Desivý koniec plynovodu. Hlavný prúd západného myslenia ovládli vojnoví fanatici

Jedna z mála vecí, na ktorej sa zhodnú všetci, ktorí sú zapojení do rusko-ukrajinskej vojny, je to, že výbuchy na plynovode Nord Stream v Baltskom mori nie sú dielom nehody, ale výsledkom cieleného útoku. Je to desivý záver svojimi dôsledkami, ako aj dohadmi o možnom páchateľovi útoku.

Úniky plynu z Nord Streamu. Foto: TASR/AP Úniky plynu z Nord Streamu. Foto: TASR/AP

Dôsledky sú tri. Európa stráca jednu z ciest lacnej, priamej a spoľahlivej dodávky plynu. Nord Stream zaručoval štátom EÚ lacné dodávky, na ktorých stál priemysel v Nemecku, Česku aj inde. Vylučoval aj to, aby mohla Ukrajina okolo plynu rozohrávať vlastné hry ako počas českého predsedníctva v EÚ v roku 2009. Až do tohtoročnej jari, keď Únia odpovedala Rusku na jeho vojenskú agresiu vyhlásením ekonomickej vojny, bolo Rusko spoľahlivým dodávateľom.

Akokoľvek je na mieste obmedzovať závislosť na ruskom plyne, úplne sa ho vzdať nie je rozumné. Plyn budeme aj do budúcnosti potrebovať, sami ho v Európe príliš nemáme a každý dodávateľ môže byť potenciálnym vydieračom, či už sa nachádza v Severnej Afrike, v Perzskom zálive alebo v USA. Čím menej dodávateľov, tým väčšia pravdepodobnosť vydierania cenového, ako aj geopolitického.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.