Greta sa priklonila k jadru. Ešte v lete pri ňom spomínala lobing a falošné riešenie

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová sa opatrne postavila za jadrovú energiu. Ešte v lete pritom ráznym spôsobom hovorila o atómových elektrárňach ako o falošných riešeniach a skloňovala pri nich lobing a greenwashing.

295415942_648747419941290_4318159974837766064_n Greta Thunbergová. Foto: Facebook

Jadrová energia už nie je extrémnym strašiakom ani pre klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú. Vyplýva to z jej vyjadrení pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD.

„Osobne si myslím, že je zlý nápad spoliehať sa na uhlie, kým sú jadrové elektrárne v prevádzke,“ vyjadrila sa mladá Švédka v programe Maischberger vo vystrihnutej časti rozhovoru, ktorý sa celý odvysiela v stredu.

Keď sa moderátorka Sandra Maischbergerová spýtala, či by to bolo skutočne lepšie pre klímu, Thunbergová v úryvku dodala, že „ak už sú v prevádzke, myslím, že by bolo chybou ich vypnúť a prejsť na uhlie“.

Atómová elektráreň. Foto: pexels.com

Konflikt v nemeckej vláde

V Nemecku medzitým rezonuje spor dvoch významných spolkových ministrov ohľadom predĺženia prevádzky atómových elektrární vo svetle rozsiahlej energetickej krízy. Píše o ňom portál Echo 24 s odvolaním sa na zahraničné médiá.

Kým minister hospodárstva Robert Habeck vo svojom návrhu presadzuje, aby v roku 2023 naďalej fungovali dve jadrové elektrárne, jeho návrh na pondelkovom rokovaní vlády vetoval minister financií a vicekancelár Christian Lindner, ktorý žiada zachovať prevádzku všetkých troch zdrojov.

Vážnosť sporu dokresľuje správa agentúry DPA. Podľa nej sa ihneď po pondelkovom hektickom rokovaní vlády uskutočnilo stretnutie oboch rozhádaných ministrov spolu so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom (SPD). Denník Passauer Neue Presse ďalej uviedol, že dohoda je napriek tomu zatiaľ v nedohľadne.

V ekonomicky najsilnejšej krajine Európy sú aktuálne v prevádzke tri jadrové elektrárne, a to Isar 2 v Bavorsku, Emsland v Dolnom Sasku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku. V sieti majú zostať Isar 2 a Neckarwestheim 2. Naopak, elektráreň Emsland by mala byť podľa plánu odpojená k 31. decembru tohto roku.

Prieskum zverejnený stanicou RTL/ntv zistil, že približne 68 percent Nemcov je za predĺženie životnosti jadrových elektrární do roku 2024.

O jadrovú energiu ako o bezemisný zdroj sa dlhodobo opiera Slovensko, ktoré nedávno spustilo tretí blok v Mochovciach. Podiel jadrovej energie na celkovom pomere elektrickej energie spustením nového reaktora stúpne z 52 percent na 65 percent.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Už nejde o falošné riešenie?

Európska komisia začiatkom tohto roka dočasne zaradila plyn a jadrovú energiu medzi zelené zdroje energie, no s viacerými podmienkami. Za atómovú energiu vtedy lobovalo aj Slovensko. Naopak, najviac proti nej vystupovalo Rakúsko. V lete verdikt komisie odobril aj europarlament.

„Žiadne množstvo lobingu a greenwashingu nikdy neurobí jadrovú energiu zelenú,“ uviedla pred rozhodovaním europarlamentu Thunbergová. „Zúfalo potrebujeme skutočnú obnoviteľnú energiu, nie falošné riešenia,“ dodala.


Ďalšie články