Ukrajinské sily dosiahli na juhu najväčší prielom. Priznali to aj Rusi

Ukrajinské sily dosiahli v pondelok najväčší prielom na juhu krajiny od začiatku vojny. Prerazili frontovú líniu a rýchlo postupovali pozdĺž rieky Dneper, čím ohrozili zásobovacie línie pre tisíce ruských vojakov.

Ukrajinskí vojaci sedia na tanku T-80, ktorý ukoristili Rusom. Foto: TASR/AP Ukrajinskí vojaci sedia na tanku T-80, ktorý ukoristili Rusom. Foto: TASR/AP

Kyjev zatiaľ oficiálne nepotvrdil tento úspech, ale ruské zdroje priznali, že ukrajinská tanková ofenzíva viedla k postupu o desiatky kilometrov pozdĺž západného brehu rieky Dneper a opätovnému dobytiu niekoľkých dedín.

Ruskí vojenskí blogeri spresnili, že Rusi ustúpili až k obci Dudčany. Leží približne 30 kilometrov južne od miesta, kde sa predtým front nachádzal.

Podľa agentúry Reuters to naznačuje doteraz najrýchlejší postup Ukrajincov na juhu, kde sa Rusi opevnili už v prvých týždňoch invázie.

„Je to napäté, povedzme si to tak, pretože áno, skutočne došlo k prielomu,“ priznal pre ruskú štátnu televíziu Vladimir Saldo, Moskvou dosadený šéf Chersonskej oblasti.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenk už zverejnil video, ako ukrajinskí vojaci vztyčujú vlajku v obci Myroľubivka, pričom napísal: „Sláva našim hrdinom!“

Predstaviteľ Chersonskej oblasti Serhij Chlan zas informoval, že ukrajinskí vojaci oslobodili a odfotografovali sa aj v obciach Osokorivka, Mychajlivka, Chreščenivka a Zolota Balka.

„To znamená, že naše ozbrojené sily sa pohybujú pozdĺž brehov Dnepra bližšie k mestu Beryslav,“ konštatoval Chlan. „Oficiálne zatiaľ neexistujú žiadne takéto informácie, ale (ruské) kanály, ktoré sú v panike…, absolútne potvrdzujú tieto fotografie,“ dodal.

Ukrajinský postup však poznamenávajú aj straty. Ruské kanály napríklad zverejnili video, na ktorom ruské delostrelectvo devastuje ukrajinskú obrnenú kolónu postupujúcu pri Davydovom Brode.

Ukrajinský postup na juhu sa zameriava na zásobovacie línie pre tisíce ruských vojakov (možno až 25-tisíc), ktorí sú na západnom brehu Dnepra. Ukrajina už zničila hlavné mosty cez rieku, čo prinútilo ruské sily použiť provizórne priechody. Výrazný postup Ukrajincov pozdĺž rieky by ich mohol od zásob úplne odrezať.

„Skutočnosť, že sme prerazili front, znamená, že ruská armáda už stratila schopnosť útočiť. A dnes alebo zajtra môže stratiť schopnosť brániť sa,“ domnieva sa Oleh Ždanov, vojenský analytik z Kyjeva.

„Mesiac našej práce na ničení ich zásob a znižovaní bojovej efektivity tejto skupiny znamená, že fungujú na minimálne prídely, čo sa týka munície, paliva a potravín,“ doplnil.

Aj Rob Lee z Inštitútu zahraničnej politiky vo Washingtone potvrdzuje, že „ruské kanály bijú na poplach“.

„Jeden hovorí, že ruské sily ustúpili späť k obci Dudčany, ďalší, že situácia môže byť čoskoro kritická, ďalší, že ruské sily sa musia pripraviť na mestskú vojnu a že Ukrajina zasahuje ich línie tam, kde sú slabé.“

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uvádza, že ukrajinské sily obnovili protiofenzívu na severe Chersonskej oblasti, pričom si zaistili pozície v obciach Zolota Balka a Chreščenivka. Podľa ISW ruské zdroje potvrdili, že ukrajinské sily oslobodili aj Ševčekivku a Ľubymivku, čím zatlačili Rusov do nových obranných pozícií v okolí Mychajlivky.

Podľa vojenského telegramového kanála Rybar ukrajinské formácie obnovili aktívnu ofenzívu na Dudčany pozdĺž pravého brehu Dnepra, pričom v prípade úspechu budú môcť pokračovať v presune do obce Mylove alebo sa pokúsiť dostať na bok ruských síl v sektore Kryvyj Rih.

Kanál ďalej spresňuje, že Ukrajinci sa uchytili na línii Ľubomyrivka – Beľajivka – Novooleksandrivka, kde si zriadili predsunuté veliteľské stanovištia. Zároveň plánujú zaútočiť na obce Novodmytrivka a Novovoskresenske. Ruské delostrelectvo a letectvo útočia na postupujúcich Ukrajincov.

Medzitým sa objavili videá, podľa ktorých z Krymu prichádzajú do oblasti posily.

https://www.youtube.com/watch?v=9E3xGV-eGIc&ab_channel=%E3%83%AB%E3%82%A4%E3%82%B9%E3%83%9E%E3%82%B7%E3%82%A2%E3%82%B9

Ďalšie články