Putin: Rusko ide mobilizovať. V hre sú aj jadrové zbrane

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko začne s čiastočnou mobilizáciou. Povedal to v stredu v prejave k národu.

Ruský prezident Vladimír Putin počas príhovoru k národu v Moskve v stredu 21. septembra 2022. Foto: TASR/AP Ruský prezident Vladimír Putin počas príhovoru k národu v Moskve v stredu 21. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Putin informoval, že mobilizovaní budú v prvom rade občania v zálohe, ktorí majú potrebnú vojenskú registračnú špecializáciu a ktorí absolvovali vojenskú službu. „Vyvolaní občania dostanú všetky príslušné platby a výhody,“ konštatoval Putin s tým, že vyhláška o čiastočnej mobilizácii vstupuje do platnosti dnešným dňom.

Minister obrany Ruska Sergej Šojgu v nasledovnom prejave upresnil, že v Rusku bude zmobilizovaných 300-tisíc záložníkov. Dodal, že ide len o zlomok ruských vojakov, ktorých je možné povolať.

Ruský prezident vyjadril presvedčenie, že cieľom Západu je zničiť Rusko. Povedal, že hlavný cieľ Ruska zostáva nezmenený a je ním oslobodenie Donbasu.

Putin v prejave konštatoval, že Moskva spraví všetko preto, aby bola zaistená „bezpečnosť“ pri referendách o pripojení ukrajinských území Rusku.

Predstavitelia proruských separatistických „republík“ na východe Ukrajiny – Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ako aj Moskvou dosadení činitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ohlásili tieto referendá v utorok. Usporiadať sa majú v termíne od 23. do 27. septembra.

Putin de facto pripustil aj použitie jadrových zbraní, keď uviedol, že v prípade ohrozenia občanov a celistvosti Ruska využije Moskva „všetky potrebné prostriedky“ na ich ochranu. „Toto nie je bluf,“ varoval Putin.

Za ohrozenie celistvosti Ruska pritom budú po novom môcť byť považované aj ukrajinské ofenzívy na okupovaných územiach.

Kremeľ zmenil názor

Pripomeňme, že separatistické úrady konanie referend len nedávno odložili, pričom sa odvolali na zlú bezpečnostnú situáciu v súvislosti s ukrajinskou ofenzívou na juhu a východe krajiny. Situácia sa však rýchlo zmenila po úspešnej ukrajinskej ofenzíve v Charkovskej oblasti.

„V Chersone a Záporoží boli medzi proruskými občanmi veľmi vážne obavy, že sa Ukrajina vráti a potrestá ich. Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika boli nešťastné, že sa referendá naťahujú. Po ukrajinskej protiofenzíve sa tieto obavy znásobili a obavy sa objavili v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike, kde neboli bežné,“ povedal opozičnému ruskému portálu Meduza zdroj blízky Kremľu.

Uviedol tiež, že ruské úrady ani nemajú v úmysle vytvárať „ilúziu legitimity“. Údajne sa plánuje aj využitie elektronického hlasovania.

Zmena v ruských zákonoch

Ruská Duma v utorok zaviedla do trestného zákona pojmy „mobilizácia“ a „stanné právo“. Za prijatie zákona hlasovalo jednomyseľne všetkých 389 poslancov. Do zoznamu priťažujúcich okolností pribudlo spáchanie trestného činu „v období mobilizácie alebo stanného práva v čase vojny“.

Zákon tiež sprísnil trest za neoprávnené opustenie jednotky v období mobilizácie a stanného práva, za čo po novom v Rusku hrozí až 10 rokov v trestaneckej kolónii. Okrem toho trestný zákon zaviedol trest za nesplnenie príkazu veliteľa počas stanného práva počas vojny alebo ozbrojeného konfliktu. Ruským vojakom za to budú hroziť až tri roky väzenia.

Odsúdenie Ukrajiny a Západu

Severoatlantická aliancia a Spojené štáty v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, označili ich za „fiktívne“ a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú. V rovnakom zmysle sa vyjadrili aj Európska únia, Francúzsko, Nemecko a mnohé ďalšie západné krajiny. Význam oznámenia týchto referend spochybnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Šéf Kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Jermak v reakcii na vyhlásenie referend pohrozil „vyriešením ruskej otázky“. Napísal o tom na svojom telegramovom kanáli: „Naivné vydieranie vyhrážkami a hororovými príbehmi o ‚referendách‘, ‚mobilizáciách‘ od tých, ktorí vedia bojovať len s deťmi a civilistami… Takto vyzerá strach z porážky. Nepriateľ sa bojí, primitívne manipuluje. Ukrajina vyrieši ruskú otázku. Hrozbu možno odstrániť iba silou,“ napísal Jermak.


Ďalšie články