Vplyvný senátor chce v Amerike zakázať potraty vo vysokom štádiu tehotenstva

V Senáte Spojených štátov predstavili zákon zakazujúci vykonávanie potratov po 15. týždni tehotenstva. Snahou zákonodarcov je obmedziť potraty vo vysokom štádiu tehotenstva. Tie sú okrem niektorých štátov USA legálne už len v Číne a Severnej Kórei.

Lindsey Graham Republikánsky senátor Lindsey Graham hovorí počas tlačovej konferencie 13. septembra 2022 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Republikánsky senátor Lindsey Graham z Južnej Karolíny v utorok predstavil návrh zákona, ktorý by na federálnej úrovni zakázal vykonávanie potratov po 15. týždni tehotenstva s výnimkou znásilnenia, incestu alebo ohrozenia života matky. V prípade porušenia zákona by nebola stíhaná žena, ktorá potrat podstúpila, ale zákrok vykonávajúci lekár.

V Snemovni reprezentantov, druhej komore amerického parlamentu, predstavil identický návrh Chris Smith, republikánsky kongresman z New Jersey, ktorý je lídrom pro-life skupiny kongresmanov. Smithovmu návrhu vyjadrilo podporu 80 ďalších kongresmanov.

Hoci americký Najvyšší súd tento rok zrušil rozhodnutie Roe verzus Wade, ktorým sa legalizovali potraty na federálnej úrovni, potraty zostávajú naďalej legálne, upravujú si ich ale jednotlivé štáty. Aj tento zákon smeruje k tomu, že Amerika hľadá nový balans v tejto téme.

Úmyslom zákonodarcov je obmedziť vykonávanie takzvaných late-term abortions, teda potratov vo vysokom štádiu tehotenstva. V USA totiž existujú štáty, v ktorých je možné podstúpiť potrat prakticky až do momentu prirodzeného pôrodu. Takúto extrémnu potratovú legislatívu majú okrem USA už len štáty ako Čína či Severná Kórea.

Ako informuje CNA, Graham a Smith sa snažia pripodobniť americkú potratovú legislatívu európskej, kde sú potraty po 15. týždni tehotenstva zakázané až v 47 štátoch z 50. Okrem toho, zákonodarcovia v návrhu poukazujú aj na to, že dnes už veda jasne dokázala, že deti vo vyšších štádiách tehotenstva pociťujú bolesť. Ako pripomínajú, existuje vedecký konsenzus o tom, že receptory bolesti sa vyvíjajú už v siedmom týždni tehotenstva. Aj preto sa pri operáciách detí, ktoré sa uskutočňujú ešte v maternici, používa anestéza.

Mnohé pro-life organizácie, ktoré zákon podporujú, ako napríklad March for life, tvrdia, že zákon poskytuje nenarodeným deťom aspoň „minimálny stupeň ochrany”. CNA na margo toho pripomína, že potraty vo vysokom štádiu tehotenstva tvoria len šesť percent všetkých potratov, pričom až 92 percent z nich sa odohráva do 15. týždňa tehotenstva.

Návrh, samozrejme, kritizujú demokrati. Karine Jean-Pierrová, hovorkyňa prezidenta Bidena, ho nazvala extrémistickým, podľa nej chce Graham zbaviť ženy ich práv. „My bojujeme za progres, oni bojujú za to, aby nás vzali späť,“ povedala Jean-Pierrová, pričom dodala, že zákon je v rozpore s verejnou mienkou. Legislatívu na ochranu detí mladších ako 15 týždňov pritom podľa prieskumov podporuje až 70 percent všetkých Američanov, 75 percent žien a 60 percent demokratov.  

https://twitter.com/therecount/status/1569757255230263299?s=20&t=74yxk3UL_C2WJ1AEbnCXmw

Zákon nemá veľkú šancu na schválenie, keďže Kongres dnes ovládajú demokrati. Graham predstavil podobný návrh zákona aj začiatkom minulého roka. Vtedy chcel presadiť zákaz potratov po dvadsiatom týždni.


Ďalšie články