Rukoväť hobby energoanalytika

Prežije Európa zimu? Otázka prežitia je, samozrejme, nadnesená. Prežiť sa dá aj v stane za polárnym kruhom. Je však jasné, že z hľadiska tepelnej pohody minimálne táto zima môže byť v Európe „zaujímavá".

Ilustračné foto: TASR/Roman Hanc Ilustračné foto: Roman Hanc/TASR

Prosím, berte akékoľvek scenáre ekonómov, analytikov, či nebodaj politikov s rezervou. Odpoveď na otázky, v akej cene, koľko a aké energetické nosiče budú v nadchádzajúcich mesiacoch k dispozícií, vyplýva z kombinácie mnohých faktorov. Sú technické (potrubia, prístavy, prenosové siete), obchodné (likvidita trhu, časová štruktúra zmlúv či menové kurzy) aj politické. Kto pozná odpovede, je veľmi bohatý človek, pretože schopnosť vidieť budúce ceny vám na burze zarobí milióny.

Pri počúvaní názorov iných je vhodné urobiť si aspoň základnú vlastnú predstavu o aktuálnej situácii na trhu. V prípade plynu to umožňujú najmä portál AGSI+, ktorý s dvojdňovým oneskorením zbiera informácie o prítokoch, odtokoch a stavoch plynových zásobníkov v Európe. Druhým nástrojom je portál združenia entso-g, ktorý (zhruba v dvojtýždňových aktualizačných intervaloch) zobrazuje toky plynu do Európy podľa geografického zdroja. Tretím nástrojom je – ako vždy – cena, najlepší to analytikov priateľ. Pre Európu sú smerodajné ceny holandského obchodného hubu TTF.

Čo v dátach o plyne vidím aktuálne ja? Cena plynu na trhu na aktuálne zmeny na východe už reaguje len veľmi mierne a od letných maxím klesá. Kontrakt na február 2023 stál v auguste 350 eur, dnes stojí 200 eur, čo je však stále zhruba šesťkrát viac ako pred rokom. Potrubné toky z Ruska sú na úrovni 20 percent hodnoty zo začiatku tohto roka.

Naplnenie európskych zásobníkov presiahlo dlhodobý priemer a napriek výrazne chladnejšiemu počasiu (3 až 4 stupne pod dlhodobým priemerom) sa zvyšuje aj koncom septembra solídnym tempom. Ak by aj prišlo k úplnému zastaveniu všetkých potrubných tokov z Ruska, aj tak by prítok z ostatných zdrojov okrem okamžitej spotreby nateraz stačil aj na napĺňanie zásobníkov. Historicky sa však „poriadne“ kúrenie začína až prelomom októbra a novembra (začína sa čistý odtok zo zásobníkov) a končí sa niekedy v marci (začína sa čistý prítok do zásobníkov).

S napätím sa čaká na opätovný nábeh viac ako 30 dočasne odstavených francúzskych reaktorov, údajne do konca roka, a na opravu požiarom poškodeného amerického exportného LNG terminálu Freeport začiatkom roka 2023. Najbližšia zima momentálne vyzerá ako „zvládnuteľná“.

Zvládnuteľná, ale s cenovkou. K dobrému napĺňaniu zásobníkov prispel aj pokles dopytu zo strany priemyslu. Odstavených je viacero veľkých chemických či metalurgických tovární v Európe.

Kľúčová však nebude táto zima, ale budúca. Zvýšenie prítoku z Ruska vyzerá vo svetle mobilizácie málo pravdepodobné a nedá sa zahnúť do kalkulácií. Veľký potenciál nových zdrojov plynu pre Európu v takom krátkom čase nie je. Jediný potenciálny žolík by bola blesková výstavba potrubného prepojenia s dobre zásobeným Pyrenejským polostrovom – technicky možná, byrokraticky nie. Nejaké zvýšenia potrubných tokov budú schopné ponúknuť Alžírsko a Azerbajdžan, niečo sa ušetrí vďaka (dúfajme) menšej sérii nepríjemností pri výrobe elektriny, než boli tento rok (sucho a odstávky). No pripravenosť na zimu 2023/2024 bude primárne závisieť od schopnosti pritiahnuť dodatočný LNG a masívne šetriť spotrebu naprieč celou Európou už teraz, aby bol pokles naplnenosti zásobníkov do jari 2023 čo najmenší.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články