Česi vyzývajú v petícii na anexiu ruského Kaliningradu. Chcú mať prístup k moru

Mesto Kaliningrad v Kaliningradskej oblasti, ktorá je ruskou exklávou, sa v týchto dňoch dostalo do povedomia sveta. Kaliningrad s celou oblasťou má byť pripojený k Českej republike. Česko ma naň nárok, keďže v minulosti ho založil český panovník. Tak odôvodňuje svoj zámer satirická internetová petícia. Po úspešnej anexii sa má mesto premenovať na Královec.

Kaliningradská oblasť, mapka s českými názvami. Foto: Twitter Kaliningradská oblasť, fiktívna mapka s českými názvami. Foto: Twitter

Na českom internete sa objavujú vtipné iniciatívy, ktoré požadujú, aby sa nielen mesto Kaliningrad, ale aj celá Kaliningradská oblasť pripojili k Českej republike.

Odštartovala ich petícia pod názvom „Petícia za vyhlásenie referenda o pripojení Kaliningradu k Českej republike“. Predchádzal jej drobný vtip jedného z poľských používateľov na sociálnej sieti.

Rusko dalo príklad

Autori petície, pod ktorú sa medzičasom podpísali tisícky ľudí, tvrdia, že ruské územie, s rozlohou 15-tisíc kilometrov, si možno nárokovať – po vzore Ruska na Ukrajine. Myslia tým predovšetkým anexiu Krymu a nedávne pripojenie štyroch ukrajinských oblastí – Luhanskej, Doneckej, Chersonskej a Záporožskej – k Rusku.

„Ako nám Rusko ukázalo na Kryme a teraz ukazuje na východe Ukrajiny, je úplne v poriadku napochodovať na územie cudzieho štátu, vyhlásiť tam referendum a následne územie anektovať. Vyskytla sa nám tak jedinečná príležitosť rozšíriť české územie a konečne získať prístup k moru,“ znejú riadky petície.

Dávne české dedičstvo

Iniciátori žartovnej petície sa opierajú o historickú skutočnosť, že mesto Kaliningrad v polovici 13. storočia založili križiaci na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. Panovník sa preslávil v boji proti pohanským Prusom, ktorí v danej oblasti žili. Na jeho počesť bol v meste vybudovaný aj hrad.

Jiří Peňás z portálu Echo24.cz vo svojom komentári podotýka, že kráľ Otakar II. viedol proti baltským Prusom križiacku výpravu, ktorej cieľom bolo anektovať tamojšie územie. Tvrdí, že je to to isté, z čoho je dnes obviňované Rusko. „Iste, v stredoveku sa to tak nebralo, ale aj tak…“ dodáva Peňás.

„Požadujeme od vlády Českej republiky, aby poslala českých vojakov do Kaliningradu, vyhlásila referendum, ktoré sa skončí výsledkom 98 percent za pripojenie k Českej republike, a následne anektovala Kaliningrad a premenovala ho na Královec,“ apelujú v texte autori. Petícia zaujala aj niektorých českých politikov.

Vtipy rezonujú aj Poľskom, na mapke sa zjavuje aj Slovensko

Internetom kolujú mapky Kaliningradskej oblasti s českými názvami, pridali sa aj Poliaci, ktorí žartujú, že teritórium by si mohli Poľsko a Česko rozdeliť. Síce bez mora, ale nejaké územie sa ušlo i Slovensku:

Petícia žijúca si vlastným životom sa stala sa námetom mnohých vtipov a mémov.

https://twitter.com/KleszczRex/status/1576802836519989248?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1576802836519989248%7Ctwgr%5E568a89b5e4f717973674cf0644b00fddbd289766%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fecho24.cz%2Fa%2FSgsYS%2Fzpravy-domaci-polska-recese-pripojeni-kaliningrad-kralovec-k-cesko-meme

Návrhy na kritickú infraštruktúru – Beer Stream:

https://twitter.com/sernique_/status/1577640275173933056

České pobrežie pri Baltskom mori:

Kaliningrad je odteraz Česko, rozhodlo referendum.


Ďalšie články