Rusi v reakcii na mobilizáciu vo veľkom googlia, ako opustiť krajinu

Nútene bojovať a v horšom prípade aj zomrieť v cudzej krajine nepatrí medzi lákavé predstavy. Rusko preto zaznamenáva prudký nárast googlenia toho, ako opustiť rodnú hrudu. Trend sa ukázal už v čase, keď mobilizácia ešte len visela vo vzduchu.

Na archívnej snímke z 11. júla 2022 vo Volgograde ruskí vojaci pochodujú počas akcie na podporu vojakov zapojených do vojenskej operácie na Ukrajine. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 11. júla 2022 vo Volgograde ruskí vojaci pochodujú počas akcie na podporu vojakov zapojených do vojenskej operácie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Rusko v posledných hodinách zaznamenalo na internetovom nástroji Google prudký nárast vo vyhľadávaní frázy „ako opustiť Rusko“. Informujú o tom americký týždenník Newsweek či ruský spravodajský portál Meduza.

Výraz sa podľa médií dostal na špicu trendov vo vyhľadávaní v utorok, keď Kremeľ avizoval prelomový prejav k národu zo strany prezidenta Vladimira Putina. Už vtedy sa očakávalo vôbec najdôležitejšie vyjadrenie od oznámenia začiatku vojny na sklonku februára.

Korelácia je zrejmá

Prejav bol napokon preložený na stredu ráno. Politik v ňom vo svetle tápania vlastnej armády vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, pričom vyhláška, ktorá ju upravuje, nadobúda platnosť dnešným dňom, teda takisto v stredu.

Putin de facto pripustil aj použitie jadrových zbraní, keď uviedol, že v prípade ohrozenia občanov a celistvosti Ruska využije Moskva „všetky potrebné prostriedky“ na ich ochranu. „Toto nie je bluf,“ varoval Putin. Moskva pritom považuje za časť svojho územia aj okupované časti Ukrajiny.

Minister obrany Ruska Sergej Šojgu v nasledovnom prejave upresnil, že v Rusku bude zmobilizovaných 300-tisíc záložníkov. Dodal, že ide len o zlomok ruských vojakov, ktorých je možné povolať do zbrane.

Pod nárast vo vyhľadávaní uvedenej frázy sa zrejme podpísal aj fakt, že ruská Duma v utorok zaviedla do trestného zákona pojmy „mobilizácia“ a „stanné právo“. Do zoznamu priťažujúcich okolností pribudlo spáchanie trestného činu „v období mobilizácie alebo stanného práva v čase vojny“. Zákon tiež sprísnil trest za neoprávnené opustenie jednotky v období mobilizácie a stanného práva, za čo po novom v Rusku hrozí až 10 rokov v trestaneckej kolónii. Okrem toho zaviedol trest za nesplnenie príkazu veliteľa počas stanného práva počas vojny alebo ozbrojeného konfliktu. Vojakom za to budú hroziť až tri roky väzenia.

Ukrajinský rezort obrany žartuje

Googlenie spomenutej frázy zaznamenalo podľa disidentského ruského telegramového kanála Mozhem Obyasnit (Môžeme vysvetliť) vrchol v utorok o šiestej večer moskovského času, keď už mnohí Rusi tušili, že k povolávaniu záložníkov skutočne príde.

Podľa uvedeného kanála mali o odchod z najrozľahlejšej krajiny sveta mimoriadny záujem obyvatelia oblasti mesta Chabarovsk ležiacej na ruskom Ďalekom východe a hraničiacou s Čínou.

„Rusi dostali 12 hodín odpočinku, takže Google mohol odpovedať na všetky otázky vrátane tej, aká je priemerná dĺžka života ruského vojaka na Ukrajine,“ napísalo v utorok ukrajinské ministerstvo obrany na mikroblogovacej sieti Twitter.


Ďalšie články