tradičných slobôd a hodnôt, nezabudol nepriamo zaútočiť na Poľsko a Maďarsko.

245384430_10160164787844311_8004366580100589879_n Olaf Scholz. Foto: Facebook

Tiež volal po rozšírení EÚ o Ukrajinu a Gruzínsko, ktoré pre to nemajú ani základné predpoklady, zatiaľ čo s kandidátskym Srbskom sa Brusel hrá už desať rokov na schovávačku. Prihlásil sa k ideologickej zaslepenosti, ktorá doviedla Európu do súčasnej krízy. Celým prejavom sa prelínalo popieranie ekonomickej i geopolitickej reality s centralizačnými túžbami Bruselu a hegemonickými ambíciami Berlína.

Zďaleka najnebezpečnejšia bola jeho výzva odbúravať v európskom rozhodovaní jednomyseľnosť a nahrádzať ju kvalifikovanou väčšinou. Venoval jej podstatnú časť prejavu. Pritom už dnes sa v Bruseli rozhoduje prevažne väčšinou; týka sa to štyroch pätín európskej legislatívy a takmer všetkých otázok spoločného trhu. Naopak, jednomyseľnosť zostáva v oblastiach súvisiacich s podstatou štátnej zvrchovanosti, predovšetkým v zahraničnej politike, občianstve, daniach, sociálnej politike či v rodinnom a trestnom práve. Tu má každý členský štát ešte stále možnosť zamedziť bruselským rozhodnutiam, ktoré by ho poškodzovali.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.